1. Τρως όταν είσαι αγχωμένη;
Ένας τσακωμός με το φίλο σου, μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, η σκέψη πως ακόμη είσαι στο γραφείο και δουλεύεις ενώ όλη η Ελλάδα είναι στις παραλίες... οι αφορμές μπορεί να είναι πολλές!Όταν είσαι στεναχωρημένη για οποιαδήποτε λόγο, συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών ή αλμυρών σνακ (π.χ. πατατάκια), ακόμη και αν δεν πεινάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία εκκρίνονται οι ορμόνες ηρεμίας, είναι ίδια με εκείνη που ρυθμίζει το αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Marjorie Nolan Cohn, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Νέα Υόρκη. «Όταν χρειάζεται να ηρεμήσεις, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη δημιουργούν μία χημική αντίδραση που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δυστυχώς όμως αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή"
Ψάχνεις λύση στο... πρόβλημα; Κάνε κλικ στην επόμενη εικόνα...
Η λύση
Ποτέ δεν ξεκινάς για το σπίτι ή το πάρτι με φίλους νηστική. Ακόμη και η λογική "δεν θα φάω γιατί θα φάμε εκεί" είανι λανθασμένη"!Κάνε το πρόγραμμά σου όπως κάθε μέρα και με γεμάτο στομάχι θα δεις πως είναι πιο εύκολο να πεις όχι!Αν πάλι νιώσεις "ζήλεια" για όσα ετοιμάζονται να φάνε οι φίλοι σου, δοκίμασε να παραγγείλεις ή να επιλέξεις κάτι πιο υγιεινό, να αναλάβεις τη μουσική της παρέας για όσο διάστημα εκείνοι τρώνε ή να κάνεις κάποιο τηλέφωνο ώστε να απομακρυνθείς για λίγο από το τραπέζι με τους πειρασμούς.
6. Τρως επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χόρτασες!
Εγώ το παθαίνω με τα πατατάκια, το ποπκορν και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση με μπουφέ που με πιάνει πανικός να δοκιμάσω όλα όσα έχει ο δέκα μέτρων πάγκος με τα φαγητά. Για κάθε έναν όμως ο λόγος και ο τρόπος είναι διαφορετικός. Ηουσία είναι πως συχνά νιώθεις ότι αν δεν φτάσεις σε σημείο "σκασμού", δεν έχεις χορτάσει!Όταν όμως έρθει η δυσφορία από το φούσκωμα και στη συνέχεια η έκπληξη από τη ζυγαριά θα είναι αργά.
Η λύση
Βάλε κλίμακα στην πείνα σου! Βαθμολόγησε με "0" την κατάσταση στην οποία δεν πεινάς καθόλου και με "5" την περίπτωση που "πεθαίνεις της πείνας"! Θα δεις πως αν απαντάς ειλικρινά στον εαυτό σου, τις περισσότερες φορές η πείνα δεν θα είναι η πραγματική αιτία που συνεχίζεις να τρως!
Κράτησε το μυαλό σου σε λειτουργία σε σχέση με το πιάτο σου! Όταν νιώσεις σχετικά χορτάτη - ούτε καν πλήρης - (αν θέλαμε να το ποσοτικοποιήσουμε θα λέγαμε χορτάτη κατά 80%) τότε σήκω από το τραπέζι. Έτσι και θα έχεις απολαύσει αυτό που τρως και θα αποφύγεις να καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα.
7. Δεν πρόλαβες να οργανώσεις το μαγείρεμα και είσαι επιρρεπής σε γευστικές ατασθαλίες!
Τη μια μέρα βγαίνεις για ποτό, την άλλη βαριέσαι να σηκωθείς από τον καναπέ, την τρίτη παρακολουθείς με αγωνία την αγαπημένη σου σειρά. Που χρόνος να ασχοληθείς με την κουζίνα; Ναι είναι αλήθεια πως το μαγείρεμα χρειάζεται αφοσίωση, όμως αν δεν έχεις τίποτα στο σπίτι το χέρι πηγαίνει αυτόματα στο τηλέφωνο. Υποκύπτεις συχνά στο delivery ή μένεις ατελείωτες ώρες νηστική στο γραφείο, αφού δεν έχεις πάρει μαζί σου φαγητό, με αποτέλεσμα το βράδυ να πέφτεις με τα μούτρα και να προσλαμβάνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.
Η λύση
Eύκoλα τρόφιμα, γρήγορες λύσεις και απο μηχανής Θεοί της διατροφής είναι ο άσος στο μανίκι σου, που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις λάθος επιλογές. Έχε λοιπόν πάντα στο γραφείο σου τα ακόλουθα τρόφιμα, τα οποία θα σε σώσουν όταν δεν θα έχεις φέρει φαγητό στο τάπερ:
Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως
Αποξηραμένα φρούτα & ξηρούς καρπούς
Τόνο σε κονσέρβα
Κριτσίνια ή cream crackers σίκαλης
Ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο για να φτιάχνεις τοστ.
8. Ακολουθείς μονοφαγικές δίαιτες!
Από παρανοϊκές δίαιτες δόξα να 'χει ο Θεός θα βρεις πολλές!Το θέμα είναι αν τελικά σε αδυνατίζουν ή σε σπρώχνουν πιο... κάτω και μακριά από τη λύση του προβλήματος. Το να τρως συνέχεια το ίδιο φαγητό και να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα είτε να δημιουργείς απέχθειες, είτε να στερείσαι πολλά φαγητά! Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν προσλαμβάνεις θρεπτικά συστατικά, βάζοντας σε κίνδυνο τον οργανισμό σου και την υγεία του
Η λύση
Δοκίμασε να μαγειρέψεις διαφορετικά φαγητά και επηρεάσου από τις διατροφικές επιλογές των υπόλοιπων μελών στην οικογένεια, έτσι ώστε να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων χωρίς τύψεις. Λογάριασε τον εαυτό σου σαν μικρό παιδί. Θα έδινες σε ένα μικρό παιδί να τρώει πρωί βράδι μόνο λαχανόσουπα ή μπανάνες; Γιατί να το κάνεις στον εαυτό σου; Ξέρεις πολύ καλά τι θα πει σωστή διατροφή!Και μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη μέθοδος για την απώλεια κιλών, είναι όμως η πιο ασφαλής.
Η λύση
Η λύση δεν είναι εύκολη... η συνήθεια να συνδέεις το φαγητό με τα συναισθήματα κρατά από πολυ παλιά και δεν αλλάζει με ένα κλικ! Πρέπει όμως να το εκλογικεύσεις, να το σκεφτείς και έτσι να το καταπολεμήσεις. Προσπάθησε να βρεις μία διέξοδο σε κάτι που σου αρέσει πολύ, έτσι ώστε να μην ξεσπάσεις στο φαγητό. Άλλοι ξεσπούν με το τρέξιμο, το μποξ ή κάποια άλλη μορφή γυμναστικής!Ίσως μια βόλτα στο πάρκο, μια αγαπημένη ταινία που ξέρεις πως θα σου φτιάξει τη διάθεση. Ένα τηλέφωνο με κάποια φίλη μπορεί να μειώσει την ένταση. Ακόμη και το πιο απλό... μία τσίχλα με την οποία θα αποφύγεις το φαγητό.
2. Δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε αγαπημένα σου φαγητά;
Όσο κι αν το έχεις επισημάνει στην γλυκιά σου μητερούλα δεν μπορεί να το κατανοήσει! Αφού ξέρει ότι λατρεύεις το σουφλέ τυριών, να μην στο φτιάξει να σε ευχαριστήσει; Ένα σουφλέ εδώ, λίγη σοκολάτα από εκεί και κάπου ενδιάμεσα τα λατρεμένα σου παγωτά με πλούσια επικάλυψη σιρόπι έγινε το κακό!Χωρίς να λέει κανείς να τα απαρνηθείς, πρέπει να μάθεις κι εσύ να λες ΟΧΙ στα αγαπημένα σου φαγητά.
Η λύση
Ξέρεις πολύ καλά ποιο είναι το ευαίσθητο σημείο σου. Έτσι, τρόφιμα στα οποία δυσκολεύεσαι να αντισταθείς φρόντισε να μην τα έχεις καθόλου στο σπίτι σου - ακούς μαμα; - ή στη δουλειά σου και κατανάλωσέ τα μόνο όταν βγαίνεις έξω. Σκέψου το κι αλλιώς... Φρόντισε να απολαμβάνεις κάποια από τα αγαπημένα σου γλυκά ή αλμυρά με τις φίλες σου. Καλό κάνεις και σε εκείνη και σε σένα και στην τσέπη σας!
3. Τρως επειδή βαριέσαι;
Bλέπεις τηλεόραση και θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή αλμυρό, έστω και αν πριν από λίγο ήσουν έξω για φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν είμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε συχνά τι θα φάμε, μιας και τριγυρνάμε συχνά κοντά στην κουζίνα. Έχεις σκεφτεί όμως πως ψάχνεις κάτι να φας επειδή βαριέσαι;
Η λύση
Πόσες φορές είπες ότι θα βάλεις σε τάξη τη βιβλιοθήκη με τα cd και τα βιβλία σου; Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που είπες πως θα κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα σου; Το σπίτι έχει πάντα δουλειές και πράγματα να σε απασχολήσουν. Φρόντισε όσο είσαι στο σπίτι να ασχολείσαι συνέχεια με κάτι, που θα σε κρατήσει μακριά από το φαγητό.
ΙΔΕΑ!Κάθε φορά που νιώθεις να βαριέσαι πιάσε το μανό... και το μανικιούρ σου θα κρατάς σε άψογη κατάσταση και με τα νύχια φρεσκοβαμμένα δεν θα μπορείς να φας!
4. Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως!
Έβαλες το φαγητό στο πιάτο και με το ένα χέρι κρατάς το πηρούνι και με το άλλο το ποντίκι του υπολογιστή!Ξέρω δεν μπορείς να αποχωριστείς το TLIFE λεπτό (αν δεν βλογίσουμε τα γένια μας!!), όμως καλό είναι να κάνεις ένα μικρό διαλειμματάκι. Αν την ώρα του φαγητού είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χαζεύεις στο ίντερνετ, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταλάβεις όχι μόνο τη γεύση του φαγητού, αλλά ούτε καν το ότι χόρτασες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού!
Η λύση
Δώσε χρόνο στο γεύμα σου και μην τρως στο πόδι ή όντας απαχολημένη με κάτι. Όπου και αν είσαι, ό,τι και αν κάνεις είναι σημαντικό να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις 20 λεπτά στο φαγητό, έτσι ώστε να προλάβει να πάει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χόρτασες. Μετά συνεχίζεις με το TLIFE... οκ;
5. Τρως επειδή τρώνε και οι άλλοι!
To έχω το παράδειγμα που θα σε κάνει να καταλάβεις το θέμα... είμαστε σπίτι μεγάλη παρέα και κάποιος πετάει την ιδεά να παραγγείλουμε!"Εγώ έχω φάει, αλλά πάρτε εσείς ό, τι θέλετε" απαντάς. Μέχρι να τελειώσει η μαρτυρική απαρίθμηση της παραγγελίας στο τηλέφωνο έχεις λυγίσει!Θα πάρεις κάτι λίγο, κάτι μικρό για τη ληγούρα!Ή ακόμη χειρότερα θα "ζουζουνίσεις" γύρω από το φαγητού κάποιου φίλου να "δοκιμάσεις" τον γύρο, λες και δεν έχεις ξαναφάει ποτέ στη ζωή σου. Όσο και αν το φαγητό είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, είναι σημαντικό να μάθεις να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μετριάζεις τις ατασθαλίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ