Μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις που μπορείς να κάνεις ώστε να μην στερείσαι τίποτα!

Είναι εκείνες οι στιγμές που σε πιάνει και θέλεις να καταβροχθίσεις σουβλάκια ή μακαρονάδες. Μπορεί πάλι να έχεις αδυναμία στα τυριά ή στα αλλαντικά. Δυστυχώς, σε αυτήν τη ζωή, οι νοστιμιές μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και κάνουν κακό στην υγεία μας αλλά και στη ζυγαριά μας. Το να στερείσαι όμως έχει χειρότερα αποτελέσματα. Το να αφαιρείς την απόλαυση εντελώς από τη διατροφή σου δεν έχει νόημα. Ούτε να καταπιέζεις τον εαυτό σου γιατί κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φερθείς έξυπνα. Να κάνεις μερικές αντικαταστάσεις ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις τα “απαγορευμένα”. Η Γεωργία Καπώλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική Διευθύντρια logodiatrofis, Νεμέα Κορινθίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε η ζωή μας να μην χάσει τη νοστιμιά της από τη μία, και από την άλλη να μην φρικάρει ούτε η ζυγαριά μας. Για να δούμε λοιπόν…

 

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

-Είναι αδύνατο να σε πείσουμε να κόψεις “μαχαίρι” τα σουβλάκια. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις αλάδωτη πίτα ή προτίμησε την κυπριακή πίτα.
-Επίλεξε κοτόπουλο αντί για χοιρινό.
-Απόφυγε τις πατάτες τηγανιτές.
Έτσι θα μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, των θερμίδων και του αλατιού.
-Εμπλούτισε το σουβλάκι σου με ψιλοκομμένα λαχανικά (π.χ. λάχανο, μαρούλι, τομάτα, κρεμμύδι).
-Όσον αφορά στις σως, προτιμήστε το παραδοσιακό τζατζίκι αλλά σε μικρή ποσότητα.

 

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

-Τι θα έλεγες να δημιουργήσεις μια Light καρμπονάρα; Απόφυγε την κλασσική κρέμα γάλακτος, την οποία μπορείς να αντικαταστήσεις με ημίπαχο γάλα.
-Συνήθισε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όπου έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα κλασσικά ζυμαρικά. Έτσι, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη ρύθμιση βάρους, εφόσον προκαλούν γρηγορότερα κορεσμό, και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

 

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ & ΤΥΡΙΑ

-Προκειμένου να μην στερηθείς τα αλλαντικά προτίμησε τα αλλαντικά με ελαιόλαδο.
-Και προτίμησε τα light τυριά.
-Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις με μέτρο. Το ότι κάτι είναι light δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το τρώμε ανεξέλεγκτα.

 

ΑΛΚΟΟΛ

-Στη δίαιτα και στο αλκοόλ λέμε ναι μόνο όταν κάνουμε σωστές επιλογές. Καλύτερη εναλλακτική λοιπόν αποτελεί η μπίρα, μιας και περιέχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. κοκτέιλ) που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml.

-Η αμέσως επόμενη επιλογή σου είναι το κρασί.

 

Και μην ξεχνάς ότι τα πάντα είναι θέμα συνήθειας. Μερικές μετατροπές στις συνήθειές μας και όλα θα γίνουν πολύ καλύτερα. Και για την υγεία μας και για τη ζυγαριά μας. Γιατί μερικές φορές δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε δίαιτες και στερήσεις. Μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Read More

And More