Κάνε το τεστ και μάθε ποιος τρόπος γυμναστικής ταιριάζει στο σωματότυπό σου…

Μέχρι τώρα γνώριζες για το σωματότυπο στη διατροφή. Αλλά και το σωματότυπο στη μόδα και πως με βάση αυτόν θα ντυθείς κατάλληλα. Και με τη γυμναστική; Τι γίνεται με τη γυμναστική; Πόσες φορές δεν ξεκίνησες μαζί με την κολλητή σου ένα πρόγραμμα και δεν είχατε τα ίδια αποτελέσματα; Εκείνη έχασε αμέσως κιλά, ενώ εσύ δυσκολεύτηκες περισσότερο ή το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν σωματότυποι και για τη γυμναστική, οι οποίοι καθορίζουν και τον τρόπο που πρέπει να γυμναστείς.

ΕΣΥ ΤΙ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ ΕΧΕΙΣ; ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ
Κάθε ένας από εμάς γεννιέται με έναν ορισμένο τύπο σώματος, ο οποίος και μένει σταθερός σε όλη μας τη ζωή. Εκείνο που μπορείς εσύ να κάνεις είναι να τον ρυθμίζεις στα σωστά επίπεδα με τον κατάλληλο τρόπο ζωής και τη σωστή γυμναστική.

Οι σωματότυποι αυτοί είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως το σχήμα του προσώπου, η αναλογία μυικής μάζας και λίπους κτλ. Σύμφωνα με τον William Sheldon ψυχολόγο, οι βασικοί σωματότυποι είναι τρεις:

Ο ενδόμορφος τύπος σώματος με μεγάλο βάρος στους γοφούς και τους μηρούς, υψηλή αναλογία λίπους και μυϊκό σύστημα που δεν διακρίνεται.

Ο μεσόμορφος τύπος σώματος που αντιστοιχεί σε μεγάλο άνοιγμα ώμων και γοφών, μικρή μέση και εμφανές μυικό σύστημα.

Ο εκτόμορφος τύπος σώματος με επίπεδο θώρακα, στενούς γοφούς και σχετικά αδύνατο μυϊκό σύστημα.

Κάνε το παρακάτω τεστ και βρες ποιος σωματότυπος είσαι. Με βάση αυτόν θα μπορέσεις να βρεις την γυμναστική που σου ταιριάζει, αλλά και θα φέρει αποτέλεσμα στο σώμα σου. Παράλληλα θα μάθεις ποιες είναι οι συνήθειες που δύσκολα μπορείς να κόψεις γιατί τις “επιβάλλει” ο σωματότυπος στον καθημερινό τρόπο ζωής σου.

O σκελετός μου είναι:

  1. Πιο μεγάλος από το συνηθισμένο
  2. Μεγάλος προς μέτριος
  3. Μικροσκοπικός

Το σώμα μου έχει την τάση να:

  1. Παίρνει πολύ απότομα βάρος

  2. Είναι σχετικά αδύνατο και μυώδες
  3. Είναι πολύ αδύνατο

Το σώμα μου έχει την όψη:

  1. Αχλαδιού
  2. Κλεψύδρας
  3. Πιπεριάς chili (Αδύνατο πάνω και κάτω)

Σαν παιδί ήμουν:

  1. Κάπως αφρατούλα
  2. Κανονική
  3. Πολύ αδύνατη

Το επίπεδο της φυσικής μου δραστηριότητας είναι:

  1. Σχεδόν ανύπαρκτο. Κάνω καθιστική ζωή
  2. Αρκετά ενεργό
  3. Υπερδραστήριο. Δεν μπορώ να κάτσω ποτέ ακίνητος

Ο ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί ο μεταβολισμός μου είναι:

  1. Αργός
  2. Αυτός που πρέπει
  3. Πολύ έντονος

Συνήθως οι άνθρωποι γύρω μου μου συστήνουν:

  1. Να χάσω κάποια κιλά
  2. Να μείνω στα κιλά που είμαι
  3. Να πάρω κάποια κιλά

Αν κυκλώσω τον καρπό του αριστερού μου χεριού με τον μέσο και τον αντίχειρα του δεξιού χεριού:

  1. Το μέσο δάκτυλο και ο αντίχειρας δεν εφάπτονται
  2. Το μέσο δάκτυλο και ο αντίχειρας απλά εφάπτονται
  3. Το μέσο δάκτυλο απλώνεται επάνω από τον αντίχειρα

Αναφορικά με το σωματικό μου βάρος θα έλεγα πως:

  1. Παίρνω εύκολα βάρος, αλλά δυσκολεύομαι να το χάσω
  2. Παίρνω και χάνω βάρος το ίδιο εύκολα. Συνήθως μένω σταθερή στα κιλά μου
  3. Έχω πρόβλημα με το να “βάλω” κιλά

Οι άνθρωποι γύρω μου θα με περιέγραφαν σαν:

  1. Άτομο συναισθηματικό
  2. Άτομο αθλητικό
  3. Άτομο πνευματικό

αποτελέσματα

Περισσότερα Α

ΕΝΔΟΜΟΡΦΟΣ
Ο ενδόμορφος τύπος διακρίνεται για το μαλακό και στρογγυλό σχήμα του σώματος, ατροφικούς μύες και υπερτροφικό πεπτικό σύστημα. Ένας άνθρωπος με αυτόν το σωματότυπο, αγαπά φυσικά το φαγητό, αλλά και τις ανέσεις, είναι υπομονετικός, ήρεμος και έχει ανάγκη από προσοχή και φροντίδα.

ΣΤΟΧΟΣ: Να μειώσεις το λίπος στο σώμα σου, να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και τη γενική φυσική σου κατάσταση

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ: Πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου ασκήσεις ενδυνάμωσης. Δηλαδή στατικές ασκήσεις για όλο το σώμα (κοιλιακούς, επαναλήψεις με βάρη και ασκήσεις για κορμό και άκρα). Με αυτόν τον τρόπο θα τονώσεις το αδύναμο μυικό σου σύστημα. Χρησιμοποίησε μέτριου μεγέθους βάρη, και κάνε γρήγορες επαναλήψεις, χωρίς πολύ μεγάλο διάλειμμα μεταξύ των ασκήσεων. Δοκίμασε κάποια από τα παρακάτω προγράμματα:

Κάψε λίπος! Ασκήσεις για να χάσεις 4 εκ. από τη μέση και τα ψωμάκια σε 2 εβδομάδες

Θέλεις την πιο τέλεια flat κοιλιά; Αυτές είναι οι ασκήσεις που πρέπει να κάνεις…

Kettlebell…το ειδικό όργανο γυμναστικής για σέξι χέρια

Πέρα από όλα είναι πολύ πιο σημαντική η αερόβια άσκηση, που βοηθά στην γρήγορη μείωση του λίπους. Βάλε στόχο κάθε μέρα σου να περιλαμβάνει μια τέτοια άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδήλατο. περπάτημα για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Extra Tip: Βάλε στόχο να αλλάξεις και τις διατροφικές σου συνήθειες, μειώνοντας ελαφρά τις θερμίδες που καταναλώνεις ημερησίως.

Περισσότερα Β

ΜΕΣΟΜΟΡΦΟΣ
Το σώμα σου μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στον μεσόμορφο τύπο. Το μυικό σου σύστημα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, η εμφάνισή σου αποπνέει μια ωριμότητα, το δέρμα σου είναι ανθεκτικό και παχύ και η στάση του σώματός σου ευθυτενής.

Είσαι άτομο περιπετειώδες, με θέληση για δύναμη και κυριαρχία στη ζωή σου. Έχεις θάρρος και είσαι ανταγωνιστική, ενώ πολλές φορές δεν νοιάζεσαι για το τι θέλουν ή σκέφτονται οι άλλοι γύρω σου.

ΣΤΟΧΟΣ: Εφόσον είσαι από φυσικού σου πιο αθλητικός τύπος, το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις αυτή την κατάσταση.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ: Η καλύτερη άσκηση είναι εναλλακτικές μέθοδοι και ασκήσεις ευλυγισίας για να μην “παραφουσκώσουν” οι ήδη υπερτροφικοί μύες σου. Δοκίμασε καλύτερα Yoga και Pilates ή ακόμη και Belly Dancing. Δες παρακάτω τις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις:

Hot Yoga! Καις έως και 1000 θερμίδες σε μία ώρα… Αντέχεις;

Belly Dancing! Χόρεψε και χάσε 4 κιλά σε ένα μήνα…

Ο Κ. Χαραντινιώτης σου δείχνει τις 5 βασικές ασκήσεις yoga που χρειάζεται να ξέρεις!

Pilates: Η μέθοδος που λατρεύουν οι star!

Καλό είναι να μετριάσεις την ένταση σε ό, τι είδος άσκησης και αν κάνεις. Είτε είναι ασκήσεις με βάρη -που πρέπει να είναι μέτριου βάρους και σε μέτριο ρυθμό επαναλήψεων – είτε αερόβια άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεις την έντονη άσκηση και τις ακρότητες. Ο σωματότυπός σου έχει την τάση να το “παρακάνει” με το μυικό του σύστημα και μπορεί αυτό να μην σου αρέσει. Εκτός κι αν είσαι fan σώματος τύπου Madonna με εμφανείς τους γυμνασμένους μύες στα χέρια και τα πόδια!

Exra Tip: Οι κανόνες υγιεινής διατροφής παραμένουν για όλους ίδιες. Αν κι εσύ το μόνο που χρειάζεσαι είναι κίνηση (και ένα κάποιο μέτρο στο φαγητό) και όλα θα πάνε καλά!

Περισσότερα C

ΕΚΤΟΜΟΡΦΟΣ
Ο εκτόμορφος τύπος σώματος διακρίνεται από τον επίπεδο θώρακα, τους στενούς γοφούς και το αδύνατο μυϊκό σύστημα. Κατά κανόνα είσαι ψηλή με νεανική εμφάνιση και υπευθυνότητα. Προτιμάς την ιδιωτικότητά σου, είσαι ελαφρώς εσωστρεφής, ενώ το μυαλό σου δουλεύει καθημερινά “υπερωρίες”!

ΣΤΟΧΟΣ: Να δυναμώσεις και να τονώσεις το μυικό σου σύστημα. Πρέπει να επικεντρώσεις επιπλέον στο κάτω μέρος της πλάτης και τη μέση που καταπονείται από την έλλειψη δυνατών μυών που πρέπει να υπάρχουν για να στηρίξουν το σώμα σου.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ: Απώτερος σκοπός σου είναι να πάρεις κάποια κιλά, κυρίως με το να αυξήσεις τους μύες σου. Εδώ το μόνο που θα χρειαστείς είναι στατικές ασκήσεις με βάρη ή με τη χρήση του σωματικού σου βάρους. Οι επαναλήψεις θα πρέπει να είναι πολύ αργές για να έχεις σύντομα το αποτέλεσμα που θέλεις και να κάνεις πιο μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις:

Kettlebell: Η νέα μόδα στη γυμναστική

TRX: Ασκήσεις για τέλεια χέρια

Λειτουργική Προπόνηση. Και τέρμα οι πόνοι και οι ενοχλήσεις!

Extra Tip: Η δίαιτά σου θα πρέπει να είναι αυξημένη σε θερμίδες για να μπορέσει ο οργανισμός να πάρει κάποια κιλά.

Read More

And More