“Έχω ακούσει πως το γάλα προκαλεί φούσκωμα και καλό είναι να το αντικαθιστούμε με ρυζιού. Τι γνώμη έχετε;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για το γάλα. Έχω ακούσει πως είναι βλαβερό και δεν χρειάζεται στη διατροφή των ενήλικων ανθρώπων. Επίσης, προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά και καλό είναι να το αντικαθιστούμε με γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού. Τι γνώμη έχετε για αυτά τα προϊόντα;
Ρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το γάλα είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο, που εφοδιάζει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες, πρωτεΐνη), τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των οστών, του ανοσοποιητικού και της μυϊκής λειτουργίας.

Αν θες να ελέγξεις τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις (π.χ. πρήξιμο, φούσκωμα, τυμπανισμό) θα ήταν προτιμότερο να επιλέγεις κατσικίσιο γάλα, που έχει λιγότερη λακτόζη, η οποία ευθύνεται για τις δυσάρεστες ενοχλήσεις σε άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτές.

Το γάλα αμυγδάλου, ρυζιού προσφέρουν καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ασβεστίου, χωρίς να επιβαρύνουν με κορεσμένα «κακά» λιπαρά και θερμίδες. Να επιλέγεις εκείνα που δεν έχουν προστιθέμενη ζάχαρη.

 

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More