FITNESS! Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων απαντούν στις ερωτήσεις σου

Πώς θα καταπολεμήσεις το πρήξιμο; Τι μπορείς να κάνεις για να φύγει η κοιλίτσα; Τι διατροφή και γυμναστική χρειάζεται για να τονώσεις τα χέρια και τα πόδια, χωρίς όμως να πάρεις κιλά; Μπορείς να χάσεις τέσσερα κιλά μέχρι το καλοκαίρι;

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του φροντίζουν να λύσουν όλες σου τις fitness απορίες. Αν έχεις κι εσύ απορίες πάτησε στο τέλος του άρθρου και στείλε την ερώτησή σου.

Eρώτηση
Καλησπέρα! Είμαι η Σοφία και είμαι 1,68μ. και 60 κιλά. Θα ήθελα να χάσω τέσσερα κιλά αν γίνεται σε ένα μήνα και
να διατηρηθώ σε αυτά τα κιλά.

Παράλληλα με τη διατροφή και τον τρόπο διατροφής που μου προτείνετε θα ήθελα να χάσω λίπος από την κοιλιά. Σας ευχαριστώ.
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην απώλεια λίπους. Λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ενεργοποιούν το μεταβολισμό σας μέσω κάποιων ουσιών που περιέχουν. Η κάθε τροφή μπορεί να έχει μικρή δράση, αλλά αν τις καταναλώνετε όλες αυτές κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα, θα έχετε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Ξεχάστε λοιπόν τα συμπληρώματα και τα χαπάκια και βάλτε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για να χάσετε βάρος εκεί που πραγματικά το έχετε ανάγκη: στην κοιλιά σας. Τέτοιες τροφές είναι:
– Το γιαούρτι που περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

– Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες.

– Τα μούρα και ειδικά τα μαύρα, είναι ιδανική τροφή για μία επίπεδη κοιλιά.

– Τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς έχουν συσχετιστεί με μικρότερη περιφέρεια μέσης.

– Προϊόντα ολικής άλεσης(δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, φακές, καστανό ρύζι).

– Το αβοκάντο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

– Τα νωπά αχλάδια, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες.

– Οι ηλιόσποροι: βάλτε τους στις σούπες και στις σαλάτες ή ανακατέψτε τους με γιαούρτι, για πιο τραγανή γεύση.

– Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά διατηρεί τον οργανισμό χορτάτο απομακρύνοντας το αίσθημα της πείνας και αυξάνει τις μεταβολικές διεργασίες και την καύση λίπους.

– Το πράσινο τσάι, ως γνωστόν είναι πλούσιο σε κατεχίνες και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, που τονώνουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν την καύση κοιλιακού λίπους.

– Μια μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου στην καθημερινή διατροφή είναι κατάλληλη για να εξαφανίσει το λίπος από την κοιλιά.

Tα καυτερά φαγητά, για παράδειγμα οι πιπεριές και ειδικότερα το τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, που ενισχύει την καύση θερμίδων και σταθεροποιεί το ζάχαρο.

– Το γνωστό σε όλους αγνό ελαιόλαδο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε την επίπεδη κοιλιά που επιθυμείτε, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Με αυτό τον τρόπο και ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και θα χάσεις τα παραπάνω κιλά και θα δεις διαφορά στην κοιλιά. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να βρεις ενδεικτικά διαιτολόγια για να χάσεις κιλά!

Δέδε Ευθυμία
Κλινική Διατροφολόγος & Διαιτολόγος Bsc
Επιστημονική Διευθύντρια Λογώ –Διατροφής, Ανω Λιοσιών

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Ποιες τροφές πρέπει να τρως για χάσεις λίπος από την κοιλιά. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Είμαι 47 ετών και βρίσκομαι σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Το ύψος μου είναι 1,62μ. και είμαι 83 κιλά. Τελευταία έχω και αυξημένη χοληστερίνη.

Θα ήθελα να γνωρίζω πως πρέπει να είναι η διατροφή μου για να χάσω κιλά, αλλά και να ρίξω τη χοληστερίνη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χρύσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χρύσα, ο στόχος είναι και η απώλεια κιλών αλλά και η μείωση της χοληστερίνης. Αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα και αντιμετωπίζονται με τους εξής τρόπους:

· Για να μειώσετε τις τιμές της χοληστερίνης σας πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε κεκορεσμένα λίπη (π.χ. ζωικά) και χοληστερίνη και να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη (π.χ. φυτικά έλαια) και φυτικές ίνες.

· Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Αρκεί να μην τρώτε παχύ κρέας, αλλαντικά, πατέ, εντόσθια, κρεατόπιτες, χάμπουργκερ. Μπορείτε να τρώτε μικρές μερίδες (90 gr) άπαχου βοδινού δύο φορές την εβδομάδα ή -σε μεγαλύτερες μερίδες- πουλερικά, μοσχάρι, κουνέλι, κυνήγι (εκτός από πάπια και χήνα).

· Τα ψάρια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβων και αθηρωματικων πλακών στα αγγεία.

· Τα όσπρια είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών, χωρίς χοληστερίνη, με λίγα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες από το κρέας και πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.

· Τρώτε άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και όπου μπορείτε τρώτε τα φρούτα με τις φλούδες. Τα αμυλούχα λαχανικά (π.χ. φασόλια, κουκιά, πατάτες, καλαμπόκι) να τα καταναλώνετε μόνο σαν υποκατάστατο ψωμιού. Αποφεύγετε το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, εκτός από τα καρύδια και τα κάστανα.

· Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν επίσης την χοληστερίνη του πλάσματος. Συνιστάται να τρώτε μαύρο ψωμί, μη αποφλοιωμένο ρύζι και ζυμαρικά, φρυγανιές και κρίθινα παξιμάδια.

· Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι χωρίς λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι).

· Τα φυτικά λίπη πρέπει να περιοριστούν σε ποσότητα και να είναι πλούσια σε πολυακόρεστα (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο). .

· Τέλος, μη ξεχνάτε ότι το σκόρδο βοηθά πάντα στον έλεγχο της χοληστερίνης σας και της αρτηριακής σας πιέσεως, πάρα την «αντικοινωνική» του μυρωδιά.

· Φυσική δραστηριότητα 30 λεπυά καθημερινά (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο κτλ)

· Κατανάλωση υγρών τουλάχιστον 1-1,5 λίτρων ημερησίως

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διατροφολόγος & Διαιτολόγος Bsc
Επιστημονική Διευθύντρια Λογώ –Διατροφής ,Ανω Λιοσιών

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Smart tips για πιο υγιεινό μαγείρεμα! Ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσεις… [ΚΑΝΕ KΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 18 ετών, έχω ύψος 1,64μ. και είμαι 70 κιλά. Θέλω να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά! Σε ένα τεστ μεταβολισμού που έκαναν ο οργανισμός μου καίει 1200 θερμίδες και έχω σωματικό λίπος 33%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη σας, θα ήθελα να μου δώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής όπου κυρίως θα καταφέρω να χάσω λίπος από τα μπούτια! Σημείωση: Έχω τρομερές λιγούρες, θέλω να τρώω συνέχεια, ακόμα και αν δεν πεινάω και όταν τρώω, αν δεν “σκάσω” που λέμε, δεν μπορώ να σταματήσω.
Βερόνικα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βερόνικα, ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι να μην παραλείπεις ποτέ τα γεύματά σου. Μένοντας πολλές ώρες νηστική, πεινάς περισσότερο και καταφεύγεις σε γρήγορα γεύματα αλλά και βουλιμικά επεισόδια. Αντικατάστησε όλα τα λευκά με προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, βοηθώντας τον οργανισμό να παραμένει «χορτάτος» για περισσότερη ώρα και εμποδίζοντας τις εξάρσεις ινσουλίνης, που ενεργοποιούν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά βοηθούν στην αποθήκευση λίπους ιδιαίτερα στους γλουτούς.

Προτίμησε να καταναλώνεις:

• Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες

• Καυτερά καρυκεύματα

• Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, μανιτάρια)

• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2 μερίδες καθημερινά)

• Φρούτα και Λαχανικά (4-5 μερίδες καθημερινά)

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό; Είναι όλες σε αυτό το άρθρο…[ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Είμαι 1.64μ. και 51 κιλά! Έχω ιδιαίτερα αδύνατα άκρα και προσπαθώ να βάλω κιλά, χωρίς να κάνω κυτταρίτιδα και λίπος σε κοιλιά και ψωμάκια.

Παράλληλα γυμνάζομαι με κολύμβηση, αλλά προσπαθώ χρόνια και δεν τα καταφέρνω. Τι να κάνω;
Μαρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, η αύξηση βάρους χρειάζεται τη συστηματική εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να λαμβάνεις καθημερινά τις θερμίδες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό σου. Παράλληλα η άσκηση θα σε βοηθήσει ώστε να πετύχεις ένα ομοιόμορφο βάρος χωρίς το παραμικρό ίχνος κυτταρίτιδας.

Καλό είναι να δώσεις έμφαση στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:
1. Να αυξήσεις: φρούτα.

2. Κατανάλωση των εύκολων σνακ: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, φρούτα, κρέμες, γάλα, ρυζόγαλο, γιαούρτι, χυμοί.

3. Καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών.

4. Καθημερινά να τρως 1-2 μπανάνες.

5. Τα φαγητά σου να τα συνοδεύεις πάντα με ψωμί και ελιές.

6. Πριν τον ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα.

7. Το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι να τα συνοδεύεις πάντα με ελιές, τυρί και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες.

8. Να τρως το βράδυ το ίδιο φαγητό με το μεσημεριανό.

9. Μετά το φαγητό να πίνεις 1 ποτήρι χυμό ή να τρως 1 φρούτο.

10. Να τρως σιγά και να μασάς καλά.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Κάνεις βαράκια ή αερόμπικ; Ποια διατροφή ταιριάζει με τη γυμναστική σου; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Έχω γενννήσει εδώ και οκτώ μήνες. Στην εγκυμοσύνη πήρα 10 κιλά. Μου έχουν μείνει τα 5 κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα.

Τρώω μόνο μια φορά την ημέρα, μικρή ποσότητα φαγητού. Τι πρέπει να κάνω; Ήμουν πάντα αδύνατη!
Παρασκευή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Παρασκευή, το γεγονός ότι έχεις χάσει τα πρώτα κιλά της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ενθαρρυντικό ώστε να συνεχίσεις την προσπάθεια σου μέχρι το τέλος. Το σώμα και ο οργανισμός σου θέλει χρόνο ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Μην ξεχνάς ότι παρόλα τα θετικά της εγκυμοσύνης πέρασε μια ταλαιπωρία που έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα παραπάνω κιλά. Συνέχισε την προσπάθεια σου δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην άσκηση.

Παράλληλα σου παραθέτω κάποιες συμβουλές που θα μπορούσες να τηρήσεις ώστε το αποτέλεσμα να έρθει το ταχύτερο δυνατό.

– Θα σου πρότεινα αρχικά ένα σούπερ ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Χρησιμοποίησε 2 φλιτζάνια λουίζα με λεμόνι κάθε μέρα.

– Βάλε στο μενού τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, μανιτάρια

– Προγραμμάτισε δύο μερίδες γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά καθημερινά

– Φρούτα και Λαχανικά 4-5 μερίδες καθημερινά

– Αμύγδαλα 30γρ. καθημερινά

– Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως/ ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι/πλιγούρι 6-8 μερίδες καθημερινά

– Ανάλατοι ξηροί καρποί 30γρ. καθημερινά

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Τι πρέπει να φας όταν θέλεις να μείνεις έγκυος; Ποια η σωστή διατροφή πριν τη συνέντευξη για δουλειά; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Θέλω να χάσω κιλά! Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Είμαι 1,60μ. και 58 κιλά. Νιώθω βαριά. Θέλω να πάω στα 52 κιλά.

Γίνεται μέσα σε δύο μήνες ακολουθώντας διατροφή και γυμναστική;
Άννα Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, τα λόγια σου δείχνουν ότι για σένα είναι μια ανησυχία που σε απασχολεί έντονα! Τόσο που ίσως έχει γίνει εμπόδιο στην καθημερινότητά σου. Παράγοντας στρες μπορεί να σου αποτελέσει και η δίαιτα. Για αυτό λοιπόν προσπάθησε να χαλαρώσεις ώστε και το σώμα σου να λειτουργήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς σίγουρα χρειάζεται αυτά ακριβώς που προείπες, δηλαδή συνδυασμό άσκησης και διατροφής!!

Σου παραθέτω κάποιες διατροφικές οδηγίες για να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου:
– Καθιέρωσε καθημερινά να τρως ένα πλούσιο θρεπτικά πρωινό ώστε να αποφεύγεις πολλά διατροφικά εμπόδια στο υπόλοιπο της ημέρας σου (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα).

– Κατανάλωσε δυο επιπλέον κυρίως γεύματα με το βραδινό σου πιο ελαφρύ.

– Ενσωμάτωσε σε καθημερινή βάση την φυσική σου δραστηριότητα.

– Απόφυγε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αντικατάστησε τα με πλούσιες σαλάτες και φρούτα.

– Μην παραλείπεις να πίνεις αυξημένη ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα με κρόκο Κοζάνης) που θα εντείνουν το μεταβολισμό σου .

– Χρησιμοποίησε κανέλα όπου είναι εφικτό και ελιές με κάθε κύριο γεύμα.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Ready For The Beach! Ένα πρόγραμμα δίαιτας και γυμναστικής για να χάσεις 12 πόντους… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 41 ετών και βρίσκομαι ήδη στην εμμηνόπαυση. Δυστυχώς δεν μπορώ να χάσω κιλά (μου έχει ανοίξει η όρεξη κιόλας δεν μπορώ να πω), εδώ και πέντε χρόνια που είμαι στην κλιμακτήριο και τώρα εμμηνόπαυση αν και γυμνάζομαι τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, έχω κατακράτηση υγρών και δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο.

Αυτό με έχει ρίξει ψυχολογικά και όπως καταλαβαίνετε με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που έχω, γίνεται χειρότερο. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια δίαιτα και τρόπους να αντιμετωπίσω την κατακράτηση υγρών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χριστίνα, είναι γεγονός, μια γυναίκα σε αυτήν την περίοδο δέχεται αρκετές μεταβολές στο σώμα της και στην ψυχολογίας της. Η σωστή διατροφή πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που έχουν σχέση με αυτή.

1. Συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και ο περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες. Τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι επίσης πλούσια σε αλάτι. Σε περίπτωση σοβαρής/παθολογικής κατακράτησης ίσως απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για περιορισμό της κατακράτησης.

2. Αντικατάσταση του αλατιού με μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και άλλα)

3. Επιλέξτε να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε κάλιο προκειμένου να εξασφαλιστεί καλή ισορροπία της αντλίας καλίου-νατριόυ. Το νάτριο είναι το συστατικό που ευθύνεται για τις κατακρατήσεις υγρών στον οργανισμό, ενώ το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.

4. Αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης νερού (στα 2 λίτρα) προκειμένου να λειτουργούν τα νεφρά και έτσι να απομακρύνεται το νάτριο!

5. Αποφυγή γλυκών και γενικότερα τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

6. Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε νερό και κάποια έχουν διουρητική δράση. (περίπου 90%).

7. Συνάμα με την μείωση κόκκινου κρέατος συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών που περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα.

8. Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της ιδιότητας του αλκοόλ να αφυδατώνει τον οργανισμό.

9. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Η άσκηση όμως δεδομένου ότι αυξάνει τις απώλειες σε υγρά πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή αναπλήρωση των υγρών.

Μαριέτα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc Αθλητικής διατροφής

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Πολύτιμες συμβουλές για να καταπολεμήσεις την κατακράτηση! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 19 ετών με βάρος 64 κιλά και ύψος 1.71μ. Τους τελευταίους 6 μήνες έχω χάσει 15 κιλά, αργά και σταθερά χωρίς υπερβολικές στερήσεις, με ήπια άσκηση, κυρίως περπάτημα. Το σώμα μου έχει χαλαρώσει πάρα πολύ και μόλις ξεκίνησα γυμναστήριο. Κάνω βάρη ώστε να σφίξω… Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ ώστε να μην πάρω βάρος;

Τι πρέπει να προσέχω στα γεύματά μου πριν και μετά την άσκηση; Σας παρακαλώ δώστε μου μια απάντηση γιατί έχω πάθει εμμονή με το φόβο ότι θα βάλω κιλά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Η δουλειά σας εδώ είναι εντυπωσιακή και μας βοηθάτε πραγματικά.
Γεωργία

Αγαπητή Γεωργία
1. Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
2. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
3. Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, γάλα, χυμοί, τσάι χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές).
4. Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες καθημερινά).
Αποφύγετε τις εξαντλητικές χημικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν βοηθούν στην διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματος.

Σου παραθέτω παρακάτω κάποιες καθημερινές επιλογές με σωστούς συνδυασμούς που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2-3 ώρες πριν το γυμναστήριο σου ή 2-3 ώρες μετά, για πρωινό ή για βραδινό. Σε άλλη περίπτωση, επέλεξε μια ώρα πρίν ένα φρούτο:

– 1 φλ.γάλα 2% με 4 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.
– 1 φρούτο ή φυσικό χυμό.
-Δύο φέτες ψωμί του τοστ με μέλι και ταχίνι 1 γιαούρτι 2% ή 1 φλ. γάλα 2%.
-1 φλ.γάλα ή 1 γιαούρτι 2% μπάρα δημητριακών 1 φρούτο ή φυσικό χυμό.
-1 φλ.γάλα 2% ή 1 γιαούρτι 2%1 τοστ ολικής με τυρί και γαλοπούλα 1 φρούτο.
-1 φλ.γάλα 2% 1 κουλούρι Θεσ/κης, 1 φρούτο ή φυσικό χυμό.
-1 αυγό βραστό 2 φρυγανιές, 1 φρούτο.
-2 κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, 1 φρούτο ή φυσικό χυμό.
-1 γιαούρτι 2% με μέλι 2 φρυγανιές , ξηρούς καρπούς.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή σου; ΚΑΝΕ “ΚΛΙΚ” ΕΔΩ και μάθε τα πάντα στο Fitness του TLIFE

And More