Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις fitness απορίες σου

Έχεις φτάσει σε εκείνο το σημείο που σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Ό, τι και να έχεις δοκιμάσει σου είναι αδύνατο να χάσεις κιλά ή ακόμη κι αν χάνεις δεν βλέπεις διαφορά από τα σημεία που θέλεις εσύ. Κάπου εδώ, αντί να απελπιστείς, πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του αναλαμβάνουν να απαντήσουν στις απορίες σου περί δίαιτας και αδυνατίσματος.

Ερώτηση

Γεια σας! Είμαι 18 χρονών κι έχω πάρει λίγους πόντους που με ενοχλούν στην κοιλιά. Θέλω να τους χάσω χωρίς να αδυνατίσουν τα πόδια μου ή κάποιο άλλο μέρος του σώματός μου!
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Δέσποινα, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία και ιδιαίτερα το τοπικό πάχος έχει αυξηθεί λόγω του σύγχρονου ρυθμού ζωής. Σημασία δηλαδή κάποιες φορές δεν έχει μόνο το σωματικό βάρος, αλλά και η κατανομή του λίπους . Γι’ αυτό και ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι ο μοναδικός δείκτης υγείας, αλλά συνδυάζεται με την περίμετρο μέσης. Αν λοιπόν η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται ότι συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στη θρόμβωση και από χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή.

Συνεπώς, είσαι ένα από τα άτομα που ανήκεις στην κατηγορία «μήλο» και θα πρέπει να ακολουθήσεις τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

– Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες

– Μειώστε την προσθήκη ζάχαρης. Το ήξερες ότι η προτίμηση στη γλυκιά γεύση βρίσκεται καταγεγραμμένη στο DNA σου; Η ζάχαρη και τα υπόλοιπα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή σου, ακόμη και αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο! Αν πάλι θέλεις να απολαύσεις γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, επίλεξε τρόφιμα ή ροφήματα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως για παράδειγμα τα light αναψυκτικά και τα ζελέ.

– Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι)

– Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)

– Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια

– Αυξημένη ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, βιολογικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης)

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: ώς θα χάσεις κιλά και λίπος τοπικά -από την κοιλιά ή τα ψωμάκια [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Χαίρεται!! Έχω τεράστιο πρόβλημα με το στομάχι μου. Τον τελευταίο καιρό πάω γυμναστήριο, έκοψα τα λιπαρά από τα φαγητά, τρώω με μέτρο, αλλά παρόλ’ αυτά, ούτε κιλά χάνω, αλλά και έχω τρομερό πρήξιμο και καούρες στο στομάχι. Υπάρχει κάποιος τρόπος να βρω τι είναι αυτό που με πειράζει; Κάποιο τρικ ή μήπως κάποια εξέταση;
Φαίη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Φαίη, από μία κακή διατροφική συνήθεια, μέχρι το άγχος της καθημερινότητας, αλλά και φαρμακευτικές θεραπείες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να δημιουργήσουν όλα τα παραπάνω που μας περιγράφεις. Υψίστης σημασίας για την λήψη της τροφής σου εκτός από την ποιότητα είναι και η ποσότητα. Καθιέρωσε γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ελέγχεις την ποσότητα που τρως σταματώντας την πιρουνιά σου λίγο πριν νιώσεις κορεσμό. Απέφυγε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τα όξινα τρόφιμα, τις σάλτσες, τα γλυκά και τα πικάντικα.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Κατακράτηση υγρών: Τι να κάνεις για να την καταπολεμήσεις και να χάσεις κιλά [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Καλησπέρα! Ονομάζομαι Ελένη, είμαι 18 ετών και μέσα σε ένα μήνα πήρα έξι κιλά. Έχω ύψος 1,69μ. Και είμαι 66 κιλά. Έχω θυρεοειδή, ο οποίος είναι ρυθμισμένος και έχω και πολυκυστικές ωοθήκες. Έπαιρνα αντισυλληπτικά, αλλά σε συννενόση με το γιατρό μου τα σταμάτησα. Θέλω να αδυνατίσω και σκέφτηκα να πάρω χάπια αδυνατίσματος. Να δοκιμάσω; Αν όχι, τι διατροφή θα μου προτείνατε;
Ελένη

Αγαπητή Ελένη
Αυτό που θα σου πρότεινα είναι μια διατροφή άκρως αντιοξειδωτική , αφού έχεις ήδη ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σου με όλες αυτές τις φαρμακευτικές θεραπείες.

Καθιέρωσε καθημερινά να τρως ένα πλούσιο θρεπτικά πρωινό ώστε να αποφεύγεις πολλά διατροφικά εμπόδια στο υπόλοιπο της ημέρας σου (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως και κανέλα).

Κατανάλωσε δυο επιπλέον κυρίως γεύματα με το βραδινό σου πιο ελαφρύ.

Ενσωμάτωσε σε καθημερινή βάση την φυσική σου δραστηριότητα.

Απέφυγε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αντικατέστησε τα με πλούσιες σαλάτες και φρούτα.

Μην παραλείπεις να πίνεις αυξημένη ποσότητα υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, τσάι χωρίς ζάχαρη, ρόφημα με κρόκο Κοζάνης που θα εντείνουν το μεταβολισμό σου.

Χρησιμοποίησε κανέλα όπου είναι εφικτό.

Χρησιμοποίησε στα γεύματα σου 5-6 ελιές με κάθε κύριο γεύμα

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Έχεις “κολλήσει” στα δύο-τρία τελευταία κιλά; Αυτή είναι η δίαιτά σου… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Γεια… είμαι η Έλενα Φωτίδου! Ζυγίζω 80 κιλά και ψάχνω απελπισμένα μια δίαιτα να με σώσει από τα περιττά κιλά… Ντρέπομαι αρκετά για την εμφάνιση μου. Τώρα είμαι 23, πριν 3 χρόνια ζύγιζα 48 κιλά. Δεν τολμώ να πάω σε διαιτολόγο γιατί υπάρχει και το οικονομικό… τι προτείνετε να κάνω;
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα, ο διαιτολόγος δεν πρέπει να θεωρείτε από την πλεύρα σου ο άνθρωπος που θα σε κρίνει. Πίσω από αυτόν κρύβεται το άτομο που έχει τις γνώσεις ώστε να σε καθοδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης είναι αυτός που αντιμετωπίζει καθημερινά περιστατικά με πολλά ίδια προβλήματα. Μην πανικοβάλλεσαι και φυσικά μην θεωρείς τον εαυτό σου μοναδική περίπτωση γιατί απλά δεν είσαι. Ωστόσο ξεκίνησε συστηματικά την αλλαγή της διατροφής σου. Επίλεξε γεύματα που σου αρέσουν και θεωρείς ποιοτικά για τον οργανισμό σου. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να εφαρμόσεις τα εξής:

Προσπάθησε να πίνεις καθημερινά 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης).

Πρόσθεσε στη διατροφή σου το πράσινο τσάι που είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

Αντικατάστησε όλα τα λευκά σε προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Κατανάλωσε καθημερινά καυτερά καρυκεύματα, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, γαλακτοκομικά, ψάρι, μανιτάρια), γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Τέλος, θα ήταν πιο ασφαλές να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ώστε να σχεδιάσετε μαζί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Super Fast Lane Diet! Με αυτή τη δίαιτα θα χάσεις 6 κιλά σε 2 βδομάδες [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Θα ήθελα να πάρω 5 κιλά! Είμαι 1.62 και 47 κιλά. Έχω κάνει εξετάσεις θυρεοειδή και οι τιμές είναι σχετικά φυσιολογικές. Τι μου προτείνετε;
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Στέλλα,
Δεν είναι πάντα εύκολο να πάρεις κιλά, πρέπει όμως να έχεις πρόγραμμα στη διατροφή σου και να επιμένεις. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν!
1. Δεν παραλείπεις πρωινό.
2. Δε μένεις πολλές ώρες νηστική – ανά 3 ώρες τρως.
3. Καθημερινά τρως 2 μπανάνες.
4. Καθημερινά τρως 2 ποτήρια γάλα ή γιαούρτι.
5. Σε ώρες που δεν έχεις όρεξη, να πίνεις πολλούς χυμούς και γάλα.
6. Πριν πέσεις για ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα ή χυμό.
7. Καθημερινά μπορείς να τρως 1 ρυζόγαλο ή κρέμα.
8. Καθημερινά θα τρως 1 χούφτα ξηρούς καρπούς.
9. Μπορείς να πίνεις smoothie (γάλα, δημητριακά, ξηροί καρποί, μέλι & φρούτα)

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση

Γεια σας. Το όνομά μου είναι Δέσποινα και είμαι 18 χρόνων. Είμαι 70 κιλά και έχω ύψος 1,68μ. Έχω δοκιμάσει πολλές δίαιτες, αλλά καμιά δεν με βοήθησε να χάσω τρία κιλά την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποια δίαιτα;
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δέσποινα,
Δεν είναι φυσιολογικό να χάνεις 3 κιλά την εβδομάδα. Η ιδανική απώλεια είναι 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτή η απώλεια αφορά το λίπος, παραπάνω απώλεια έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεις μυϊκή μάζα πράγμα το οποίο δεν είναι καλό αφού μακροπρόθεσμα μπορεί να συντελέσει στη μείωση του μεταβολισμού σου. Για σωστή απώλεια βάρους καλό είναι να ακολουθείς τις παρακάτω συμβουλές:

Ξεκινήστε πάντα τη μέρα σας με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).

Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Μη μένετε παραπάνω από 3 ώρες νηστική.

Καταναλώστε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.

Εβδομαδιαία να τρώτε 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζετε με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Εβδομαδιαία να τρώτε 2-3 φορές/όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζετε με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.

Για βραδινό προτιμάτε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ & σαλάτα.

Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου Κοζάνης).

Να καταναλώνετε καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών

Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Οι βιταμίνες του φθινοπώρου και πώς θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Είμαι 38 ετών, 1,68μ. με βάρος 88 κιλά. Είμαι έγκυος 15 εβδομάδων. Ο γιατρός μου, μου είπε ότι μέχρι τον τέταρτο μήνα δεν πρέπει να πάρω καθόλου βάρος και μάλιστα να χάσω 8-10 κιλά. Μου είπε ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό για το έμβρυο αν γίνει σωστά. (Μάλιστα ξέρω κοπέλες που λόγω εμετών έχασαν 12-15 κιλά στην εγκυμοσύνη). Λόγω του ότι οικονομικά δεν μπορώ να πάω σε διαιτολόγο, μιας και έχω να πληρώνω το γιατρό κάθε 20 μέρες, μπορείτε να μου προτείνετε ένα ασφαλές διαιτολόγιο για απώλεια 3 κιλών το μήνα; Δεδομένου ότι εργάζομαι και ο γιατρός μου επιτρέπει για το πρώτο τρίμηνο μέχρι να “δέσει” το έμβρυο μόνο 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα, άρα έχω μειωμένη κίνηση (μόνο ελαφριές δουλειές του σπιτιού). Επίσης είμαι απολύτως υγιής, χωρίς χοληστερίνη, σάκχαρο κτλ και τα κιλά μου προέρχονται αποκλειστικά από κακή διατροφή. Ευχαριστώ.
Κάτια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κάτια, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
* Προσπάθησε να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα
* Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου
* Προσπάθησε να καταναλώνεις 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά
* Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
* Πρόσεχε το μέγεθος της μερίδας σου
* Κατανάλωνε πάντα μαζί με το φαγητό και σαλάτα ή βραστά λαχανικά
* Απόφυγε τα γλυκά, αναψυκτικά και λιπαρά τρόφιμα
* Απόφυγε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων το βράδυ (ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά)
* Προσπάθησε να καταναλώνεις 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και δομή του εγκεφάλου του εμβρύου)
* Να καταναλώνεις 2-3 μερίδες φρούτων
* Να καταναλώνεις 3 μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών
* Να καταναλώνεις 3-4 μερίδες λαχανικών
* Να καταναλώνεις 8 μερίδες αμυλούχων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως)
* Να καταναλώνεις 2 φορές όσπρια ή λαδερά εβδομαδιαία
* Να καταναλώνεις 1-2 φορές ψάρι ή κοτόπουλο εβδομαδιαία
* Να καταναλώνεις 3-4 φορές άπαχο κόκκινο κρέας εβδομαδιαία
Να καταναλώνεις λαχανικά βραστά ή ωμά (πλυμένα καλά)

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Είναι οι ρυζογκοφρέτες το καλύτερο σνακ για τη δίαιτά σου; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση

Γειά σας, είμαι 52 ετών, 1,68μ. και ζυγίζω 72 κιλά. Από τότε που μπήκα στην κλιμακτήριο 6-7 χρόνια δηλαδή, παίρνω περίπου ένα κιλό το χρόνο με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί περίπου 6-7 κιλά. Όταν κάνω δίαιτα χάνω εύκολα μέχρι ενάμιση κιλό και μετά σταματώ να χάνω, παρά το ότι συνεχίζω την δίαιτα, οπότε απογοητεύομαι και τη σταματώ. Περπατώ για μία ώρα, 2 φορές τη βδομάδα. Τι μπορώ να κάνω;
Έμυ

Αγαπητή Έμυ, η περίοδος που διανύεις είναι δύσκολη και καθυστερεί την απώλεια βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιμένεις περισσότερο και να συνεχίσεις να προσέχεις.

Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν:
* Μην ξεχνάς να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα
* Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου
* Προσπάθησε να καταναλώνεις 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά
* Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
* Κατανάλωνε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως
* Τα γαλακτοκομικά σου προτίμησε να είναι με μειωμένα λιπαρά
* 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά θα σε βοηθούσε
* Πρόσεχε το μέγεθος της μερίδας σου
* Κατανάλωνε πάντα μαζί με το φαγητό και σαλάτα
* Απέφυγε τα γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη και λιπαρά τρόφιμα
* Επίσης, αύξησε την άσκηση σου σε 3-4 φορές την εβδομάδα

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

src=/files/Image/Fitness/2014/QANDA/05/QANDABANNER.gif

And More