Γιατί τον τελευταίο καιρό θέλω συνέχεια να τρώω ζάχαρη; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για αυτό;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 53 χρονών και έχω 5 κιλά που δεν μπορώ να χάσω. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι γιατί τον τελευταίο καιρό θέλω συνέχεια να τρώω ζάχαρη; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για αυτό; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαίρη,
Η υπέρμετρη κατανάλωση ζάχαρης είναι πολύ επιβαρυντική για την υγεία για αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα γλυκά και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα ανθρακούχα ροφήματα ή ακόμη και προϊόντα που έχουν κρυμμένη ζάχαρη (όπως τα αρτοσκευάσματα), καθώς συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού σας βάρους. Εναλλακτικά για να ξεγελάσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε πολλά φρούτα και ροφήματα τύπου smoothies.

Για να καταφέρετε να χάσετε βάρος θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα σε βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Πιο συγκεκριμένα συνιστάται να καταναλώνονται 5 μικρά γεύματα και snack κάθε 3 ώρες περίπου.
  • Πολύ σημαντικό είναι να καταναλώνετε ένα καλό πρωινό, το οποίο θα βοηθήσει στο σωστό ξεκίνημα της ημέρας αλλά και να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό. Ένα παράδειγμα πρωινού είναι 1 ποτήρι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής και ανάλατους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.
  • Θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο λιπαρό βόειο κρέας, στο χοιρινό, το αρνί, τα πουλερικά με δέρμα, βούτυρο, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από πλήρες ή 2% γάλα, ενώ trans λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τηγανιτά και fast food φαγητά όπως και σε αρτοσκευάσματα.
  • Τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα θα πρέπει να αντικατασταθούν με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Βασικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο και κάποιοι σπόροι και ανάλατοι ξηροί καρποί. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ορισμένα έλαια όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο αλλά και σε ψάρια, όπως ο σολωμός, η τσιπούρα, το σκουμπρί και η πέστροφα.
  • Θα πρέπει να καταναλώνετε 2 μερίδες την εβδομάδα ψάρι .
  • Πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους είναι η κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως (πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι.
  • Θα πρέπει να καταναλώνετε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
  • Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο θα πρέπει να καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως, χαμηλά σε λιπαρά.
  • Για την ηλικία και το βάρος σας θα πρέπει να πίνετε 2,5 λίτρα υγρά την ημέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 9-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμούς, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης, ημίπαχο γάλα και ελληνικό ή στιγμιαίο καφές).
  • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά την μια μερίδα την ημέρα. Είναι προτιμότερη η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, καθώς έχει καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Για να χάσειτε βάρος θα πρέπει να ασκείστε σε μέτρια ένταση για 60 λεπτά, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Βιολέτα Τζεμολάρι
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More