ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ! H ομάδα του Δ. Γρηγοράκη απαντάει στις ερωτήσεις σου…

Η διατροφή έχει κανόνες και νόμους! Η διατροφή μπορεί να είναι το πιο απαραίτητο πράγμα στη ζωή κάθε ανθρώπου, δεν παύει όμως να είναι και επιστήμη. Γι’ αυτό κι εσύ έχεις ερωτήσεις, απορίες, αμφιβολίες. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν να λύσουν κάθε σου απορία.

Λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες ερωτήσεις και τις στέλνουμε όλες στους ειδικούς για να σου δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις την διατροφή μετά την κλιμακτήριο; Τι συμβαίνει και παίρνεις κιλά, κάθε φορά που αλλάζει το πρόγραμμα της καθημερινότητας; Υπάρχει άραγε διατροφή για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου;

Ερώτηση
Έχω μπει στην κλιμακτήριο και έχω βάλει 10 κιλά από πέρσι. Θέλω να χάσω αλλά δεν μπορώ, τι να κάνω; Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές;
Mαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Μαρίνα,
Προσπαθήστε να καταναλώνετε 3-5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα σνακ). Το πρωινό σας μπορεί να περιλαμβάνει:

1 αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο &
1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή
1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο ή
1 ποτήρι γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και μαλακή μαργαρίνη.

Το μεσημεριανό σας να αποτελείται από μία μερίδα οποιοδήποτε φαγητό – αρκεί να μην είναι τηγανιτό ή να περιέχει πολλά λιπαρά – με μία φέτα ψωμί πολύσπορο, μία μερίδα τυρί και οπωσδήποτε σαλάτα.

Για το βράδυ μπορείτε να καταναλώνετε ό,τι και το μεσημέρι σε μικρότερη ποσότητα ή μία σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή μία σαλάτα με ένα φιλέτο κοτόπουλο ή ένα φλιτζάνι με δυο τρεις φρυγανιές σίκαλης με μέλι και μαλακή μαργαρίνη.

Τέλος, για ενδιάμεσα σνακ μπορείτε να επιλέξετε κάποιο φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα ή ένα φλυτζάνι φυσικό χυμό. Μέσα στην εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε ένα γλυκό ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα.

Θα είναι προτιμότερο να προτιμάτε δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά, μία με δύο φορές την εβδομάδα ψάρι/κοτόπουλο, μία φορά κόκκινο κρέας, μία με δύο φορές όσπρια και λαχανικά και τέλος μία φορά ζυμαρικά.

Επίσης προσπάθηστε να πίνετε τουλάχιστον 1-1 ½ λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου κοζάνης).

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
: Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής [Κάνε κλικ εδώ]


Ερώτηση
Γειά σας! Είμαι 18 και μισό και τον τελευταίο καιρό λόγω του πανεπιστημιού και των μπερδεμένων ωρών στα μαθήματα μου, χάλασα το σταθερό μου πρόγραμμα διατροφής! Αν και δεν τρωω περισσότερο εχω μερικά κιλα περισσότερα στα πόδια! Τι πρέπει να ακολουθήσω για να πέσουν;
Aντριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αντριάνα,
Η καθιστική ζωή αλλά και το άστατο πλέον πρόγραμμα σου στη διατροφή είναι η αιτία για τη συσσώρευση λίπους στα πόδια. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις περπάτημα, αν όχι εντατική γυμναστική και να προσπαθήσεις να προσαρμόσεις τη διατροφή σου στο νέο σου πρόγραμμα, παίρνοντας μαζί σου κάποια σνακ για τις ώρες που βρίσκεσαι στη σχολή.

Τέτοια σνακ είναι: 1 φρούτο και 10 Αμύγδαλα ή 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2-3 Cream cracker σίκαλης.

Έτσι, δε θα μένεις νηστική πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων σου και φυσικά δε θα καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες όταν έρθει η ώρα για το κυρίως γεύμα. Μη ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου κοζάνης).

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι το βιολογικό ρολόι; Μάθε πώς θα το ρυθμίσεις σωστά για να χάσεις κιλά [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Καλησπέρα, είμαι 22 χρόνων και ζυγίζω 55 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο χωρίς να το καταλάβω πήρα 5 κιλά. Δεν τρώω ανθυγιεινά πράγματα ωστόσο. Επίσης δεν γυμνάζομαι! Υπάρχει κάποια διατροφή ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά ο μεταβολισμός μου;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να ενεργοποιήσεις ξανά τον μεταβολισμό σου:

– Ξεκίνα τη μέρα σου με πρωινό και προσπάθησε να μη το παραλείπεις. Ένα ιδανικό πρωινό μπορεί να είναι:

1 αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο &
1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή
1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο ή
1 ποτήρι γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και μαλακή μαργαρίνη

– Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες).
– Να μασάς καλά και αργά την τροφή σου.
– Μην παραλείπεις να τρως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (3 μερίδες φρούτων και 2 μερίδες λαχανικών).
– Να καταναλώνεις τουλάχιστον 2-3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
– Να καταναλώνεις δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα ( καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, μακαρόνια/δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί πολύσπορο, Cream crackers σίκαλης).
– Να προσέχεις το μέγεθος της μερίδας σου. Προτίμησε να τρως στο πιάτο του φρούτου τα κυρίως γεύματα ή γέμισε με σαλάτα το μισό σου πιάτο και με το γεύμα σου το υπόλοιπο.
– Περιόρισε την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό σου και ενίσχυσέ το με μπαχαρικά και βότανα.
– Να εμπλουτίζεις τις σαλάτες σου με ξύσμα λεμονιού, λεμόνι και ξύδι, και με 1 φρούτο της αρεσκείας σου.
– Βάλε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς στη ζωή σου.
– Κατανάλωσε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, γάλα).
– Βάλε στη ζωή σου τα αφεψήματα (ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου κοζάνης)
– Καθημερινά να πίνεις 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
– Να κοιμάσαι καλά.

Συμβουλή του διαιτολόγου
: Θα ήταν ακόμα καλύτερο να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ή να περπατάς 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45’ και ο μεταβολισμός μαζί με τις παραπάνω συμβουλές θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτεΐνη! Πόσο συμβάλει στο μεταβολισμό; [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Θέλω τη βοήθειά σας. Είμαι 21 χρονών, με ύψος 1,68μ. και βαρος 72 kg (σωματότυπος αχλάδι-έντονη περιφέρεια και πόδια, αρκετή μυική μάζα). Μέχρι πριν 5 χρόνια ήμουν αδύνατη, δεν ειχα περάσει τα 60 kg. Χρόνο με το χρόνο άρχισα να βάζω βάρος, χωρίς να κάνω ιδιαίτερες υπερβολές. Ορμονικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Έχω κάνει 2-3 προσπάθειες για αδυνάτισμα με διατροφολόγο, αλλά χάνω μόνο 2- 3 kg σε 6 μήνες, απογοητεύομαι, εγκαταλείπω και τα ξαναπαίρνω. Γενικά κάνω ισορροπημένη διατροφή,με όλα τα είδη τροφίμων και 4-5 γεύματα.Τι άλλο μπορώ να κάνω για να αλλάξω το σώμα μου;
Ελπίδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα, από τη στιγμή που έχεις ζητήσει βοήθεια από ειδικό και δεν είχες τα αποτελέσματα που ήθελες και ενώ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας όπως θυρεοειδής ή πολυκυστικές κτλ. θα σου πρότεινα να κάνεις μία μέτρηση βασικού μεταβολισμού. Η μέτρηση αυτή θα βοηθήσει τον διαιτολόγο που θα εμπιστευτείς να σου σχεδιάσει διαιτολόγια εξατομικευμένα. Τέλος πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου και την άσκηση. Καλή επιτυχία!!!

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις σωματότυποι που δείχουν πως κάτι δεν κάνεις καλά στη διατροφή [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Πώς μπορώ να χάσω τα πλαϊνά μου; Δεν έχω κοιλιά, απλά αριστερά και δεξιά αρκετό… είμαι 23 ετών, 1,80μ., 81 κιλά. Επίσης πείτε μου ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος σας παρακαλώ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Παναγιώτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Παναγιώτη,
Υπολογίζοντας το δείκτη μάζας σώματός σου βλέπουμε ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό. Δε μπορούμε να ορίσουμε το ιδανικό σου βάρους χωρίς να γνωρίζουμε τη σύσταση του σώματός σου, δηλαδή τη μυϊκή σου μάζα, τα ποσοστά υγρών και το σωματικό λίπος. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της δίαιτας ORAC αλλά κάνοντας και 3-4 φορές την εβδομάδα γυμναστική θα δεις το σώμα σου να αλλάζει άμεσα.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασκήσεις για να καταπολεμήσεις τα Love Handles, τα παχάκια στο πλάι! [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί το θέμα μου είναι κάπως περίπλοκο. Είμαι 20 χρόνων, 52 κιλά και γύρω στο 1.60μ. ύψος. Έχω επίπεδη κοιλιά και περισσότερο λίπος στους γλουτούς. Παλιά έτρωγα πολύ ανθυγιεινά με αποτέλεσμα ενώ ήμουν στα ίδια κιλά πάντα, να αποκτήσω κυτταρίτιδα στους γλουτούς. Δεν θέλω να χάσω ούτε βάρος, ούτε πόντους από αυτό το σημείο. Θέλω απλά να φύγει η κυτταρίτιδα και η κάποια χαλάρωση που υπάρχει. Τι διατροφή μου προτείνετε; Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Σοφια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Να τονίσω πως η εμφάνιση της κυτταρίτιδας δεν σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Κυτταρίτιδα εμφανίζουν και τα αδύνατά αλλά και τα λιπόσαρκα άτομα.
Η εμφάνισή της μπορεί να σχετίζεται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους την κακή διατροφή με αυξημένο λίπος και αλάτι, ορμονικοί παράγοντες, η καθιστική ζωή, το άγχος και στο στρες, η κακή κυκλοφορία του αίματος ή η κακή κυκλοφορία της λέμφου στον οργανισμό.

Συνήθως, εμφανίζεται σε μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, εσωτερικά των μπράτσων και γάμπες.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κυτταρίτιδα χωρίς να χάσεις επιπλέον βάρος.
· Περιορισμός στην πρόσληψη μαγειρικού αλατιού. Να θυμάσαι όλα τα τρόφιμα περιέχουν ένα ποσοστό αλατιού και δεν χρειάζεται να επιβαρύνεις το σώμα σου με περίσσεια αλατιού.
· Αποφυγή κατανάλωσης ανθυγιεινών αλμυρών σνακ όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς αλατισμένους, fast food κ.α.
· Περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης όπως γλυκά, καραμέλες, έτοιμα κέικ, πάστες κ.α. Όπως το αλάτι, έτσι και η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους.
· Περιόρισε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Απόφυγε τηγανιτά τρόφιμα, μπέικον, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα ζωικά λίπη κ.α.
· Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού από υγρά (νερό, ελληνικός ή στιγμαίος καφές, τσάι, χυμούς, ημίπαχο γάλα) 8-10 ποτήρια την ημέρα. Αποβάλλουν τις τοξίνες του οργανισμού και παρασέρνουν μαζί τους ένα μικρό ποσοστό λίπους, ενώ συντελούν στη μειωμένη αποθήκευση λίπους.
· Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν μειώνουν την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό.
· Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα ώστε να αποκτήσει στοργικότητα το σώμα σου.
· Καθημερινά να πίνεις 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυτταρίτιδα τέλος! Τρεις μη επεμβατικές μέθοδοι δίνουν τη λύση… [Κάνε κλικ εδώ]

Ερώτηση
Είμαι 46 χρονών, με ύψος 1,60μ. και βάρος 71 κιλά. Πρίν δύο χρόνια ήμουν 64 κιλά, σταμάτησα το τσιγάρο και μέσα σε 3 μήνες πήρα τα κιλά. Από τότε δεν μπορώ να τα χάσω όσες προσπάθειες και να κάνω. Γυμνάζομαι τρείς φορές την εβδομάδα και περπατάω επίσης. Σε εξετάσεις που έχω κάνει στις αρχές είχα πρόβλημα μεταβολισμού, αλλά μετά σταθεροποιήθηκε απο μόνος του χωρίς φάρμακα. Έχω σταθερό κύκλο. Με ενοχλεί αρκετά το επιπλέον βάρος και θα ήθελα να χάσω 10 κιλά. Σημειωτέον πριν 12 χρόνια είχα χάσει 13 κιλά και ήμουν 60. Διατηρούσα το βάρος 62-64 κιλά εδώ και 10 χρόνια. Ευχαριστώ, περιμένω σύντομα νέα σας
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αναστασία,
Θα ήταν σκόπιμο να έκανες έναν ορμονικό έλεγχο, για να διαπιστώσεις αν όντως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα υποθυρεοειδισμός. Από εκεί και πέρα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή σου, αλλά και στη γυμναστική. Ένα πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό της δίαιτας ORAC που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θα σε βοηθούσε να επιτύχεις το στόχο σου. Προσπάθησε να κάνεις μικρά κα συχνά γεύματα, να μην αφήνεις δηλαδή πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων σου, έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός σου. Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, τρόφιμα ολικής αλέσεως (καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως), 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες. Πάνω απ’ όλα μην αγχώνεσαι. Το οξειδωτικό στρες μπλοκάρει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά σου.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς θα χάσεις κιλά αν έχεις υποθυρεοειδισμό; [Κάνε κλικ εδώ]

/

And More