Γυμναστική το βράδυ: Τα οφέλη της που θα σε κάνουν να τη δεις με άλλο μάτι!

Πρωινός ή βραδινός τύπος; Μη μου απαντήσεις, με κριτήριο το πότε είσαι πιο αποδοτική στην εργασία σου, σε παρακαλώ. Αλλά, με το πότε έχεις διάθεση να γυμναστείς. Να πεις “Ναι, θέλω να πάω γυμναστήριο ή να αρχίσω να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες στο σπίτι”. Η μέρα σου; Γεμάτη από… υποχρεώσεις. Με τα Σάββατα, ειδικά, αν είσαι μαμά, να θυμίζουν καθημερινή και την Κυριακή να είναι η μόνη μέρα για γιορτή και σχόλη. Και το ΣΚ… Θες να ξυπνήσεις με την άνεση σου, να χουχουλιάσεις κάτω από το πάπλωμα, να πιεις τον καφέ σου, να κάτσεις λίγη ώρα με παντζούρια κλειστά, να αφήσεις το φως να μπει μέσα από τις σχισμές, να κοιτάξεις λίγο το κινητό σου και έπειτα να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Όλα καλά. Και φυσιολογικά.

Και μπορεί να έχεις διαβάσει αρκετές φορές ότι η γυμναστική το πρωί ωθεί τον μεταβολισμό σε γρήγορες ταχύτητες καύσης, όμως, και η βραδινή προπόνηση έχει τα καλά της.

 

Ποια είναι αυτά; Δε θα σε καθυστερήσω, άλλο. Θα σου πω τώρα!

 

– Κοιμάσαι καλύτερα. Σύμφωνα με, όχι και τόσο λίγες έρευνες, η γυμναστική μετά τις οκτώ το βράδυ, θα σου εξασφαλίσει αποδοτικό ύπνο με διάρκεια. Με τη σειρά του, ο καλός ύπνος δεν συμβάλει μόνο στην “ανάρρωση” και την ξεκούραση των μυών, αλλά σε βοηθάει στο να αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη και γεμάτη ενέργεια τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ξυπνάς. Ειδικά, αν συνδυάσεις προπόνηση με βάρη και αερόβια, να είσαι βέβαιη ότι μετά από το ντουσάκι σου, θα κοιμηθείς σαν πουλάκι. Από την κούραση; Δε ξέρω, δεν απαντώ.

– Θα ξεχάσεις τι σημαίνει αρτηριακή πίεση. Μπορεί να σου φαίνεται κάτι ασήμαντο, όμως, αν έχεις ιστορικό στην οικογένεια σου, θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου λίγο περισσότερο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Journal Of Strength Conditioning Research, η βραδινή προπόνηση σου εξασφαλίζει 15% χαμηλότερη πίεση στο αίμα.

– Θα δεις το σώμα σου να αλλάζει γρηγορότερα. Μια έρευνα από το The New England University στο Birmingham, ανακάλυψε ότι όσοι γυμνάζονται το βράδυ έχουν περισσότερη αντοχή στη διάρκεια και στην ένταση κατά 20%, από όσους γυμνάζονται το πρωί ή τις υπόλοιπες ώρες. Αυτό, οδηγεί σε αρκετά ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις: Θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, Θα χάσεις γρηγορότερα κιλά λίπους, θα αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση και αντοχή.

– Το σώμα σου κερδίζει. Για την ακρίβεια, μυική μάζα. Το λίπος φεύγει και στη θέση του έρχονται οι… μύες. Ουφ (βαθιά ανάσα). Για αυτό, προπόνηση μετά τη δύση του ήλιου.

– Απολαμβάνεις το βραδινό σου με λιγότερες τύψεις. Γιατί, ο μεταβολισμός σου, εκείνη τη στιγμή, είναι ένα ηφαίστειο με συνεχείς εκρήξεις, το οποίο “καίει” οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμα του. Καθόλου άσχημα, ε;

– Το σώμα σου είναι πιο έτοιμο για γυμναστική. Το πρωί, η κορτιζόλη, που εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών είναι στα… χάι της. Τα βράδια, η κορτιζόλη φεύγει και η τεστοστερόνη έρχεται, προσφέροντας στους μύες σου την ανάπτυξη που επιθυμείς.

 

Read More

And More