Μην πετάξεις τίποτα! 5 συνταγές με ό,τι περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι

Τσουρέκι, κουλουράκια, βαμμένα – και βρασμένα – κόκκινα αβγά, αρνί, κατσικάκι. Τα απόλαυσες. Με μέτρο ή χωρίς. Ίσως και να τα πήρες σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα. Δεν πειράζει και φυσικά δεν πετάς τίποτα! Σήμερα, μπαίνουμε μαζί στην κουζίνα και ετοιμάζουμε νόστιμα πιάτα με ό,τι περίσσεψε!

Ψητή φριτάτα με αρνί και σπανάκι

Υλικά:

  • 2 κουτ. της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
  • 1/2 κ. γλυκού μπούκοβο
  • 300 gr αρνί σε φέτες
  • 100 gr baby σπανάκι
  • 8 αυγά
  • 5 κ. σούπας γάλα
  • 170 gr ανάμεικτη σαλάτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: 

  • Ζέστανε σε ένα πυρίμαχο τηγάνι μία κουταλιά λάδι και σοτάρισε το κρεμμύδι για πέντε λεπτά.
  • Πρόσθεσε και το σκόρδο με πέντε “χεριές” τριμμένο μοσχοκάρυδο και το μπούκοβο και σοτάρισε για άλλα δύο λεπτά
  • Ρίξε και το σπανάκι στο τηγάνι μέχρι να μαραθεί και μετάφερε τα υλικά σε ένα μπολ με το αρνί.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ χτύπησε τα αυγά με το γάλα και αλατοπίπερο.
  • Προθέρμανε το φούρνο στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Καθάρισε το τηγάνι και πρόσθεσε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίξε τα αυγά και μαγείρεψε για δύο λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και πρόσθεσε το μείγμα αρνιού να μαγειρευτεί για περίπου πέντε λεπτά.
  • Μετάφερε το τηγάνι στο φούρνο και ψήσε για περίπου τέσσερα λεπτά και άφησε τη φριτάτα να “σταθεί” για πέντε λεπτά πριν σερβίρεις με τη σαλάτα.

“Ανοιχτό” σάντουιτς με βραστά αβγά

Υλικά:

  • 2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 3 κ. σούπας + έξτρα ελαιόλαδο
  • 6 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. σάλτσα πέστο
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί με προζύμι
  • 4 φέτες προσούτο
  • 4 βρασμένα αυγά
  • 1/4 φλ. φλοίδες παρμεζάνας
  • 1 ματσάκι ραπανάκια σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τη μουστάρδα, το ξύδι και το λάδι.
  • Πρόσθεσε το σέλερι και τα ραπανάκια με αλατοπίπερο και ανακάτεψέ τα.
  • Άπλωσε το πέστο στο ψωμί και από πάνω βάλε το προσούτο, τα αυγά σε φέτες και την παρμεζάνα.
  • Ράντισε με το έξτρα λάδι και πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκορδάτος πουρές από πατάτες φούρνου

Υλικά:

  • 1 kg πατάτες ψητές
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 10 σχοινόπρασα

Εκτέλεση: 

  • Κόψε το κεφάλι σκόρδου στη μέση, τύλιξέ το σε αλουμινόχαρτο και ψήσε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς.
  • Με ένα πιρούνι λιώσε τις ψητές πατάτες και το ψημένο σκόρδο και ανακάτεψέ τα καλά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο και πρόσθεσε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίξε το μείγμα πάνω στις πατάτες και το σκόρδο και ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν.
  • Σέρβιρε με το σχονόπρασο ψιλοκομμένο.

Σαλάτα με φασόλια και αρνί

Υλικά:

  • 2 φλ. φασολάκια
  • 500 gr αμπελοφάσουλα
  • 200 gr αρνί ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • 1 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: 

  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βάλε τα φασόλια να βράσουν για περίπου τέσσερα λεπτά.
  • Γέμισε ένα μπολ με παγάκια και κρύο νερό και μετάφερε εκεί τα βρασμένα φασόλια να κρυώσουν.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά πέρασε για δύο λεπτά το αρνί να ζεσταθεί, αφαίρεσέ το και πρόσθεσε το αλεύρι να καβουρδιστεί.
  • Πρόσθεσε το ζωμό κοτόπουλου και την κρέμα και ανακάτεψε καλά για περίπου έξι λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Σούρωσε καλά τα φασόλια και πρόσθεσέ τα στο τηγάνι με την μπεσαμέλ για περίπου τέσσερα λεπτά.
  • Ρίξε και το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και σέρβιρε με το καβουρδισμένο αρνί.

Εύκολη σαλάτα με βραστά αβγά

Υλικά:

  • Μισό πράσινο μαρούλι
  • 1/3 κούπα μαγιονέζα light
  • 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
  • 1/2 κούπα κρεμμύδι πράσινο ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλα αβγά, βραστά και σφιχτά
  • 2 ματσάκια φρέσκο μαϊντανό και σέλινο
  • Μία πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, πλένεις το μαρούλι με νερό πολύ καλά.
  • Σε ένα μπολ, προσθέτεις το μαρούλι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σέλινο.
  • Παράλληλα, σε μία μικρή κατσαρόλα βράζεις τα αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτά.
  • Ξεφλουδίζεις τα αυγά, τα κόβεις στη μέση και τα προσθέτεις στο μπολ με τη σαλάτα.
  • Σε ένα πολύ μικρό μπολάκι, αναμειγνύεις τη μαγιονέζα light και τη μουστάρδα. Χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Ρίχνεις το μείγμα στη σαλάτα.
  • Χρησιμοποιείς λίγο λεμόνι για γεύση και σερβίρεις.

 

 

Read More

And More