Γυμναστική: Τι να κάνεις ώστε να καις περισσότερες θερμίδες και περισσότερο λίπος

Το να γυμνάζεσαι είναι ό,τι καλύτερο, αν θέλεις να χάσεις κιλά. Και η γυμναστική έχει όμως τα δικά της μυστικά. Για να καις λοιπόν περισσότερο λίπος και περισσότερες θερμίδες, για να δεις τη ζυγαριά να πέφτει γρήγορα, υπάρχουν κάποια πραγματάκια που πρέπει να ξέρεις…

Εδώ σου έχουμε 12 συμβουλές, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές κι αν τις ακολουθήσεις (με τη βοήθεια πάντα ενός γυμναστή), θα έχεις πολύ γρηγορότερα βελτίωση στο σώμα και στην εμφάνισή σου!

1. Δώσε έμφαση στην αερόβια άσκηση
Θα έχεις παρατηρήσει πως όταν κάνεις cardio για πολλή ώρα, γυρίζεις σπίτι εξουθενωμένη. Αυτό όσο κι αν σε παραξενεύει, είναι το μυστικό όπλο για να χάσεις περισσότερα κιλά! Γιατί σε αντίθεση με τις αναερόβιες ασκήσεις (βαράκια κτλ) η αερόβια σε βοηθάει να κάψεις πολλές περισσότερες θερμίδες. Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν σε κάποιον που θέλει να αδυνατίσει, να μοιράζει το χρόνο του: 60% σε αερόβια γυμναστική και 40% σε άλλες ασκήσεις.

2. Βάλε τα δυνατά σου!
Το να κάνεις απλά την άσκησή σου, στα κιλά και στην ένταση που έχεις συνηθίσει τόσο καιρό, δεν ωφελεί. Χρειάζεται να περάσεις στο επόμενο επίπεδο, όσο κι αν αυτό σου ακούγεται “επίπονο”. Ναι χρειάζεται να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο και να ιδρώσεις λιγάκι παραπάνω. Η ένταση της άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και αυτή που αυξάνει και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Τρέξε πιο γρήγορα στο διάδρομο και θα δεις πόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις.


3. “Παίξε” με την ένταση

Όταν εναλλάσσεις την ένταση στην άσκησή σου, κάθε σύστημα του σώματός σου χρειάζεται να προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα έτσι να καίγονται περισσότερο λίπος και θερμίδες. Για αυτό καλό θα είναι όταν είσαι στο διάδρομο και τρέχεις, για 1 λεπτό να τρέχεις σε ευθεία όσο πιο γρήγορα μπορείς και για 1 λεπτό να τρέχεις σε ανηφόρα. Όσο περισσότερο δυσκολεύεις και προκαλείς το σώμα σου, τόσο περισσότερο ο μεταβολισμός σου κάνει καύσεις.


4. Μην φοβάσαι τα βάρη

Μπορεί οι ασκήσεις με τα βάρη να ενδείκνυνται περισσότερο για την ενδυνάμωση των μυών και λιγότερο για την καύση λίπους, αλλά πρέπει να ξέρεις πως όσο περισσότερο μυώδης είσαι, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται όταν φεύγεις από το γυμναστήριο. Επίσης, τα βάρη διατηρούν τους μύες και έτσι το σώμα σου ακόμα κι αν έχει λίγο λίπος παραπάνω, φαίνεται γυμνασμένο και σίγουρα πιο σφιχτό από ό,τι θα ήταν αν δεν γυμναζόσουν καθόλου.

5. “Εξάντλησε” κάθε μυ που δουλεύεις
Αυτό το κάψιμο που νιώθεις στους προσαγωγούς μετά από πολλές προβολές είναι μία ένδειξη ότι έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό κι ότι γυμνάστηκες πραγματικά! Κι ότι έκαψες και αρκετές θερμίδες επίσης. Ναι χρειάζεται να πονέσεις λιγάκι και να πιαστείς, για να έχεις αποτέλεσμα. No pain-no gain λένε…

6. Μην κολλάς στην ίδια άσκηση
Οι περισσότερες από εμάς βολευόμαστε με κάποιες ασκήσεις στο γυμναστήριο και δεν δοκιμάζουμε καινούριες. Αν κάνεις μόνο προβολές για τα πόδια, τότε δοκίμασε μετά από αυτές να κάνεις λίγα squats ή πηδηματάκια ή οτιδήποτε άλλο τονώνει τα πόδια. Είναι σημαντικό να γυμνάζεις όλες τις μυικές ομάδες γιατί πέρα από την εκγύμναση όλου του σώματος, αποκτάς περισσότερες αντοχές στις ασκήσεις υψηλής έντασης.


7. Σταμάτα να χαζεύεις ανάμεσα στις ασκήσεις

Ξέχνα τα μεγάλα διαλείμματα για τουαλέτα, τηλέφωνο και κουτσομπολιό με τη φίλη σου. Γιατί οι μεγάλες διακοπές κάνουν την καρδιά σου να επιστρέφει ξανά στον κανονικό της ρυθμό. Όσο περισσότερο την κρατάς σε εγρήγορση, τόσο πιο σκληρά δουλεύει το σώμα σου και έτσι εσύ καις θερμίδες.


8. Κάνε ζέσταμα -ειδικά το πρωί

Εάν αφιερώσεις 10 λεπτά από το χρόνο σου το πρωί για να κάνεις ζέσταμα και να ιδρώσεις, να ξέρεις πως θα είσαι πιο δραστήρια την υπόλοιπη μέρα. Αυτό βοηθάει επίσης να έχεις περισσότερη ενέργεια στο γυμναστήριο και αυξάνει το σύνολο των θερμίδων που καίγονται. Είναι ένα καλό σοκ επίσης για την καρδιά, καθώς οι παλμοί της θα αρχίσουν να αυξάνονται ξαφνικά!

9. Κάνε HIIT μία με δύο φορές την εβδομάδα
HIIT (high-intensity interval training) είναι οι ασκήσεις υψηλής έντασης, οι οποίες μπορούν να τονώσουν το μεταβολισμό σου και να τον κρατήσουν ενεργό για 8 ημέρες. Προσοχή όμως, εάν επαναλαμβάνεις τις ασκήσεις κάθε ημέρα, να ξέρεις πως δεν θα έχεις κανένα όφελος, γιατί οι μύες σου δεν θα προλαβαίνουν να επανέλθουν. Εάν όμως το κάνεις μία με δύο φορές την εβδομάδα, υπό την καθοδήγηση κάποιου προπονητή, θα δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου.

10. Γυμνάσου και στη φύση
Μπορεί να σου αρέσει το δροσερό περιβάλλον του γυμναστηρίου αλλά δεν έχει καμία σχέση με το να γυμνάζεσαι σε γήπεδο υπό συνθήκες ζέστης. Μια στο τόσο φρόντισε να αλλάζεις περιβάλλον γιατί έτσι το σώμα σου προσαρμόζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες και καίγονται περισσότερες θερμίδες.

11. Μην ξεχνάς το σνακ σου πριν τη γυμναστική
Όταν γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι δεν υπάρχει τόση ενέργεια για να χρησιμοποιήσει το σώμα με αποτέλεσμα να μην καίγεται λίπος. Εάν λοιπόν είσαι νηστική για πολλή ώρα και πας γυμναστήριο, να ξέρεις πως δεν θα έχεις τις ίδιες αντοχές και με δυσκολία θα χαθούν οι θερμίδες που θέλεις. Η καλύτερη λύση είναι να ακούς το σώμα σου και να τρως μόνο όταν είσαι πραγματικά πεινασμένη. Μην το λαμβάνεις ως κάτι αναγκαστικό που πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε πριν την άσκηση, γιατί εάν οι θερμίδες που παίρνεις είναι περισσότερες από αυτές που καις, τότε δύσκολα θα χάσεις κιλά.


12. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό

Το σώμα σου, μετά από μια σκληρή προπόνηση, ιδρώνει και χάνει νερό, ξεμένει με λίγα λόγια από οξυγόνο. Για να το αναπληρώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να ενυδατώνεσαι και να πίνεις νερό. Γιατί το νερό έχει οξυγόνο και βοηθά να καίγονται περισσότερες θερμίδες. Επίσης σε συνδυασμό με κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις και ασκήσεις, όπως το τραμπολίνο και το μπάσκετ, βοηθά το σώμα να αποβάλλει λίπος.

Read More

And More