Κρέπα ή Βάφλα; Ποιο διατροφικό “έγκλημα” είναι προτιμότερο να κάνεις;

Ξέρεις ότι αν θέλεις να διώξεις βάρος, αν θέλεις να αδυνατίσεις πρέπει να αφαιρέσεις τα γλυκά από τη διατροφή σου ή έστω να τα περιορίσεις σε πιο υγιεινές επιλογές. Έρχονται όμως εκείνες οι στιγμές που η ατασθαλία μοιάζει μονόδρομος. Δεν σε κρατάει τίποτα και είσαι αποφασισμένη να χαρίσεις στην εαυτό σου την πιο γλυκιά απόλαυση. Και καλά θα κάνεις. Γιατί η απόλυτη καταπίεση οδηγεί σε αντίδραση και η αντίδραση σε κακά αποτελέσματα. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να μην απαγορεύσεις τίποτα στον εαυτό σου. Απλά να τα απολαμβάνεις με μέτρο. Έτσι λοιπόν, μπορείς μία στο τόσο να σου επιτρέπεις μια γλυκιά ατασθαλία. Κρέμα ή βάφλα λοιπόν; Με τι είναι προτιμότερο να διαπράξεις ένα διατροφικό έγκλημα ώστε να κερδίσεις και κάτι; Η Γεωργία Καπώλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Διευθύντρια logodiatrofis Nεμέα Κορινθίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το debate ώστε να αποφασίσεις προς τα πού σε συμφέρει να κινηθείς. Ο λόγος στην ειδικό…

Το γλυκό αποτελεί “απαγορευµένο καρπό”, όταν βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας βάρους. Τα αγαπημένα γλυκά μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες, έχουν όμως κι αρκετά θρεπτικά συστατικά! Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τα καταναλώνουμε κάθε τρεις και λίγο. Απλά, αν κάποια στιγμή αντιμετωπίσουμε το δίλημμα “κρέπα ή βάφλα”, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι έχουμε να… κερδίσουμε (πέρα από τις θερμίδες).

ΚΡΕΠΑ Ή ΒΑΦΛΑ;

ΚΡΕΠΑ (ΣΟΚΟΛΑΤΑ – ΜΠΑΝΑΝΑ)
Ενέργεια: 498 kcal
Απλά σάκχαρα: 40gr
Κορεσµένα λιπαρά: 7gr
Χοληστερόλη: 3,33mg

Η παρουσία σοκολάτας χαρίζει στην κρέπα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το δίδυµο σοκολάτα – µπανάνα εφοδιάζει τον οργανισµό µε µαγνήσιο και κάλιο, που συµβάλλουν στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης, ενδυναµώνουν τους µυς και βελτιώνουν τη µνήµη.

Το αλεύρι και το γάλα που προστίθενται στο µείγµα της κρέπας προσφέρουν βιταµίνες της οµάδας Β (θειαµίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη), που τονώνουν το µεταβολισµό και το νευρικό σύστηµα, ενισχύοντας την πνευµατική διαύγεια και τη µνήµη.

 

ΒΑΦΛΑ (ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ, ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ)
Ενέργεια: 547 kcal
Απλά σάκχαρα: 47gr
Κορεσµένα λιπαρά: 8gr
Χοληστερόλη: 46mg
Βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας, της πραλίνας και του σιροπιού είναι η ζάχαρη, της οποίας η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί µε καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Ο παραπάνω συνδυασµός είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, που αυξάνει την πιθανότητα δηµιουργίας αθηρωµατικής πλάκας και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παρουσία του παγωτού στη βάφλα αυξάνει το περιεχόµενό της σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (Α, D, Ε), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν την καλή όραση, συµµετέχουν στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου καθώς και στην πήξη του αίµατος.

Read More

And More