Πώς να απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια χωρίς να πάρεις βάρος

Τον τελευταίο καιρό προσέχεις ιδιαίτερα τη διατροφή σου, οπότε είναι φυσικό να ανησυχείς τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές. Οι προσκλήσεις σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια διαδέχονται η μία την άλλη και, παράλληλα, έχεις σκοπό να βγεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αποφύγεις το αλκοόλ. Πριν λοιπόν νιώσεις ενοχές ή αποφασίσεις να μείνεις στο σπίτι, δες τι προτείνει η αγαπημένη μας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, για να περάσεις τις γιορτές χωρίς υπερβολές.

Οι γιορτές φέρνουν μαζί τους μια χαλαρή διάθεση, καλή παρέα και το εορταστικό κλίμα, ενώ η θέα των μελομακάρονων και των υπόλοιπων γλυκών πειρασμών δεν μας αφήνει σε ησυχία. Είναι λοιπόν σημαντικό να σκεφτούμε αν αξίζει για λίγες μέρες να χάσουμε τον έλεγχο και να αυξήσουμε το βάρος μας. Στατιστικά, ο μέσος Έλληνας παίρνει κατά μέσο όρο 2-3 κιλά αυτή την περίοδο, κυρίως λόγω της αλλαγής στη διατροφική συμπεριφορά που προκαλεί η σκέψη ότι οι γιορτές έρχονται μόνο μία φορά το χρόνο.

Η καλή είδηση είναι ότι με μέτρο και σύνεση μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις γιορτινές λιχουδιές χωρίς να στερηθούμε τίποτα και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας.

Πρώτος κανόνας: Δεν μένουμε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παραλείποντας γεύματα για να φάμε περισσότερο το βράδυ, καταλήγουμε σε υπερβολές. Αντίθετα, ξεκινάμε με ένα πλούσιο πρωινό και συμπληρώνουμε με υγιεινά σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες ή cream crackers σίκαλης. Έτσι, η όρεξή μας ρυθμίζεται και έχουμε ενέργεια για όλη την ημέρα. Το μεσημεριανό μπορεί να περιλαμβάνει μια σαλάτα εποχής, τονοσαλάτα ή ένα τοστ με πολύσπορο ψωμί, τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα με λίγο ελαιόλαδο, ώστε το βράδυ να φάμε στο ρεβεγιόν με μέτρο.

Στη σαλάτα λέμε ΝΑΙ! Είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να καταναλώσουμε, επιλέγοντας ποικιλία φρούτων και λαχανικών χωρίς μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος. Μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές, καρότο, ρόδι και πορτοκάλι δημιουργούν ένα κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών, χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνοντας την όρεξη για τα επόμενα πιάτα.

Τρώμε αργά και μασάμε καλά! Η σωστή μάσηση βοηθάει την πέψη, παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποτρέπει τα βουλιμικά επεισόδια, ενώ μας επιτρέπει να ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Στη γαλοπούλα λέμε ΝΑΙ! Το κρέας είναι πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ανάμεσα στο αρνί και τη γαλοπούλα, προτιμάμε τη γαλοπούλα καθώς έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Μια μερίδα στο μέγεθος της παλάμης (με κλειστό τον αντίχειρα) είναι αρκετή, ενώ η γέμιση μπορεί να περιέχει ρύζι, λαχανικά, ξερά φρούτα, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, προσφέροντας γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολές.

Στα γλυκά λέμε ΝΑΙ με μέτρο! Επιλέγουμε μελομακάρονα και δίπλες, που έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από άλλα γλυκά, περιοριζόμενοι σε 1-2 τεμάχια. Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε περισσότερα, παίρνουμε μικρές ποσότητες από όλα, για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία για ποικιλία χωρίς υπερκατανάλωση.

Στο αλκοόλ λέμε ΝΑΙ! Οι γιορτές δεν είναι ίδιες χωρίς ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα. Προτιμάμε αυτά τα ποτά καθώς έχουν λίγες θερμίδες και αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας τον οργανισμό μας.

Προσλαμβάνουμε άφθονα υγρά! Το νερό, οι χυμοί, το γάλα ή το τσάι είναι απαραίτητα για καλή υδάτωση, περιορίζουν την κατακράτηση που προκαλεί το αλμυρό φαγητό και το αλκοόλ και μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα. Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξουμε τη σωστή ενυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων: όσο πιο σκούρο, τόσο μεγαλύτερη η αφυδάτωση.

Με αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα, μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές, να φάμε με σύνεση και να αποφύγουμε τις υπερβολές, διατηρώντας ταυτόχρονα τη χαρά και τη γεύση των εορτών.

Photos: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164