ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Πώς θα χάσεις γρήγορα και με ασφαλή τρόπο κιλά; Είναι όλα θέμα υγιεινής διατροφής ή υπάρχουν και άλλα μυστικά που τα ξέρουν μόνο οι ειδικοί; Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και όλη η επιστημονική του ομάδα απαντούν στις ερωτήσεις σου και σε εφοδιάζουν με όλες τις γώσεις τους!


Ερώτηση
Είμαι 15 ετών και έχω ύψος 1.58. Τώρα είμαι 50 κιλά αλλά θέλω να πάω στα 45 και αν γίνεται και πιο κάτω ακόμα. Τι να κάνω για να τα χάσω σε 2 εβδομάδες;
Ελπίδα

Απάντηση
Αγαπητή,
Σύμφωνα με τη μέθοδο Hamwi το ιδανικό σου βάρος είναι 50,5kg, επομένως δεν χρειάζεται να χάσεις παραπάνω κιλά. Μπορείς όμως να υιοθετήσεις πιο υγιεινά μοντέλα τρόπου ζωής. Θα βελτιώσεις τη διατροφή σου εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων.

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κατά την άποψη σας τα εισπνεόμενα φάρμακα “βοηθούν” την κυτταρίτιδα;

Απάντηση
Καλησπέρα,
Δεν είμαι ενήμερη για κάποια εισπνεόμενα φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως μειώνοντας το συνολικό λίπος στο σώμα σας με μια ισορροπημένη διατροφή θα μειωθεί η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Εάν καταφέρετε να μειώσετε την ποσότητα λίπους στη διατροφή σας, θα μειώσετε την ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη και το σώμα σας θα κάψει το λίπος πιο γρήγορα. Προτιμήστε τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως άπαχο γάλα αντί του πλήρους γάλακτος. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης ψωμιά και ζυμαρικά για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Ακόμη, αποφύγετε ουσίες που επιδεινώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας όπως αλκοόλ, αναψυκτικά με ζάχαρη, λιπαρά τρόφιμα και τηγανητά. Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση νερού και να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα. Τέλος, μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε επαρκώς και ότι η άσκηση θα μειώσει το ποσό της κυτταρίτιδας στο σώμα σας.

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, είμαι 16 ετών και πριν 2 μήνες ήμουν 63,5 κιλά με 1,70 ύψος. Άρχισα κάποια δίαιτα και πήγα μέσα σε 3 βδομάδες 61,5. Με τον καιρό άρχισα να μειώνω την τροφή μου και για 8 ημέρες δεν έτρωγα τίποτα απολύτως και πήγα αμέσως στα 59,8. Εδώ και 1 βδομάδα περίπου, έχω πάθει τρελή εμμονή, δεν αντέχω να με κοιτάω στον καθρέφτη, νιώθω πολύ παχιά και πλέον ότι τρώω τρέχω αμέσως στην τουαλέτα και προκαλώ εμετό. Έχει ερεθιστεί τόσο ο λαιμός μου που βγάζω και αίμα. Ζυγίστηκα και είμαι 58 κιλά.

Απάντηση
Καλησπέρα,
Τα κιλά σου είναι απολύτως φυσιολογικά αναλογικά με το ύψος σου. Δεν χρειάζεται να χάσεις βάρος ούτε να έχεις εμμονή με την πρόσληψη τροφής. Αν συνεχίσεις να χάνεις βάρος υπάρχει ο φόβος ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Κάποιες συμβουλές που μπορώ να σου δώσω είναι:
– Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού.
– Αύξηση της θερμιδικής αξίας των γευμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει με προσθήκη ελαιόλαδου, κρέμα γάλατος, ψιλοκομμένους ή χτυπημένους στο μπλέντερ ξηρούς καρπούς και ηλιόσπορους στα φαγητά.
– Κατανάλωση τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως μιας και ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος λόγω των συχνών εμετών.
– Κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα,1 κεσεδάκι γιαούρτι και 40gr. τυρί.
Καλό θα ήταν παρόλα αυτά να επισκεφθείς κάποιον πτυχιούχο Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ώστε να γίνει μια καλύτερη εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης που αντιμετωπίζεις.


Ερώτηση
Με λένε Σοφία και είμαι 23 χρονών. Είμαι 1.65 και έχω βάρος 56 κιλά. Θέλω να πάω στα 50 κιλά και δεν ξέρω τι πρωινό να διαλέξω για να με βοηθήσει να αδυνατίσω. Πεινάω πολύ το πρωί και συνήθως τρώω τοστ ή τυρόπιτα με καφέ. Κάνω καλά ή να τα αντικαταστήσω με κάτι που έχει λιγότερες θερμίδες;

Απάντηση
Αγαπητή,
Ο δείκτης μάζας σώματος σου (ΔΜΣ) είναι 20,6 kg/m2 ,δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά όρια, ενώ σύμφωνα με τη μέθοδο Hamwi βρίσκεσαι στο ιδανικό σου βάρος, 56kg. Δεν χρειάζεται να χάσεις παραπάνω κιλά όπως προκύπτει από τα παραπάνω. Όσον αναφορά το πρωινό σου, θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις με κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό όπως:

  • 1 τοστ και 1 ποτήρι χυμό με κανέλα
  • Ημίπαχο Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, 5-10 ανάλατα αμύγδαλα ήκαρύδια & κανέλα
  • Ημίπαχο Γάλα & 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης & 2κ.γλ. μέλι & κανέλα & 1κ.γλ. μαλακή μαργαρίνη
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με 1 κομμάτι τυρί
  • 1 αυγό βραστό, 1 φέτα ψωμί ολικής και 1 κομμάτι τυρί & 1 φρούτο

Ερώτηση
Έχω μικρόβιο στο έντερο και μου απαγόρεψε η γιατρός γάλα, ζάχαρη, κανέλα, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και διάφορα οστρακοειδή. Έχασα 5μιση κιλά, τι διατροφή να κάνω για να μην πεινάω;

Απάντηση
Αγαπητή,
Συνδυάζοντας στα γεύματα σου υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες με πρωτεΐνες, η γλυκόζη στο αίμα ελέγχεται καλύτερα, και το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι στα επιθυμητά όρια. Οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού και έτσι δεν πεινάς μεταξύ των γευμάτων. Γενικά, μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε ένας οργανισμός μένει για περισσότερη ώρα χορτάτος.
Παραδείγματα καλών χορταστικών συνδυασμών είναι:
– Κρέας με σαλάτα
– Κρέας με ζυμαρικά ολικής αλέσεως
– Όσπρια με ψωμί ολικής αλέσεως
– Γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα
– Φρούτα και ξηροί καρποί

Ερώτηση
Καλησπέρα! Με λένε Βαλεντίνα είμαι 37 χρονών, έχω ύψος 1,70 και είμαι 80 κιλά. Θέλω να χάνω κάθε μέρα από 1 κιλό τι πρέπει να κάνω για να χάσω; Και κάτι ακόμη, τρώω πάρα πολύ τελευταία… Πώς μπορώ να μειώσω το φαγητό μου;

Απάντηση
Καλησπέρα Βαλεντίνα,
Σύμφωνα με τη μέθοδο Hamwi το ιδανικό σου βάρος είναι 61kg. Ο ενδεικνυόμενος ρυθμός απώλειας είναι 0,5-1 kg/εβδομάδα δηλαδή 2-4 κιλά το μήνα. Η απώλεια 1 κιλού κάθε μέρα ισοδυναμεί με απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας, καθώς επίσης και μείωση του μεταβολισμού. Μετά από τη λήξη μιας τέτοιας δίαιτας, ο οργανισμός αποθηκεύει ευκολότερα το λίπος που χάθηκε, αφήνοντας κάποιον με παραπάνω λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, επαρκή πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών. Κατανάλωσε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι και προσπάθησε να μην τσιμπολογάς. Έτσι, θα έχεις τη μέγιστη απώλεια σε λίπος, χωρίς να επιβαρύνεις το μεταβολισμό σου.
Όσο αναφορά την ποσότητα του φαγητού σου, θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα των γευμάτων και να αυξήσεις τον αριθμό τους. Έτσι θα μειώσεις την ημερήσια θερμιδική κατανάλωση αλλά θα είσαι χορτάτη όλη μέρα.
Καλή επιτυχία!

Τάνια Καραΐσκου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More