Βαράκια ή αερόβια; Τελικά τι από τα δύο να επιλέξεις;

Αερόβια ή ασκήσεις με βάρη; Το δίλημμα, με το οποίο κάθε Fitness – Girl έρχεται αντιμέτωπο. Ακόμα και τώρα που, ναι μεν απολαμβάνεις τον εαυτό σου, αλλά σαν σωστό αθλητικό κορίτσι σκέφτεσαι πώς θα κινητοποιηθείς και θα γυμναστείς έστω και για 15 λεπτά μέσα στην ημέρα. Γιατί, η γυμναστική δεν σε βοηθάει απλά να αδυνατίσεις, αλλά φροντίζει ταυτόχρονα να “ανεβάσει” την ψυχολογία σου. Τι από τα δύο να επιλέξεις; Για να πάρεις αυτή την απόφαση, χρειάζεται να γνωρίζεις τι σου προσφέρει ο κάθε τύπος άσκησης. Για αυτό, ετοιμάσαμε τον συγκεκριμένο οδηγό!

 

 

Η αερόβια άσκηση

Μπορεί στο μυαλό σου να εμφανίζεται συνειρμικά η λέξη “τρέξιμο”, όμως, στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό. Ποδήλατο, κολύμβηση, σχοινάκι είναι μόλις μερικές από τις εκφάνσεις της. Ποια είναι τα οφέλη της;

1. Απαλλάσσεσαι γρήγορα από αρκετές θερμίδες. Ανάλογα την ένταση βεβαίως – βεβαίως. Μπορεί να πίστευες ότι πρόκειται για έναν ακόμη αστικό μύθο, όμως αυτή τη φορά, όσα ακούς είναι πολύ κοντά στην αλήθεια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, κάνοντας ποδήλατο σε μέτρια ένταση, μπορείς να κάψεις από 10 – 12 θερμίδες το λεπτό, ενώ αντίθετα οι ασκήσεις με βάρη αποβάλλουν από το σώμα σου 7 – 9 θερμίδες το λεπτό. Δεν πρέπει να ξεχνάς, όμως, ότι η πιο αποτελεσματική αερόβια γίνεται όταν εναλλάσσεις συχνά την ένταση και έτσι ιδρώνεις περισσότερο.

2. Στοχεύει στο λίπος και το καις. Όταν τρέχεις, τρέχεις και τρέχεις για αρκετή ώρα (τουλάχιστον 30 λεπτά) ο οργανισμός σου αφήνει για λίγο στην άκρη τις περιττές θερμίδες και αρχίζει να ασχολείται με τη βαθύτερη καύση λίπους. Μην υποτιμάς καθόλου αυτό το πλεονέκτημα της αερόβιας άσκησης, αφού, σύμφωνα με αρκετούς Fitness Experts το λίπος είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο στο να διασπαστεί.

3. Σε βοηθάει να ζήσεις περισσότερο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο της προσόν: ότι επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Και αυτό, όπως καταλαβαίνεις, το πετυχαίνει, γιατί μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη. Για αυτό, Ride This Bicycle, Girl!

4. Σε ανακουφίζει από το άγχος. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται, όσο εσύ γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση, σε αποφορτίζουν και σε χαλαρώνουν. Έτσι, όχι μόνο ζεις cooler than ever, αλλά κοιμάσαι με μεγαλύτερη ευκολία. Ξεκουράζεσαι. Γαλήνια.

 

 

Οι ασκήσεις με βάρη

1. Γυμνάζουν ομοιόμορφα το σώμα σου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους, για εμένα. Μπορεί να χάνεις τις θερμίδες που θες με μία μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις αερόβιες ασκήσεις, όμως, το σώμα σου αποκτά γυμνασμένη όψη και το δέρμα σου γίνεται ιδιαίτερα λαμπερό.

2. Σε προστατεύουν από τους τραυματισμούς. Πέρα από το ολοφάνερο, ότι γυμνάζουν, δηλαδή, τους μύες, οι ασκήσεις με αντιστάσεις ουσιαστικά σε προστατεύουν από τους πιθανούς τραυματισμούς που κρύβει η υψηλής έντασης αερόβια, αλλά και η ίδια η ζωή πολλές φορές. Λιγότερος πόνος στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στους τένοντες και η ζωή γίνεται ευκολότερη.

3. Σε γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. Καταπολεμούν τις ανασφάλειες και σε κάνουν να αισθάνεσαι έτοιμη να κατακτήσεις από το αγόρι που σου αρέσει και τη θέση που θεωρείς ότι δικαιούσαι στη δουλειά μέχρι και τον κόσμο ολόκληρο. Try It Girl!

Ο συνδυασμός τους

Ρίχνοντας μία πιο προσεκτική ματιά στις παραπάνω πληροφορίες, συνειδητοποιείς ότι τελικά η αρμονική τους συνεργασία έχει πολλά οφέλη να σου προσφέρει. Από τη μία, δημιουργείς μία ολοκληρωμένη προπόνηση και από την άλλη γυμνάζει κάθε μυ, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την καύση του περιττού λίπους για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, αν ρωτήσεις τον Personal Trainer σου, είμαι σίγουρος ότι θα σου επιβεβαιώσει πως το συγκεκριμένο combo είναι το πιο σύνηθες των Fitness Girls που θέλουν να αλλάξουν το σώμα τους και να καμαρώνουν τον νέο τους εαυτό στον καθρέφτη.

Σύμφωνα με τους Fitness Experts, μία εκρηκτική προπόνηση που ξεκινά με τρέξιμο, συνεχίζεται με ασκήσεις με αντιστάσεις και ολοκληρώνεται με ποδήλατο, μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις ακόμα και 500 θερμίδες την ώρα. Για αυτό, Work It Out!

 

Read More

And More