Έχεις απορίες γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή; Η ειδικός σού απαντά

Μήπως τις τελευταίες ημέρες έφαγες λίγο περισσότερο και ψάχνεις τρόπο να πεις “αντίο” στα περιττά κιλά; Μήπως ο μεταβολισμός – αναπάντεχα – κόλλησε; Τι μπορεί να φταίει; Διατροφικές απορίες και ανησυχίες που χρειάζονται απαντήσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ! Εσύ θέτεις τα ερωτήματα σου και η η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μοιράζεται τις πολύτιμες συμβουλές της. Αν θες και εσύ να ρωτήσεις κάτι σχετικά με το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή κάνε απλά ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Είμαι 22 χρονών, έχω ένα πρόβλημα δυσκοιλιότητας από πολύ μικρή (σχεδόν μωρό) και ό,τι κι αν έχω δοκιμάσει φάρμακα η διατροφή (όπως κάποια φρούτα που βοηθούν) δεν έχει λύση το πρόβλημα μου. Μοναδική και προσωρινή εξαίρεση αποτελούν οι καυτερές πιπεριές όμως έχω ακούσει πως η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Θα ήθελα να μου πείτε αν ισχύει και να μου προτείνετε κάποια αλλά τρόφιμα που ίσως μπορούν να με βοηθήσουν. Σας Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Οι βασικές διατροφικές οδηγίες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας έχουν ως εξής:

– Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), οι οποίες απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, βοηθώντας το περιεχόμενο του εντέρου να είναι μαλακό και να ωθείται προς τα έξω με μεγαλύτερη ευκολία. Ειδικά για την περιστασιακή δυσκοιλιότητα συνιστάται μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (13 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες).

– Κατανάλωσε άφθονα υγρά, ειδικά νερό.

– Γυμνάσου. Η σωματική άσκηση αμβλύνει το πρόβλημα, αφού διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι η μέτριας έντασης γυμναστική (π.χ. ποδήλατο, τρέξιμο κλπ) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπισή του. Απόφυγε όμως τους έντονους ρυθμούς, καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

– Αν το πρόβλημα επιμείνει και χρειάζεσαι μια άμεση λύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο σκεύασμα από το φαρμακείο. Πλέον υπάρχουν και σκευάσματα με φυσικά συστατικά (βότανα, προβιοτικά), που μπορούν να επαναφέρουν την κινητικότητα του εντέρου αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Εννοείται βέβαια ότι πριν πάρεις οτιδήποτε πρέπει να συμβουλευτείς το φαρμακοποιό σου και το γιατρό σου αν συντρέχει λόγος (π.χ. ακολουθείς κάποια αγωγή, έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας κ.λπ.). Επίσης, η χρήση τους πρέπει να γίνεται περιστασιακά και όχι σε μόνιμη βάση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια του εντέρου.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Είμαι 48 κιλά και τους τελευταίους 6 μήνες έχω αρκετές ανωμαλίες στα γυναικολογικά μου. Έκοψα το κάπνισμα, αλλά πήρα 12 κιλά. Πώς θα μπορέσω να τα χάσω;

⇐ Απάντηση:

Κάθε οργανισμός χρειάζεται να ακολουθεί τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής, προκειμένου να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Η αλήθεια είναι ότι το μύνημά σας δεν είναι πολύ σαφές μιας και λείπει το παρόν σωματικό βάρος η ηλικία και το ύψος σας για να προσδιοριστούν οι φυσιολογικές τιμές. Αν τώρα είστε 48 κιλά, είναι ήδη ένα πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και δεν συστήνεται περαιτέρω μείωση. Αν έχετε ανωμαλίες στον κύκλο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γυναικολόγο ή/και ενδοκρινολόγο, μιας και οι διαταραχές περιόδου, μπορεί να προκαλούν περαιτέρω αύξηση βάρους και όρεξης. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ακολουθείτε τις εξής οδηγίες διατροφής:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό.
  • Καθημερινή πρόσληψη 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών, 2-3 γαλακτοκομικά, 15 ανάλατων ξηρών καρπών, 5-6 ελιές.
  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
  • Προσεκτική κατανάλωση γλυκών/αλμυρών τροφίμων και πρόχειρου φαγητού τύπου fast food.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να μου δώσετε μερικές συμβουλές, για να χάσω το βάρος από την περιφέρεια και να έχω πιο λεπτή μέση;

⇐ Απάντηση:

Μην περιμένεις μεγάλα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μια ισορροπημένη διατροφή φέρνει πάντα ασφαλή αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο στην υγείας σου και αυτά κυμαίνονται σε μια απώλεια της τάξεως 3-4 κιλά τον μήνα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς θα αυξήσουμε το μεταβολισμό μας, όπως θαυματουργές τροφές (πχ ξινόμηλο, γκρέιπφρουτ), βιταμίνες, κλπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι μέσα από την αυξημένη και συστηματική φυσική δραστηριότητα.. Το πόσο θα αυξηθεί ο μεταβολισμός εξαρτάται από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Διάρκεια αερόβιας άσκησης (πχ περπάτημα, τρέξιμο, διάδρομος, τένις κλπ), 30-45 λεπτά καθημερινά ή 4-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να δώσει μια γερή ώθηση στο μεταβολικό ρυθμό. Μην ξεχνάτε πως ότι οι υπερκινητικοί άνθρωποι παχαίνουν λιγότερο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανέμετε αυτό το ποσό θερμίδων, σε πολλά και μικρά γεύματα με έμφαση στο πρωινό. Επιπλέον, είναι σημαντικό καθημερινά να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Ιδιαίτερη σημασία δώστε στην κατανάλωση των ακόλουθων οδηγιών, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους:

  • Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων & λαχανικών.
  • Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών.
  • Καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών.
  • Εβδομαδιαία κατανάλωση 1-2 φορές ψάρι
  • Κατανάλωση καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα, για να ζυγίζομαι, προκειμένου να έχω μία πιο ρεαλιστική εικόνα της πορείας μου εντός της δίαιτας.

⇐ Απάντηση:

And More