Γυμναστική στο σπίτι: Τα συχνά λάθη που καλό είναι να αποφύγεις…

Αν υπάρχει μία νέα συνήθεια που υιοθετήσαμε -και αγαπήσαμε- τη φετινή χρονιά, αυτό είναι σίγουρα να γυμναζόμαστε στο σπίτι. Να βγάζουμε τα αθλητικά από την ντουλάπα, να τα φοράμε και αμέσως τη γυμναστική να ξεκινάμε. Pause. Μήπως κάτι ξέχασες; Μήπως κάτι παρέλειψες; Γιατί, όταν ο γυμναστής λείπει, τα ατοπήματα εμφανίζονται. Σήμερα, λοιπόν, θα εστιάσουμε σε αυτό ακριβώς: στα πιο συχνά λάθη που καλό είναι να αποφύγεις, όταν ξεκινάς τα ροκανίσματα στο σπίτι, προκειμένου να δεις σύντομα αποτέλεσμα. Ποια είναι;

 

 

Πρόγραμμα έκανες; Ναι, μπορεί να είσαι αρκετές ώρες στο σπίτι – ειδικά αν είσαι σε τηλεργασία -, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να γυμνάζεσαι όποια στιγμή θέλεις. Γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ δύσκολο να εντάξεις πραγματικά τη γυμναστική στην καθημερινότητα σου και να δημιουργήσεις μία υγιή ρουτίνα.

Έχεις βρει τις ασκήσεις που ταιριάζουν στο επίπεδο σου; Σε αυτή την ερώτηση ας απαντήσουμε με μία ακόμα: πόσο καιρό έχεις να γυμναστείς; Και με τον “καιρό”, μην φαντάζεσαι ότι αναφέρομαι σε μήνες, αλλά ακόμα και σε λίγες εβδομάδες. Δεν χρειάζονται υπερβολές, γιατί έτσι αλλαγή δεν θα δεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ψάξεις εμπεριστατωμένα στο διαδίκτυο, να καταλήξεις στα τρία tutorials που σού ταιριάζουν περισσότερο και μετά από δοκιμή να εκτελέσεις το πιο ιδανικό. 

Επαναλαμβάνεις τις ίδιες ασκήσεις. Ξανά και ξανά. Γιατί, μπορεί να θέλεις να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά, όμως, αυτό δεν πρόκειται να έρθει αν ροκανίζεις καθημερινά τους κοιλιακούς σου. Χρειάζεσαι έναν συνδυασμό ασκήσεων, προκειμένου εκτός από ενδυνάμωση να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να κάψει λίπος και τον μεταβολισμό σου να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης. Προσπάθησε, λοιπόν, να προσαρμόσεις εντός της οικίας τις ασκήσεις που έκανες στο γυμναστήριο, αξιοποιώντας ακόμα και απλά αντικείμενα, όπως τον πάγκο της κουζίνας ή δύο μπουκαλάκια με νερό.

Ξεκίνησες χωρίς προθέρμανση; Το σώμα σου δεν είναι έτοιμο να γυμναστεί κάθε στιγμή. Χρειάζεται να εκτελέσεις μερικές ασκήσεις, προκειμένου οι μύες σου να “ζεσταθούν” και να αποφύγεις τους τραυματισμούς και τα πιασίματα, που θα σε αναγκάσουν, όχι μόνο να σταματήσεις νωρίτερα το πρόγραμμα σου, αλλά και να ταλαιπωρείσαι αργότερα στις δουλειές του σπιτιού. Αν δεν διαθέτεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, δοκίμασε να βάλεις τέρμα το αγαπημένο σου τραγούδι και να “ζεστάνεις” τους μύες σου, μέχρι να τραγουδήσεις και τον τελευταίο στίχο.

Αλήθεια, τι τρως, πριν αθληθείς; Τίποτα ή ό,τι βρεις μπροστά σου; Πριν απαντήσεις στο δίλημμα αυτό, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι και οι δύο επιλογές είναι λάθος. Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια, για να αθληθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζεις και ότι η κουζίνα είναι στην κυριολεξία δίπλα με τον χώρο που αθλείσαι, τις περισσότερες φορές δεν δίνεις στον οργανισμό σου αυτό που χρειάζεται. Λίγα αμύγδαλα, μία ομελέτα και φυσικοί χυμοί αρκούν.

Πόσο συχνά ενυδατώνεσαι; Γυμναστική χωρίς ένα μπουκαλάκι με νερό; Ναι, μπορείς να μετακινηθείς από το χώρο που γυμνάζεσαι μέχρι την κουζίνα σε χρόνο dt. Το κάνεις, όμως ή απλά περιμένεις μέχρι να τελειώσεις όλες σου τις ασκήσεις και μετά να αναπληρώσεις τα υγρά που απέβαλλε το σώμα σου μέσω του ιδρώτα; Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, You Better Change It!

Πού πας; Διατάσεις έκανες; Είναι το α και το ω μίας ολοκληρωμένης προπόνησης. Οι μύες σου χαλαρώνουν και οι πιθανότητες την επόμενη ημέρα να πονάς μειώνονται. Θα χρειαστείς μόλις τρία λεπτά από το χρόνο σου και στη συνέχεια μπορείς να απολαύσεις το ντουζάκι σου.

 

 

 

Read More

And More