Site icon TLIFE

Ψάρια: Aυτές είναι οι πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές!

Ελαφρύ, νόστιμο και εύκολο στο μαγείρεμα, το ψάρι, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορούμε να βάλουμε στο διατροφικό πρόγραμμά μας και κακά τα ψέματα το παραλείπουμε συχνά.

Όμως δεν είναι όλα τα ψάρια ίδια. Κάποια προσφέρουν περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας, ενώ άλλα καλό είναι να τα καταναλώνουμε πιο αραιά.

Πάμε να δούμε ποια αξίζει να επιλέγεις και γιατί.

Λιπαρά ψάρια: μικρά στο μέγεθος, μεγάλα σε θρεπτική αξία

Τα λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες επιλογές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο γαύρος, ο σολομός και ο τόνος. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά που βοηθούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και γενικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ιδιαίτερα τα μικρά λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: επειδή είναι μικρά και ζουν λιγότερο, δεν προλαβαίνουν να συσσωρεύσουν πολλά βαρέα μέταλλα. Είναι οικονομικά, ελληνικά και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους – ψητά, στον φούρνο ή ακόμα και μαρινάτα.

Ο σολομός είναι επίσης πολύ θρεπτικός, αλλά καλό είναι να επιλέγεται με μέτρο και, αν γίνεται, από αξιόπιστες πηγές.

Λευκά ψάρια: ελαφριά και εύπεπτα

Τα λευκά ψάρια όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος και το φαγκρί έχουν λιγότερα λιπαρά και είναι ιδανικά για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ. Είναι εύπεπτα και ιδανικά για παιδιά, ηλικιωμένους ή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους.

Δεν έχουν τόσα καλά λιπαρά όσο τα λιπαρά ψάρια, αλλά προσφέρουν ποιοτική πρωτεΐνη και είναι εξαιρετική επιλογή για ένα ισορροπημένο γεύμα. Συνδυάζονται ωραία με βραστά χόρτα ή μια απλή σαλάτα.

Μικρά vs μεγάλα ψάρια

Ένας βασικός κανόνας είναι να προτιμάς μικρά ψάρια αντί για μεγάλα. Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας ή ο μεγάλος τόνος, βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύουν περισσότερες ουσίες που δεν θέλουμε στον οργανισμό μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται, αλλά καλό είναι να καταναλώνονται σπάνια.

Τα μικρά ψάρια είναι πιο ασφαλή, πιο οικονομικά και συχνά πιο γευστικά, ειδικά όταν είναι φρέσκα.

Φρέσκο, κατεψυγμένο ή κονσέρβα;

Το φρέσκο ψάρι είναι πάντα εξαιρετική επιλογή όταν υπάρχει δυνατότητα. Ωστόσο, το κατεψυγμένο δεν υστερεί σημαντικά σε θρεπτικότητα και είναι πρακτικό για την καθημερινότητα. Καλό είναι να ελέγχεις την ημερομηνία και να προτιμάς απλά κατεψυγμένα ψάρια χωρίς πρόσθετα.

Η κονσέρβα, όπως τόνος ή σαρδέλες, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη λύση. Προτίμησε επιλογές σε νερό ή ελαιόλαδο και όχι σε βαριές σάλτσες.

Τι να θυμάσαι:

  • Προτίμησε μικρά, λιπαρά ψάρια 1–2 φορές την εβδομάδα

  • Συνδύαζε λιπαρά και λευκά ψάρια για ποικιλία

  • Μην φοβάσαι το κατεψυγμένο

  • Διάλεξε απλούς τρόπους μαγειρέματος (ψητό ή στον ατμό)

Φωτογραφίες: istock.

 

© 2025 tlife.gr