Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας γύρω από τη δίαιτα Orac

Έχεις γίνει φανατική της δίαιτας Orac. Με την ανοιξιάτικη έκδοσή της το έχεις βάλει σκοπό να βγεις στην παραλία στα κιλά που θέλεις. Έχεις όμως και απορίες… Συγκεντρώσαμε όσες περισσότερες μπορέσαμε και οι ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη ανέλαβε να τις απαντήσει και να σου λύσει κάθε απορία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 1.52 ύψος, 15 χρονών και 45.5 κιλά. Ποσά πρέπει να χάσω για να είμαι λεπτή μέχρι το καλοκαίρι χωρίς στερητικές δίαιτες; Η Spring orac diet κάνει για εμένα ή είναι για άτομα με περισσότερα κιλά; Ευχαριστώ
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχεις παραθέσει και υπολογίζοντας το ΒΜΙ σου (Δείκτης Μάζας Σώματος = βάρος σε κιλά / ύψος σε εκατοστά²), το βάρος σου βρίσκεται σε ιδανικά επίπεδα. Θα μπορούσες να υιοθετήσεις ένα πλάνο διατροφής βασισμένο στη δίαιτα Orac με σκοπό να βελτιώσεις τη διατροφή σου, αν το θεωρείς απαραίτητο. Προσωπικά δεν θα συνιστούσα κάποιο πρόγραμμα διατροφής με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 47 χρόνων, 1.62, 97 κιλά και ρωτώ αν ενδείκνυται η δίαιτα αυτή για εμένα. Επίσης, μια παρατήρηση, στις σαλάτες που προτείνετε δεν επιτρέπεται να βάζουμε καθόλου λάδι;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η δίαιτα Orac βασίζεται στους κανόνες υγιεινής διατροφής και αυτό την καθιστά κατάλληλη για μεγάλο εύρος ανθρώπων. Στις σαλάτες μπορείς να προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έκανα τη δίαιτα orac μια εβδομάδα ακριβώς όπως είναι και δεν έχασα καθόλου!!! Γιατί;
Εύα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους εξαρτάται άμεσα από τη μεταβολική κατάσταση του εκάστοτε οργανισμού. Προκειμένου να δεις αποτελέσματα χρειάζεται υπομονή και συνέπεια. Συνέχισε την προσπάθεια, ελέγχοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις και αυξάνοντας την φυσική σου δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Εγώ που προσπαθώ να την κάνω όχι απλώς δεν έχω χάσει, αλλά έχω πάρει κιόλας. Σκέφτομαι, αξίζει να προσπαθήσω ή είναι άδικος κόπος;
Καίτη

AΠΑΝΤΗΣΗ
Καταρχήν οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ενδεχομένως να χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις μερίδες φαγητού που καταναλώνεις και παράλληλα, να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 1,64 ύψος και 78 κιλά. Με την spring orac diet θα χάσω κιλά; Ευχαριστώ
Αγγελική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφόσον κάνεις μία συνετή και συνειδητοποιημένη προσπάθεια και με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την απώλεια βάρους, πιστεύω πως θα καταφέρεις επιτυχώς να μειώσεις το βάρος σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 1.62 και είμαι 72 κιλά. Με αυτή τη δίαιτα πόσα κιλά θα χάσω περίπου σε ενα μήνα;
Μάρω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους καθορίζεται από τη μεταβολική μας κατάσταση, και τη θερμιδική πρόσληψη και απώλεια. Η ιδανική απώλεια βάρους σε ένα μήνα είναι 2-4 κιλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Η σάλτσα λαχανικών με μανιτάρια που λέτε, πώς ακριβώς φτιάχνεται; Το ξέρω πως καθένας έχει διαφορετικό μεταβολισμό και άλλες δίαιτες είναι για τον έναν και άλλες για τον άλλον, αλλά υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργήσει ή να λειτουργήσει αρνητικά;
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η δίαιτα ORAC δεν είναι κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος που βασίζεται σε στερήσεις ή περίεργους τρόπους απώλειας κιλών, αλλά αποτελεί τρόπο βελτίωσης της διατροφής, υπόκειται στους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και ευνοεί με ανώδυνο τρόπο την απώλεια βάρους. Σαφώς και τα αποτελέσματα θα είναι ιδανικά όταν κάποιος ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα της δίαιτας ORAC βασισμένο στις ανάγκες του οργανισμού του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως σε αντίθετη περίπτωση η ORAC θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος ή ακόμα και την υγεία κάποιου. Τη σάλτσα μανιταριών τη φτιάχνετε με χυμό ντομάτας τον οποίο βράζετε με νερό, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτετε μανιτάρια και λαχανικά επιλογής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αντί για λευκό γάλα μπορώ να πίνω σοκολατούχο με 0% λιπαρά; Στο γιαούρτι μπορώ να προσθέτω λίγο μέλι και λίγα καρύδια γιατί δεν μπορώ να το φάω σκέτο; Αντί για σοκολάτα υγείας μπορώ να τρώω γάλακτος γιατί δεν μου αρέσει επειδή είναι πολύ πικρή; Όπως καταλάβατε είμαι γλυκατζού και ιδιαίτερα με ό,τι έχει σχέση με γλυκιά σοκολάτα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με να χάσω τα 7 κιλά που θέλω! Σας ευχαριστώ πολύ.
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εύη, όσο “σκληρό” και αν φαίνεται το αδυνάτισμα θέλει θυσίες! Κατανοώ την αγάπη σου για τα γλυκά και τη σοκολάτα αλλά για να επιτύχεις την επιθυμητή απώλεια κιλών θα χρειαστεί να περιορίσεις την κατανάλωσή τους. Σαφώς και μπορείς να τρως σοκολάτα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής πάντα με βασικό γνώμονα το μέτρο. Επίσης, καλό είναι αν δεν μπορείς να πίνεις καθημερινά 1 ποτήρι σκέτο γάλα να προσθέτεις μόνη σου 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο που έχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και σε πιο αραιά διαστήματα να πίνεις έτοιμο σοκολατούχο γάλα 0% σε λιπαρά.
– Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ιδανική επιλογή αφού είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ δεν περιέχει ζωικά λιπαρά. Η σοκολάτα γάλακτος ναι μεν περιέχει αντιοξειδωτικά και είναι περισσότερο γλυκιά, αλλά είναι και περισσότερο πλούσια σε θερμίδες και ζωικά λιπαρά.
– Το γιαούρτι με μέλι και καρύδια αποτελεί ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ξεκίνησα στα 87 κιλά πριν 2 μήνες να κάνω διατροφή με 5 γεύματα, κάτι σαν τη δίαιτα Orac και έχω ήδη χάσει 8 κιλά. Συνεχίζω κανονικά και αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου. Θα σταματήσω κάποια στιγμή να χάνω κιλά; Ή θα συνεχίσει ο οργανισμός μου να καίει τα περιττά;
Βούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου! Η απώλεια βάρους εξαρτάται τόσο από την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη όσο και από την ημερήσια ενεργειακή απώλεια, το σύνολό θερμίδων, δηλαδή, που καταναλώνεις σε μία ημέρα μέσω της φυσικής σου δραστηριότητας και του βασικού σου μεταβολισμού. Όσο η ενεργειακή απώλεια πλησιάζει ποσοτικά την πρόσληψη θερμίδων, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όλο και δυσκολότερα, ενώ όταν τα δύο αυτά ποσά ισορροπήσουν το βάρος θα σταθεροποιηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Παρόλο που ακολουθώ τις δίαιτές σας χάνω το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα. Έχω θυροειδή να τονίσω (υπό). Μόλις σταματήσω τη δίαιτα χωρίς να κάνω καμιά υπερβολή μετά στη διατροφή μου τα κιλά επανέρχονται! Επίσης κάνω αερόβια γυμναστική και συκεκριμένα διάδρομο 45 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Τι φταίει;
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα προγράμματα απώλειας βάρους της δίαιτας Orac που έχουν δημοσιευθεί είναι βασισμένα στους απλούς κανόνες της σωστής διατροφής και δεν ανήκουν στην κατηγορία των στερητικών και πολύ αυστηρών διαιτολογίων. Έτσι, η Orac δε δικαιολογεί την άμεση επαναπρόσληψη του βάρους, ειδικά όταν η απώλεια επέρχεται με σταθερούς και φυσιολογικούς ρυθμούς όπως οι δικοί σου. Θα πρέπει, σταματώντας την προσπάθειά σου με βάση τη δίαιτα Orac να ελέγξεις τη διατροφή σου τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Read More

And More