ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Το TLIFE σου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθείς στους ειδικούς και να λάβεις τεκμηριωμένες απαντήσεις. Βοηθός μας στη σωστή διατροφή και το αδυνάτισμα γίνεται η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη που είναι έτοιμη να λύσει τις δικές σου απορίες και να σε βγάλει από τον προβληματισμό. Στείλε μας την ερώτησή σου και εμείς άμεσα θα σου δώσουμε τη σωστή απάντηση μέσα από τη στήλη του Q&A!


*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 13 χρόνων, έχω ύψος 1,59 και είμαι 58 κιλά. Μαζεύω πολύ λίπος στη μέση, που μπορεί να φαίνεται σαν καμπύλες, αλλά είναι πάχος. Θέλω να χάσω 10 κιλά μέχρι το καλοκαίρι. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Οφείλεις να γνωρίζεις πως το 75% των παιδιών της ηλικίας σου, έχουν ίδιο βάρος με το δικό σου. Παρόλα αυτά, το ιδανικό βάρος για σένα είναι τα 51 κιλά. Μια επιτυχημένη απώλεια βάρους προϋποθέτει ισορροπία, ποικιλία και μέτρο, συστατικά που θα συμβάλλουν στην απώλεια λιπώδους μάζας και όχι υγρών ή μυϊκού ιστού. Οπλίσου λοιπόν με υπομονή και επιμονή και ακολούθησε τα παρακάτω:

  • Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Προτίμησε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%, 30γρ. τυρί).
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για την ενυδάτωσή σου και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Πιες λοιπόν 6-8 ποτήρια νερού καθημερινά, φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα.
  • Κατανάλωσε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής, καστανό – αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά – ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Να συνδυάζεις το κρέας ή το ψάρι σου με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και να μην παραλείπεις ποτέ την κατανάλωση λαχανικών με τη μορφή σαλάτας στα κυρίως γεύματά σου.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό).
  • Κατανάλωσε 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι).
  • Μην ξεχνάς την άσκηση. Η ημερήσια φυσική δραστηριότητα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σου.

Ωστόσο, καλό είναι να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο προκειμένου να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικίας σου.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 18 χρόνων, το ύψος μου είναι 1,69 και το βάρος μου 62 κιλά. Πριν 2 χρόνια ζύγιζα περίπου 58 κιλά, όμως ανακάλυψα ότι πάσχω από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και προχώρησα σε θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια. Από τότε το βάρος μου αυξήθηκε και λόγω των πανελληνίων και προσπαθώ να επιστρέψω στα 58 κιλά. Τι διατροφή και άσκηση πρέπει να ακολουθήσω έτσι ώστε να δω αποτελέσματα;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Σοφία,
Το ιδανικό σου βάρος είναι τα 60 κιλά, τα οποία είναι πολύ κοντά στο πραγματικό σου βάρος. Θα πρέπει να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο όχι μόνο θα συμβάλλει στην απώλεια των περίσσιων κιλών, αλλά και θα ενισχύσει τον οργανισμό σου με θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Για την περίπτωσή σου θα συστήναμε να:

  • Περιορίσεις την κατανάλωση λευκών αρτοσκευασμάτων και να τα αντικαταστήσεις από ολικής άλεσης τρόφιμα.
  • Αποφύγεις τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται.
  • Περιορίσεις τα ζωικά λιπαρά, αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά.
  • Περιορίσεις την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών.
  • Εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά.
  • Αυξήσεις την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων (1-2 φορές την εβδομάδα).
  • Ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου 45-60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση.

Η έναρξη και καθιέρωση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει ευεργετικά στα άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπως εσύ.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Είμαι 24 ετών και έχω ύψος 1,65 με 1,66 και είμαι 69 κιλά. Θα μπορούσατε να μου πείτε πόσα κιλά θα πρέπει να χάσω για να φτάσω το κανονικό μου βάρος και πως ακριβώς θα γίνει αυτό σύντομα; Επίσης, θα μπορούσατε να μου πείτε τι ακριβώς να τρώω; Σας ευχαριστώ πολύ!
Στεφανία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Στεφανία,
Όπως μας δείχνει η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 57 κιλά.

Για να πετύχεις τον στόχο σου:

  • Άρχισε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι. Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου.
  • Κατανάλωσε μετά από 3-4 ώρες ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
  • Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα και μετά το γεύμα.
  • Κατανάλωσε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά.
  • Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 1 γιαούρτι με μέλι και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
  • Αύξησε την πρόσληψη υγρών.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα που έχουν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 26 ετών, με ύψος 1,57. Ποιο θεωρείται το ιδανικό βάρος για εμένα και πώς θα μπορούσα να το φτάσω δεδομένου ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες; Οποιαδήποτε συμβουλή είναι χρήσιμη. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σύμφωνα με το ύψος σου, το ιδανικό βάρος για εσένα είναι τα 49 κιλά. Σε γενικές γραμμές, προτίμησε προϊόντα ολικής και απόφυγε όσο μπορείς τη ζάχαρη. Να πίνεις πολύ νερό, να γυμνάζεσαι και να αυξήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου. Αυτές οι συμβουλές είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για όσες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες.

Παρόλα αυτά, στην καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου θα βοηθήσει σημαντικά η επαφή με κάποιον ειδικό πάνω σε ζητήματα διατροφής.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 48 ετών με 1,70 ύψος και 74 κιλά. Έχω μπει στην κλιμακτήριο. Γενικά δεν τρώω γλυκά και μου αρέσει πολύ το ψωμί ολικής. Πάντα ζύγιζα 68 κιλά. Πως μπορώ να χάσω βάρος; Ευχαριστώ!
Ελισαβέτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ελισαβέτα,
Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν επιβαρυντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της γήρανσης, του τρόπου ζωής και των γονιδίων. Ωστόσο, η κατανάλωση μια θρεπτικής διατροφής σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση και επαρκή ανάπαυση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του βάρους.

Σε ενημερώνουμε ότι το ιδανικό σου βάρος είναι τα 61 κιλά. Μερικές από τις συμβουλές μας θα σε βοηθήσουν σημαντικά να πετύχεις το στόχο σου.

  • Μείωσε την πρόσληψη των υδατανθράκων. Επέλεξε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία και σε μικρές ποσότητες, μοιρασμένες σε κάθε γεύμα. Έτσι, θα μειωθεί η αύξηση του λίπους στην κοιλιά, η οποία οδηγεί μεταβολικά προβλήματα.
  • Πρόσθεσε στα γεύματά σου φυτικές ίνες. Προτείνουμε την κατανάλωση λιναρόσπορου, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και περιέχει λιγνάνες, ουσίες με δράση φυτοοιστρογόνων.
  • Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών και μην ξεχνάς τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες μας χορταίνουν εύκολα, ενώ τα ω3 λιπαρά είναι ασπίδα της καρδιάς και βελτιώνουν την κατανομή λίπους στην κοιλιά.
  • Ξεκίνα τη γυμναστική. Παρακολούθησε προπονήσεις με αντιστάσεις για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος, την αύξηση ή διατήρηση της μυϊκής μάζας και προστασία της οστικής μάζας.
  • Εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για έναν υγιή μεταβολισμό, καλή οστική μάζα και καλή ψυχολογία.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More