Κεφίρ: Ανακάλυψε πώς θα φτιάξεις μόνη σου το πιο θρεπτικό superfood

Πλούσιο σε προβιοτικά και ιδανική υπερτροφή για την τόνωση του ανοσοποιητικού, το κεφίρ είναι το κλειδί για να είσαι υγιής.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψεις πώς μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου!

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένας κόκκος που ζυμώνεται όταν τοποθετηθεί σε γάλα ή νερό. Αν και παρασκευάζεται με γάλα (ζωικής ή φυτικής προέλευσης), μπορεί επίσης να γίνει με νερό και ζάχαρη. Έχει υπόξινη γεύση, αλλά μπορεί να γλυκάνει με την προσθήκη φρέσκων φρούτων, μελιού ή κανέλας αφού στραγγιστεί.

Αν χρησιμοποιήσεις πλήρες γάλα, οι κόκκοι του κεφίρ «τρώνε» τα φυσικά σάκχαρα του γάλακτος, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον. Αν χρησιμοποιήσεις φυτικό γάλα ή νερό, τότε χρειάζεται να προσθέσεις ζάχαρη για να έχουν κάτι να «καταναλώσουν» οι κόκκοι.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ζύμωση και ενισχύει την παραγωγή των ευεργετικών βακτηρίων.

Πώς θα φτιάξεις κεφίρ μόνη σου;

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το δικό σου κεφίρ είναι να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου μεταλλικά σκεύη. Θα πρέπει να είναι από γυαλί, κεραμικό, σιλικόνη ή πλαστικό, διότι είναι αρκετά όξινο συστατικό και μπορεί να διαβρώσει μέταλλα.

@istock

 

Τι θα χρειαστείς:

  • Σουρωτήρι με τρύπες μικρότερες από τους κόκκους

  • Μπολ για να συλλέξεις το υγρό κεφίρ όταν θα το σουρώσεις

  • Γυάλινο βάζο για να μουλιάσεις τους κόκκους

  • Σπάτουλα για να πιέσεις το κεφίρ κατά το σούρωμα

  • Ένα δοχείο ή βάζο για να αποθηκεύσεις το φρέσκο κεφίρ

  • Σημείωση: Οι κόκκοι του κεφίρ αυτοπολλαπλασιάζονται — όσο περισσότερο τους χρησιμοποιείς και τους ταΐζεις, τόσο περισσότεροι γίνονται. 

Εκτέλεση

Βάλε τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και κάλυψέ τους με πλήρες γάλα. Η αναλογία είναι 2-3 φλιτζάνια γάλα για κάθε 1 κουταλιά της σούπας κόκκους.

Αν χρησιμοποιείς νερό ή φυτικό γάλα, πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (1 κουταλιά ανά φλιτζάνι) και ανακάτεψε καλά με μη μεταλλικό κουτάλι ή σπάτουλα.

Κάλυψε με ένα πανί ή φίλτρο καφέ και στερέωσε με λαστιχάκι και έπειτα τοποθέτησε το βάζο σε ένα ζεστό (όχι καυτό) σημείο της κουζίνας ή του σπιτιού σου και άφησέ το για 12 έως 48 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσεις, τόσο πιο όξινο θα γίνει. Για πρώτη φορά, άφησέ το για 24 ώρες για να «ξυπνήσουν» οι κόκκοι.

Μετά, βάλε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και ρίξε μέσα το κεφίρ. Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα ή κουτάλι για να πιέσεις απαλά τους κόκκους και να βγάλεις το υπόλοιπο υγρό.

Βάλε το υγρό (έτοιμο κεφίρ) σε βάζο και αποθήκευσέ το στο ψυγείο. Στη συνέχεια, ξέπλυνε τους κόκκους με καθαρό νερό. 

Ξαναβάλε τους κόκκους στο βάζο, πρόσθεσε φρέσκο γάλα και επανέλαβε τη διαδικασία. Κατανάλωσε το φρέσκο κεφίρ εντός 4-6 ημερών. Μετά από 7-10 ημέρες, καλό είναι να πετάξεις ό,τι έχει απομείνει.

Φωτογραφίες: @istock.

Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164