Οι ειδικοί απαντούν στις δικές σου ερωτήσεις… περί αδυνατίσματος!

Οι ειδικοί απαντούν στις δικές σου ερωτήσεις… περί αδυνατίσματος! | tlife.gr
ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ H ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ελένη Βικοπούλου: Γεια σας! Είμαι 21 ετών, 1,66 ύψος και 48 κιλά. Είμαι σταθερή στα κιλά μου εδώ και 3-4 χρόνια και όσο και να αυξήσω την ποσότητα φαγητού, δεν παχαίνω! Το κακό είναι ότι πρέπει να φάω καθε 2-3 ώρες αλλιώς η κοιλιά μου γουργουρίζει και μάλιστα πολύ δυνατά!! Ο γιατρός μου είπε ότι όσο πιο πολύ τρώω, τόσο πιο πολύ θα «δουλεύει» το σύστημα και εφόσον δεν πονάω, δεν χρειάζεται να κάνω επίπονες εξετάσεις!

Το πρόβλημα αυτό όμως με αναγκάζει να κάνω πράγματα, όπως να φύγω στην μέση της εξεταστικής από την αίθουσα για να μην γίνω ρεζίλι ή να βήχω σπασμωδικά για να καλύψω το θόρυβο (εφόσον δεν είναι εφικτό να φάω κάτι άμεσα!!) Τι να κάνω;
Είναι λύση να πάρω κιλά και αν ναι, πως θα τα καταφέρω, αφού ο μεταβολισμός μου είναι τόσο δραστικός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το ΒΜΙ (Δείκτη Μάζα Σώματος) σου καλό θα ήταν να αυξήσεις ελαφρώς το σωματικό σου βάρος ώστε να βρίσκεται σε απόλυτα φυσιολογικά πλαίσια.
Είναι πολύ καλό το ό,τι καταναλώνεις συχνά γεύματα και ο μεταβολισμός σου είναι τόσο ενεργός, ενδεχομένως όμως το έντονο γουργούρισμα να προέρχεται από πρόσληψη μη επαρκούς ποσότητας τροφής ή ακόμα και υγρών. Προσπάθησε να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητα τροφής αλλά και νερού που καταναλώνεις, προκειμένου σιγά-σιγά να επιτύχεις και αύξηση του βάρους σου. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Antri: Νομίζω έχω πρόβλημα με τον μεταβολισμό μου. Πώς μπορώ να το καταλάβω και πώς να τον διορθώσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ανησυχείς για το μεταβολισμό σου μπορείς να κάνεις μία μέτρηση βασικού μεταβολισμού προκειμένου να δεις τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν και εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και, φυσικά, με σωστή διατροφή και άσκηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ελένη Γιαννούλη: Καλησπέρα. Θέλω να δοκιμάσω την μεσογειακή διατροφή. Έχω βρει τις ποσότητες που προτείνονται, αλλά πόσο πρέπει να τρώω για να αδυνατίσω; Είμαι 72 κιλά και θέλω να χάσω 8 κιλά. Είμαι 35 ετών και έχω υπερινσουλιναιμία (παίρνω Glucofree).


Σας ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προκειμένου να υπολογίσεις τις θερμιδικές σου απαιτήσεις θα χρησιμοποιήσεις την παρακάτω εξίσωση (Harris – Benedict):
Γυναίκες: ΒΜ = 655 + (9,6 x Β) + (1,8 x Υ) – (4,7 x Η)
Όπου Β = βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm και Η = ηλικία σε έτη.
Και θα πολλαπλασιάσεις το αποτέλεσμα με 1,375.
Για να επιτύχεις μία φυσιολογική απώλεια του μισού κιλού την εβδομάδα θα αφαιρέσεις 500 θερμίδες από το παραπάνω αποτέλεσμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Μαριλένα: Έχω ξεκινήσει τη δίαιτα orac και σε 14 μέρες έχω χάσει 2 κιλα. Πρέπει να χάσω 12. Είναι κιλά που μου έμειναν όταν πέρυσι γέννησα αλλά δεν πρόσεξα μετά τη διατροφή μου. Δεν γυμνάζομαι γιατί δεν μου αρέσει. Τηρώ πιστά τη δίαιτα και περίμενα καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρείτε ότι είναι καλό το σκορ μέχρι τώρα και να συνεχίσω;
Ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγχαρητήρια για την απώλεια κιλών που έχεις επιτύχει! Συνέχισε την προσπάθεια προκειμένου να δεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου και προσπάθησε να αυξήσεις λίγο τη φυσική σου δραστηριότητα. Δεκαπέντε λεπτά έντονου βαδίσματος την ημέρα είναι αρκετά!
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΖΩΗ: Καλημέρα, αγόρασα το βιβλίο σας σχετικά με τη δίαιτα Orac …στο τελευταίο κεφάλαιο που αναγράφετε ενδεικτικές δίαιτες, πείτε μου σας παρακαλώ, μπορούμε να ακολουθήσουμε την κάθε εβδομάδα διαδοχικά ή θα πρέπει να έχουμε σαν βάση κάποια από τις δίαιτες;
Επίσης όταν συνοδεύουμε το κρέας με πατάτες ή ρύζι, πόσα γραμμάρια θα πρέπει να είναι η ποσότητα της γαρνιτούρας; Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ιδανικό είναι να βρεις ποιο πλάνο διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και να “χτίσεις” τη διατροφή σου γύρω από αυτό. Ωστόσο, μπορείς να ακολουθήσεις τα προγράμματα της δίαιτας orac με όποια σειρά επιθυμείς, αρκεί να είσαι τυπική στην εφαρμογή των γευμάτων και να μην χαλάς τους συνδυασμούς τροφίμων. Θεώρησε πως μία τυπική μερίδα ρυζιού ή πατάτας ισούται με ½ φλιτζάνι.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Δώρα: Είμαι 24 χρονών, 55 κιλά με ύψος 1.74. Θέλω να χάσω 4 κιλά που μου έμειναν από το καλοκαίρι. Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω την μέρα για να χάσω 1 κιλό την εβδομάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προκειμένου να υπολογίσεις τις θερμιδικές σου απαιτήσεις θα χρησιμοποιήσεις την παρακάτω εξίσωση (Harris – Benedict):
Γυναίκες: ΒΜ = 655 + (9,6 x Β) + (1,8 x Υ) – (4,7 x Η)
Όπου Β = βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm και Η = ηλικία σε έτη.
Και θα πολλαπλασιάσεις το αποτέλεσμα με 1,375.
Για να επιτύχεις απώλεια του ενός κιλού την εβδομάδα θα αφαιρέσεις 500 με 600 θερμίδες από το παραπάνω αποτέλεσμα και θα αυξήσεις την φυσική σου δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μαριάννα: Είμαι κανονική σε ό, τι αφορά στο βάρος μου – ύψος: 1.58 μ., βάρος 49 κιλά. Το πρόβλημά μου είναι ότι μου αρέσουν τα γλυκά και ιδιαίτερα η σοκολάτα. Το πρωί στη δουλειά τρώμε μερικές φορές γλυκά, αλλά για να μειώσω τις θερμίδες μετά τρώω λιγότερο από το μεσημεριανό ή ελάχιστο βραδινό.
Η διατροφή μου είναι γενικά ισορροπημένη, όμως αυτό που με ανησυχεί είναι πως μερικές φορές το βράδυ πεινάω, αλλά δεν τρώω παραπάνω από μισό τοστ ή 2 κριτσίνια με λίγο ανθότυρο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι σωστό η διατροφή μας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών και να μην υπάρχουν στερήσεις. Το να μειώνεις αισθητά το φαγητό σου προκειμένου να εντάξεις γλυκά στο διαιτολόγιό σου είναι μεν θερμιδικά σωστό, αλλά πολύ λάθος διατροφικά! Πρέπει να ορίσεις κάποιο μέτρο τόσο στην ποσότητα όσο και τη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών στη διατροφή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ελένη: Είμαι 65 ετών και ζυγίζω 69 κιλά. Θέλω να χάσω 5 κιλά και παρά την καλή και υγιεινή διατροφή δεν τα καταφέρνω.
Περιμένω συμβουλή σας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το σημαντικότερο, όσον αφορά το αδυνάτισμα, είναι να έχεις υπομονή και επιμονή. Ακολουθώντας μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή και έχοντας εντάξει στην καθημερινότητά σου κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα σύντομα θα δεις κάποιο αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν να απευθυνθείς και σε κάποιο διαιτολόγο προκειμένου να σε καθοδηγήσει σωστά για να επιτύχεις την επιθυμητή απώλεια κιλών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Εύη: Καλησπέρα! Είμαι 21 ετών, 55 κιλά και έχω ύψος 1.64μ. Κάνω καλή διατροφή (τρώω φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), τηρώ όλους τους κανόνες. Έχω ξεκινήσει γυμναστήριο, ενέταξα στο διαιτολόγιό μου και το πράσινο τσάι.
Θέλω να χάσω 3 κιλά και δεν τα χάνω με τίποτα. Γιατί; Ο δείκτης της ζυγαριάς δεν πέφτει με τίποτα.
Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σίγουρα αν συνεχίσεις την προσπάθεια συστηματικά θα δεις κάποιο αποτέλεσμα σύντομα. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και «αντιδρά» με τους δικούς του ρυθμούς. Καλό θα ήταν να επισκεφθείς και κάποιον διαιτολόγο προκειμένου να σε βοηθήσει να οργανώσεις τη διατροφή σου καλύτερα.

READ more