Κατακράτηση υγρών: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Κατακράτηση υγρών. Πολλές φορές η αιτία που η ζυγαριά σου δείχνει περισσότερο. Πολλές φορές η αιτία που νιώθεις ένα ενοχλητικό πρήξιμο και μια δυσφορία. Τα δαχτυλίδια σου είναι ένας έξυπνος τρόπος για να το τσεκάρεις. Τι κάνεις; Τι την προκαλεί; Πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc Γεωργία Καπώλη θα σου εξηγήσει τους λόγους που δημιουργείται αλλά και τους τρόπους να το αντιμετωπίσεις.

*Αν θέλεις να χάσεις κιλά, αν κάτι σε δυσκολεύει ή σε προβληματίζει, αν έχεις απορίες σχετικά με τη διατροφή σου και τη δίαιτα μπορείς να στείλεις την ερώτησή σου στην Γεωργία Καπώλη κάνοντας ένα κλικ εδώ.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ;
Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως κατακράτηση υγρών ή οίδημα, συμβαίνει όταν συσσωρεύονται υπερβολικά υγρά στο σώμα. 

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως:
-Ορμονικές αλλαγές: Η κατακράτηση νερού μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την έμμηνο ρύση ως αποτέλεσμα αλλαγών στα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η προγεστερόνη.

-Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: Τα άτομα που είναι σωματικά ανενεργά – είτε δεν μπορούν να περπατήσουν για ιατρικούς λόγους είτε κάνουν καθημερινά καθιστική ζωή – μπορεί να επηρεαστούν από την κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα, λόγω κακής κυκλοφορίας αίματος.

-Νεφρική Νόσος: τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των επιπέδων υγρών. Συνεπώς, η νεφρική δυσλειτουργία συνδέεται συχνά με κατακράτηση υγρών.

-Καρδιαγγειακά προβλήματα: Εάν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ως αποτέλεσμα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να εμφανιστεί συσσώρευση υγρών στους πνεύμονές, στα χέρια και στα πόδια.

-Βλάβη στα τριχοειδή αγγεία: τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά, μπορεί να προκαλέσουν την είσοδο υπερβολικού υγρού στους χώρους μεταξύ των κυττάρων σας, οδηγώντας σε κατακράτηση νερού. Προβλήματα λεμφικού συστήματος: Το λεμφικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού και στην ισορροπία των υγρών. Τραυματισμοί, λοιμώξεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου, ακόμη και τοπική θεραπεία καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν λεμφικά προβλήματα, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών και οίδημα.

-Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο, τα οποία είναι φυσιολογικά μέρη της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

-Αλλεργίες: Όταν το σώμα ανιχνεύει ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία προκαλεί διαρροή υγρού από τα τριχοειδή αγγεία στους περιβάλλοντες ιστούς, οδηγώντας σε βραχυπρόθεσμο οίδημα και φλεγμονή).

-Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των από του στόματος αντισυλληπτικών, των κορτικοστεροειδών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου και ορισμένων φαρμάκων για τον διαβήτη, μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση νερού.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Αν και η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι σημάδι αρκετών σοβαρών καταστάσεων που απαιτούν ιατρική θεραπεία, οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Μείωση αλατιού
 Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων. Εάν τρώτε συχνά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, ο οργανισμός μπορεί να συγκρατήσει νερό.

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις που  βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS), συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και της κατακράτησης νερού.
Τι να τρώτε: Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πάρτε περισσότερη βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία του ανοσοποιητικού. Ρυθμίζει επίσης την ισορροπία υγρών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τη συσσώρευση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS).
Τι να τρώτε: Μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης τρώγοντας τρόφιμα όπως μπανάνες, πατάτες, ρεβίθια, καρύδια και τόνο.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο
Το κάλιο εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, ειδικά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία των νεύρων. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση του όγκου του αίματος και της ισορροπίας των υγρών για να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Λειτουργεί εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου για να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρών και το πρήξιμο, καθώς και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, οδηγώντας σε ζητήματα όπως φούσκωμα στομάχου και δυσφορία.
Τι να τρώτε: Η κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγιούς ισορροπίας των υγρών. Η πικραλίδα (Taraxacum officinale) χρησιμοποιείται από καιρό ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση της κατακράτησης νερού και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Επιπλέον, αυτό το βότανο μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών, αντιμυκητιασικών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε συμπληρώματα πικραλίδας στην καθημερινότητα.

Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων
Οι επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων όπως τα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, οι σφολιάτες, τα κρουασάν, τα γλυκά, οι προτηγανισμένες πατάτες, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή πρόσθετη ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη κατακράτηση νατρίου αυξάνοντας την επαναρρόφηση αυτού του μετάλλου στα νεφρά σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο όγκο υγρών στο σώμα σας και αυξημένη κατακράτηση νερού. Επιπλέον, το συκώτι και οι μύες σας αποθηκεύουν υδατάνθρακες ως γλυκογόνο, μια μορφή ζάχαρης που συνδέεται με το νερό. Επειδή κάθε γραμμάριο γλυκογόνου αποθηκεύεται με τουλάχιστον 3 γραμμάρια νερού, η ακολουθία μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατακράτηση νερού. 
Τι να τρώτε: Είναι καλύτερο να προτιμάτε δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως κινόα, βρόμη, καστανό ρύζι ή ψωμί ολικής αλέσεως.

Read More

And More