Q&A: Η ομάδα του Δ. Γρηγοράκη απαντά στις δικές σου διατροφικές απορίες

Ψάχνεις να βρεις την ιδανική διατροφή που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Θέλεις να χάσεις κιλά, όμως όσο και να προσπαθείς δεν βρίσκεις τον τρόπο. Πώς μπορείς να συνδυάσεις σωστή διατροφή με την αγάπη σου για τα γλυκά; Τι γίνεται με τα κιλά της εγκυμοσύνης που δεν λένε να φύγουν; Αυτές και άλλες απορίες καταφθάνουν καθημερινά στο TLIFE. Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνουν να απαντήσουν και να σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημα που σε απασχολεί.

Αν έχεις κι άλλες απορίες στείλτες στο TLIFE. Θα τις απαντήσουμε όλες με σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να χάσω 7 κιλά, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά. Μπορώ να τρώω 1 γλυκό που μου αρέσει την εβδομάδα ή θα με μπλοκάρει; Ισχύει ότι αν το φάω πρωινή ώρα δεν θα γίνει λίπος; Ισχύει ότι το βραδινό δεν θα πρέπει να το τρώμε μετά τις 19.00 για τον ίδιο λόγο; Ευχαριστώ πολύ
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής στην προσπάθειά σου να χάσεις αυτά τα κιλά έχεις το περιθώριο να εντάξεις ένα γλυκό στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σου.

Το αν το γλυκό αυτό θα αποθηκευτεί πλήρως με τη μορφή λίπους εξαρτάται από τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τη δεδομένη στιγμή (αν, δηλαδή, θα το φας αμέσως μετά το φαγητό ή μόνο του ως σνακ και πόσο πλούσιο είναι σε λιπαρά και ζάχαρη) και την φυσική σου δραστηριότητα πριν ή μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, μία καλή εναλλακτική για γλυκό είναι τα νέα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τα οποία έχουν λιγότερα λιπαρά, περισσότερες φυτικές ίνες και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η άποψη ότι το πρωί δεν θα μετατραπεί σε λίπος καθώς και ότι το βραδινό πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τις 7μμ βασίζεται καθαρά στην φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενέργειας. Αν, δηλαδή, φας το βραδινό σου στις 8μμ και στις 9μμ πας για ύπνο η μεταβολική σου δραστηριότητα θα μειωθεί ενώ η διαδικασία της πέψης δε θα έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με πιθανό αποτέλεσμα να αποθηκεύσεις μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτή που θα αποθήκευες αν έτρωγες το βραδινό σου τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Διαβάζω συχνά στη στήλη σας και θέλω να με βοηθήσετε να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα διατροφής γιατί μετά την εγκυμοσύνη, κι ενώ έχασα τα κιλά, τα ξαναπήρα καθαρά για ψυχολογικούς λόγους! Είμαι 1.73μ και ζυγίζω 100 κιλά! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο μπορείς να έχεις πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Η δίαιτα ORAC είναι ένα πολύ καλό ενδεικτικό πρόγραμμα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Μην ξεχνάς, όμως, πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, γι’ αυτό θα ήταν καλό να ζητήσεις την εξειδικευμένη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου, τουλάχιστον στην αρχή της προσπάθειάς σου.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να μάθω ποια είναι η γνώμη σας για την δυσανεξία και κατά πόσο είναι αξιόπιστο το ALCAT test. Προσέχω πολύ τη διατροφή μου και γυμνάζομαι κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα. Προσπαθώ να χάσω 2-3 κιλά που έχω σαν στόχο και δεν τα καταφέρνω. Επίσης, πολλές φορές έχω έντονα φουσκώματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία! Ένα test δυσανεξίας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην προσπάθεια απώλειας βάρους, συνδυάζοντάς το πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Δείχνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνεται μια τροφή ή εκτίθεται σε κάποια χημική ουσία. Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει όλες τις τροφικές και χημικές ευαισθησίες. Τέλος με το test δυσανεξίας μπορείς να καταλάβεις ποια τρόφιμα σου προκαλούν έντονα φουσκώματα, όπως αναφέρεις, και αποβάλλοντάς τα για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα νιώσεις ευεξία και βέβαια θα παρατηρήσεις την απώλεια βάρους. Αρκεί βέβαια μετά από αυτή τη μέτρηση να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις θερμίδες που σου αναλογούν για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα όσο αφορά στην απώλεια βάρους σου.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Είμαι 40 ετών και έχω ύψος 1.60μ. Μέχρι και πριν ένα χρόνο ήμουν πάντα 50-52 κιλά! Τώρα είμαι 58-59 κιλά. Έκανα δίαιτες, γυμναστική (περπατάω 45 λεπτά την ημέρα) αλλά τίποτα! Το σώμα μου μέχρι τη λεκάνη είναι ιδανικό. Τα πόδια μου έχουν κιλά. Δεν θέλω να κάνω λιποαναρρόφηση. Βοήθεια! Τζιν δεν φορώ πλεον.
Γιάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιάννα! Θα σου πρότεινα να κάνεις μια αξιόπιστη μέτρηση βασικού μεταβολισμού σε διαιτολόγο-διατροφολόγο για να δεις ακριβώς τι μεταβολισμό έχεις (αργό ή γρήγορο). Από αυτή τη μέτρηση θα διαπιστώσεις με τη βοήθεια του ειδικού πόσες είναι ακριβώς οι ενεργειακές σου ανάγκες και πόσες ακριβώς οι θερμίδες που πρέπει να παίρνεις για να χάσεις τα κιλά σου. Με την έναρξη του προγράμματος διατροφής, να αυξήσεις και τη φυσική σου δραστηριότητα περίπου στη 1 ώρα τρέξιμο καθημερινό.

Συμβουλή μου είναι να μειώσεις κατά πολύ τα λιπαρά τρόφιμα και να αυξήσεις στην καθημερινότητά σου φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και πράσινο τσάι.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Βρίσκομαι στον 3ο μήνα εγκυμοσύνης, βλέπω τη ζυγαριά να ανεβαίνει και αρχίζω να τη φοβάμαι. Τι διατροφή μου προτείνεις;
Λουΐζα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Λουίζα. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη του εμβρύου. Από μήνα σε μήνα οι ανάγκες σου αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα κιλά. Μην σε αγχώνουν τα κιλά που παίρνεις αφού μέρος αυτών προορίζεται για το μωρό, τα υγρά, τον πλακούντα, την αύξηση όγκου της μήτρας και των μαστών καθώς και την αύξηση του λίπους και του αίματος. Αυτές οι αυξήσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να μπορεί η μητέρα να παρέχει στο έμβρυο όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί υγιές.

Προσπάθησε να μην πάρεις παραπάνω από 12 κιλά. Χρήσιμες συμβουλές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι:

Να καταναλώνεις 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
Να καταναλώνεις 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (απόφυγε τα μεγάλα όπως σολομό, τόνο, ξιφία)
Να καταναλώνεις 3 φορές την εβδομάδα άπαχο λευκό και κόκκινο κρέας
Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά
Να αποφεύγεις τα τηγανιτά, το μόνο που σου προσφέρουν είναι κενές θερμίδες
Να αποφεύγεις τα γλυκά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα μωράκι 5 μηνών. Στην εγκυμοσύνη πήρα 13 κιλά… Κάνω υπεράνθρωπες προσπάθειες να τα χάσω αλλά τίποτα. Πήγα και γυμναστήριο. Σαν να έχει μπλοκάρει ο οργανισμός μου. Τι να κάνω; Αυτό το διάστημα νηστεύω και το κρέας και τα τυροκομικά.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που προσλαμβάνουμε αρκετά κιλά για καλό σκοπό όμως. Η επαναφορά τους σώματος μας στα κιλά που ήμασταν πριν την εγκυμοσύνη και γενικά η αποκατάσταση του ορμονικού μας συστήματος γίνεται μετά από 9 μήνες, όπου αποκαθίσταται και ο εμμηνορυσιακός κύκλος. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι υπομονή και να τρέφεσαι σωστά. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα, μην ξεχνάς να πίνεις αρκετά υγρά, να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως, να πίνεις πράσινο τσάι, να μην ξεχνάς να τρως πρωινό και καθημερινά να ασκείσαι για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα! Έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα τη γνώμη σας. Εδώ και τρεις μήνες κάνω διατροφή από ειδικό με 1.200 θερμίδες περίπου, αλλά δεν χάνω καθόλου κιλά. Τη μία “βάζω” 300 γραμμάρια, την άλλη “χάνω” 100 γραμμάρια! Έχω κάνει εξετάσεις θυροειδή και υπέρηχο και δεν είχα πρόβλημα. Τι μπορεί να φταίει; Αυτό είχε ξανασυμβεί και πριν δύο χρόνια! Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ
Φιλάνθη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβαίνει γιατί έχει ίσως κουραστεί ο οργανισμός σας από την διαδικασία της διατροφής. Καλό θα ήταν να ξεκουράσετε τον οργανισμό σας και να ξαναπροσπαθήσετε μετά από ένα μήνα και βεβαία να βάλετε και τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα, ώστε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Έχω αρχίσει να κάνω τη δίαιτα Orac αλλά δυστυχώς παρουσιάζω ένα πρόβλημα. Γενικά ο λόγος που παίρνω βάρος είναι επειδή τρώω πολλά γλυκά. Τι μπορώ να προσθέσω στη δίαιτα για να φεύγει η “λιγούρα” για γλυκό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλές εναλλακτικές για να αντιμετωπίσετε τη λιγούρα για γλυκό είναι:

Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
Αποξηραμένα φρούτα
Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 1 μπάρα δημητριακών ή 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη

Τέλος, μία καλή εναλλακτική είναι τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τα οποία περιέχουν γλυκαντικά (π.χ. σουκραλόζη), τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Έτσι, τα επιδόρπια αυτά διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αυτούς που ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος και ταυτόχρονα επιθυμούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Read More

And More