Πώς θα αδυνατίσεις; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Η υγιεινή διατροφή και οι σωστές επιλογές τροφών είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας. Εσύ όμως τρέφεσαι όσο σωστά πιστεύεις; Ακολουθείς το σωστό μονοπάτι για απώλεια βάρους; Ή μήπως έχεις πρόβλημα γιατί ο αριθμός στη ζυγαριά σου δεν μειώνεται με τίποτα; Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε εδώ. Για ακόμα μια φορά σε βοηθάμε να λύσεις τις απορίες σου και να “φτιάξεις” ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα.

Η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη σε συνεργασία με το TLIFE στέκονται στο πλευρό σου, σε βοηθούν να μειώσεις το βάρος σου και να διώξεις μακριά όλα αυτά που σε προβληματίζουν. Μοιράσου μαζί μας ό,τι σε απασχολεί και όλα αυτά που στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμά σου. Πως; Στέλνοντας την ερώτησή σου και λαμβάνοντας άμεσα απάντηση γι’ αυτό που σε απασχολεί. Μην ξεχνάς ότι τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι θα πρέπει να είσαι στη κατάλληλη φόρμα για να φορέσεις το μαγιό σου με αυτοπεποίθηση και να δείξεις σε όλους τη σκληρή δουλειά που έχεις κάνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 15 ετών, ζυγίζω 90 κιλά και έχω ύψος 1,80. Πως μπορώ να χάσω εύκολα και γρήγορα κιλά σε συνδυασμό με γυμναστήριο;
Παύλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Παύλο
Μάθε να τρως σωστά και ισορροπημένα. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι. Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Πρέπει να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Απόφυγε τα τηγανιτά. Προτίμησε τα ψητά ή τα βραστά.

Το απόγευμα πιες χυμό ή κατανάλωσε 2 – 3 cream crackers σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.

Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ. Να πίνεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι, να αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες). Τέλος, αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 16 ετών, ζυγίζω 60 κιλά και έχω ύψος 1,63. Θέλω να χάσω κάποια κιλά, ιδιαίτερα στα πόδια και στους γλουτούς. Έχω και κυτταρίτιδα σε αυτά τα σημεία και θέλω να φύγει. Προσπαθώ να γυμνάζομαι όταν μπορώ, αλλά τώρα που πλησιάζουν εξετάσεις δεν έχω χρόνο ούτε για σωστή διατροφή ούτε για γυμναστική. Η διατροφή μου γενικά είναι γεμάτη από υδατάνθρακες (μακαρόνια,ψωμί κτλ.) και τρώω αρκετό κρέας (κόκκινο ιδιαίτερα). Τρώω αρκετά φρούτα μιας και μου αρέσουν πολύ και τα γλυκά τα αποφεύγω. Λαχανικά δεν τρώω πολλά, ούτε πίνω πολύ νερό. Το καλοκαίρι μόλις τελειώσω με τις εξετάσεις θα αφοσιωθώ στο σώμα μου γιατί δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα μου. Τι με συμβουλεύετε να κάνω σε σχέση με τη διατροφή αλλά και με την άσκηση; Σας ευχαριστώ
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πρόβλημα σου είναι κατανοητό αλλά η προσπάθεια σου να χάσεις βάρος γρήγορα, θα σε κάνει να το επαναπροσλάβεις, στερώντας βασικά θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ηλικία σου. Στην περίπτωση σου χρειάζεται παρακολούθηση από κάποιον ειδικό διατροφολόγο.

Ωστόσο δώσε έμφαση στα παρακάτω:

  • Αποφεύγουμε τις χαμηλοθερμιδικές δίαιτες.
  • Μειωμένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφίμων. Δεν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά (κρέμα γάλακτος, βούτυρο, λιπαρές σάλτσες, σφολιατοειδή (τυρόπιτες κλπ) και ζάχαρη.
  • Ακολουθούμε συχνότητα γευμάτων.
  • Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Συχνή πρόσληψη ψαριού (2 – 3 φορές την εβδομάδα).
  • Διακοπή προσθήκης αλατιού στο φαγητό και στη σαλάτα.
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών (10 – 12 ποτήρια καθημερινά: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί).
  • Δοκίμασε ψητά λαχανικά ή πουρέ βραστών λαχανικών, προκειμένου να εντάξεις τις σαλάτες στην καθημερινότητά σου. Εναλλακτικά, για να ενισχύσεις τη γεύση του δημιούργησε ελαφριές σως με μπαλσάμικο, μέλι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι, λεμόνι.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Είμαι 30 ετών και τα τελευταία 10 χρόνια έχω αυξημένη χοληστερίνη (230-260). Προσέχω τη διατροφή μου και είμαι 1.62 και 54 κιλά. Εδώ και 6 μήνες παίρνω μετά το μεσημεριανό και το βραδινό μία κάψουλα λεκιθίνης σόγιας. Τώρα έχει μειωθεί η χοληστερίνη μου κατά 20 περίπου μονάδες. Να συνεχίσω έτσι (με διατροφή και λεκιθίνη) ή να ξεκινήσω να παίρνω χάπι; Έχω κάποιους ενδοιασμούς για το χάπι γιατί θέλω να κάνω παιδί σύντομα και φοβάμαι ότι θα πρέπει να το παίρνω εφ΄ όρου ζωής. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λεκιθίνη είναι ουσιαστικά η ουσία που περιέχεται στον κρόκο του αυγού. Μπορείς να τη βρεις σε φυσικά συμπληρώματα σε διάφορες μορφές.

Η λεκιθίνη ευνοεί το μεταβολισμό των λιπών διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια, τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας παρά να αποθηκευτούν ως λίπος. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ βοηθά και στην πρόληψη κατά της γεροντικής ανίας.

Γενικά, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση λεκιθίνης. Πολύ υψηλές δοσολογίες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Επειδή όμως την καταναλώνεται αρκετό διάστημα συνιστάται η διακοπή της για 1 μήνα, με προσοχή όμως στην διατροφή. Δηλαδή να είναι χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς θα βοηθούσε και η καθημερινή άσκηση περίπου 20 -30 λεπτά. Τέλος, με δεδομένο ότι επιθυμείτε να μείνετε έγκυος είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας, ώστε να σας υποδείξει ο ίδιος τα συμπληρώματα διατροφής που συνίσταται σε αυτήν την χρονική περίοδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 38 ετών και έχω ύψος 1,70. Το βάρος μου μετά από διατροφή τον τελευταίο 1 1/2 μήνα είναι 72 κιλά. Αρχικά ήμουν 77 κιλά. Ακολουθώ διατροφή με 6 γεύματα τη μέρα, που περιέχουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κλπ. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες σταμάτησα να χάνω κιλά. Τι γίνεται; Γιατί συμβαίνει αυτό; Να σημειώσω ότι 2 φορές την εβδομάδα κάνω zumba. Ευχαριστώ
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα
Καταλαβαίνω την ανυπομονησία σας , απλά πρέπει να καταλάβετε ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζετε πως όταν προσπαθείτε να διώξετε τα κιλά σας γρήγορα, αυτά θα “ξαναέρχονται” γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου “γιο-γιο”). Μία ασφαλή μείωση βάρους κυμαίνεται κατά μέσο όρο 3 – 4 κιλά το μήνα, αναλόγως βέβαια τι μεταβολισμό έχει ο καθένας.

Για να αρχίσετε μια απώλεια βάρους ακολουθήστε προσεχτικά τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα.
  2. Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.
  3. Υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό), τα οποία ενισχύουν τη μυϊκή μάζα, η οποία με τα σειρά της τονώνει το μεταβολισμό.
  4. Καταναλώνετε καθημερινά 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  5. Τρώτε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  6. Να καταναλώνετε καθημερινά 2 – 3 ποτήρια πράσινο τσάι.
  7. Συστηματική αερόβια άσκηση (30 λεπτά κάθε μέρα, περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο).

Τέλος, το ιδανικότερο θα ήταν να απευθυνθείτε σε Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή απώλεια βάρους.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα! Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και ένα μήνα. Προσπαθώ να κάνω 4 γεύματα την ημέρα, με τελευταίο πριν τις 20:00. Παρόλο που προσπαθώ να τρώω υγιεινά, πήρα 4 κιλά. Κάνω 2 φορές την εβδομάδα πιλάτες. Τι να κάνω για να μην πάρω κι άλλα κιλά;
Όλγα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Όλγα

  1. Υιοθετείστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με την καθοδήγηση εμπείρου διαιτολόγου – διατροφολόγου.
  2. Εντάξτε στη διατροφή σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρατηρείται μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών C, E, B12, φολικό οξύ και σεληνίου στους καπνιστές.
  3. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές.
  4. Σε περιπτώσεις αισθήματος βουλιμίας λόγω αδράνειας, καταναλώστε άφθονα λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρι, τα οποία αποτελούν θαυμάσια σνακ και δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.
  5. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.
  6. Πίνετε πολύ νερό.
  7. Τέλος, “εκμεταλλευτείτε” τη νέα κατάσταση, και αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείτε τη φόρμα σας, αλλά και αυξάνετε το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείτε την μείωσή του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος.

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή ενός πρώην καπνιστή:

  • Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν καταστρέφεται από τη νικοτίνη.
  • Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ελιές, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι: αποτελούν τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, κατεχίνες, ολευρωπαΐνη), τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά το κάπνισμα και αποτελούν τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.
  • Ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί: το αυξημένο περιεχόμενό τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 / ω6), συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, που συνήθως αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, και στη βελτίωση των επιπέδων της HDL-καλής χοληστερόλης.
  • Γαλακτοκομικά (ημίπαχο γάλα/γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά): το κάπνισμα προκαλεί μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες, τα οποία τις προστατεύουν από οστεοπόρωση. Συνεπώς, τόσο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, όσο και μετά τη διακοπή του, καλό είναι να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών.
  • Δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό / αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο: χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες αλλοιώνονται από τον καπνό του τσιγάρου. Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορο κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα πείνας που νιώθουν συνεχώς τα άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω τη δίαιτα Orac για να χάσω 5 κιλά. Είναι η κατάλληλη;

Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μπορείς να ακολουθήσεις μία διατροφή σαν την ORAC, μιας και είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές της ισορροπημένης, διατροφής που σημαίνει ότι περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες, στην σωστή ποσότητα και συχνότητα. Ωστόσο, αν έχεις κάποιο ιδιαίτερο θέμα υγείας ή λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή θα ήταν καλό να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για να σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις θρεπτικές απαιτήσεις του οργανισμού σου.


Ευθυμία Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More