Νηστίσιμα γλυκά: 5 συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για απόλαυση χωρίς ενοχές

Νηστεία και γλυκά δεν πάνε μαζί. Ξανασκέψου το! Μπορεί οι μέρες της Σαρακοστής να είναι η καλύτερη ευκαιρία για αποτοξίνωση, οι λιγούρες, όμως, σου “χτυπούν” και τώρα την πόρτα. Σιμιγδαλένιος χαλβάς και μαύρη σοκολάτα. Κλασικές και αγαπημένες επιλογές. Όμως, υπάρχουν ακόμα περισσότερες. Για αυτό, σήμερα, αποφασίσαμε να κάνουμε τη Νηστεία σου πιο απολαυστική, μοιράζοντας μαζί σου τις αγαπημένες μας γλυκές (και άκρως νηστίσιμες) συνταγές. Με λιγότερες από 300 θερμίδες / μερίδα. Voila!

Τρουφάκια με κακάο και βρώμη
(43 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 μέτρια μπανάνα λιωμένη
  • 4 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
  • 1 κουτ. της σούπας κακάο
  • 1 κουτ. του γλυκού βανίλια
  • 40 γρ. στέβια

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, απλώνεις μία λαδόκολλα στο ταψί.
  • Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψέ τα καλά μέχρι να ενωθούν πλήρως.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, φτιάχνεις τα τρουφάκια.
  • Τα τοποθετείς στη λαδόκολλα και βάζεις το ταψί για μια ώρα στο ψυγείο.

Φρουτένια Muffins
(102 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες
  • 12 φράουλες κομμένες
  • Μισό μήλο κομμένο
  • 15 μούρα κομμένα
  • 1/4 του φλιτζανιού λάδι καρύδας
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180 βαθμούς C.
  • Προσθέτεις όλα τα φρούτα σε ένα μπολ και λιώσε τα με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτεις το λάδι καρύδας και συνεχίζεις να πολτοποιείς τα φρούτα.
  • Ρίχνεις μέσα στο μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί.
  • Πάρε ένα ταψί σιλικόνης για muffins με 14 θήκες ή 14 φορμάκια σιλικόνης για muffins.
  • Μοιράζεις στις θήκες το μείγμα σου.
  • Ψήνεις για 18 έως 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Μους κακάο με αβοκάντο
(220 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 μεγάλα αβοκάντο, πολύ καλά καθαρισμένα και κομμένα
  • 4 κουτ. της σούπας μέλι
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. κακάο
  • ξηροί καρποί (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, σε ένα μπλέντερ ή κουζινομηχανή, προσθέτεις το καθαρισμένο αβοκάντο και αρχίζεις να το χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι τη στιγμή που θα λιώσει τελείως.
  • Προσθέτεις το κακάο, το μέλι και τη βανίλια και αρχίζεις να χτυπάς ξανά, μέχρι το μείγμα σου αποκτήσει την υφή που θέλεις.
  • Μοιράζεις σε ποτήρια, προσθέτεις μερικούς ξηρούς καρπούς, τοποθετείς στο ψυγείο για 1 ώρα και απολαμβάνεις.

Σορμπέ μπανάνα
(228 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 κουτ. της σούπας καρύδια
  • 2 κουτ. της σούπας φιστίκια αλατισμένα
  • 2 μεγάλες μπανάνες κατεψυγμένες και κομμένες

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, προθερμαίνεις του φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μικρό ταψάκι, τοποθετείς τα καρύδια και τα φιστίκια και ψήνεις για 5 λεπτά.
  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς τις μπανάνες, τα καρύδια και τα φιστίκια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρεις σε ένα μπολ και αφήνεις στην κατάψυξη για 3 τουλάχιστον ώρες.
  • Σερβίρεις με λίγο φυστικοβούτυρο.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
(297 θερμίδες / μερίδα – μικρό μπολάκι)

Υλικά:

  • 2 kg ώριμα κυδώνια
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φύλλα αρμπαρόριζας
  • χυμός από 3 λεμόνια
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, πλένεις κυδώνια με άφθονο νερό και τα στεγνώνεις καλά.
  • Καθαρίζεις τα φρούτα από την φλούδα τους και έπειτα κόψ’ τα στην μέση, αφαιρώντας τα κουκούτσια τους.
  • Κόβεις κάθε κυδώνι σε πολύ λεπτές φέτες και έπειτα τις φέτες σε λεπτά μπαστουνάκια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλε την ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κάρδαμο και βράσε για περίπου τρία λεπτά.
  • Προσθέτεις στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κυδώνια και άφησέ τα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.
  • Αφήνεις το γλυκό να βράσει για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει το σιρόπι.
  • Αφαιρείς την κατσαρόλα από την φωτιά και μοίρασε το γλυκό σε βαζάκια που έχεις προηγουμένως αποστειρώσει.
  • Μοιράζεις σε κάθε βαζάκι δύο φύλλα αρμπαρόριζας και μόλις κρυώσουν κλείσε με το καπάκι και αποθηκεύεις στο ψυγείο.

 

Read More

And More