Ήρθε η ώρα να πάρεις τα βουνά! Η εξόρμηση στα χιόνια αδυνατίζει…

Το μεγάλο υψόμετρο και η ζωή στο βουνό βοηθά τον οργανισμό να χάσει κιλά.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ειρήνης Αργυριάδου, η οποία είχε την συνεργασία των επίσης καθηγητών Φυσικής Αγωγής, κ.κ. Μανούσου, Ηλιάδη, Μαυροβουνιώτη και Φαχαντίδου και δημοσιεύει το ΑΠΕ, το μεγάλο υψόμετρο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα των γευμάτων.

Τι λέει η έρευνα
– Σχεδόν ένας στους δύο ορειβάτες (45,2%) πραγματοποιεί μόλις δύο γεύματα ημερησίως, ενώ το 32,3% γευματίζει 3-4 φορές την ημέρα και μόλις το 22,6% δεν αλλάζει διατροφικές συνήθειες. Αυτά τα ποσοστά είναι το αποτέλεσμα
– Οι 32 ορειβάτες που πήραν μέρος στην έρευνα παρατήρησαν μείωση στην όρεξη για φαγητό. Από αυτούς οι μισοί περίπου ορειβάτες παρατήρησαν ότι η αίσθηση της πείνας ήταν σπάνια, ενώ οι υπόλοιποι ότι είχαν μια διάρκεια σε αυτή την αίσθηση.
– Το 50% των ορειβατών παρατήρησαν απώλεια κιλών στην παραμονή τους σε υψόμετρο κυρίως γιατί μείωσαν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα οι ενεργειακές απαιτήσεις τους αυξάνονταν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Τώρα θα μου πεις, “πώς γίνεται να πάρω τα βουνά”; Σκέψου θετικά. Φρόντισε να περάσεις ένα διήμερο ή ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή στο βουνό, τώρα που ο καιρός το επιτρέπει (με το κρύο και το χιόνι – όχι τη χιονοθύελλα – το βουνό είναι πάντα πιο γοητευτικό). Και μόνο η παραμονή σου σε μεγάλο υψόμετρο, το κρύο και το περπάτημα στη φύση θα σου κάνει καλό και που ξέρεις. Ίσως οι μικρές αυτές εξορμήσεις να σε βοηθήσουν να επωφεληθείς από την επίδραση της φύσης και του βουνού στο αδυνάτισμα!

Read More

And More