“Θα ήθελα να μάθω να μετρώ τις κατάλληλες μερίδες (χωρίς να ζυγίζω σε γραμμάρια την τροφή μου)”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας υποβάλλω το ερώτημά μου σχετικά με τις ποσότητες του φαγητού και τις κατάλληλες μερίδες των τροφών. Έπειτα από μία περιπέτεια απώλειας πολλών κιλών, προσπαθώ να επανέλθω στα φυσιολογικά πλαίσια. Έχω κουραστεί από τα ζυγίσματα και τις ζυγαριές και θα ήθελα έναν εύχρηστο και πιο εύκολο τρόπο να υπολογίζω το φαγητό μου χωρίς να δυσκολεύω την καθημερινότητά μου. Είμαι 23 ετών, έχω ύψος 1.59 και το βάρος μου κυμαίνεται στα 47-48 κιλά. Θα ήθελα επομένως να μάθω πώς να μετρώ τις κατάλληλες μερίδες (χωρίς να ζυγίζω σε γραμμάρια την εκάστοτε τροφή μου). Ουσιαστικά πόση ποσότητα από κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι να καταναλώνω ώστε το βάρος μου να διατηρείται στα κατάλληλα πλαίσια;
Τένια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι μερίδες φαγητού ενδεικτικά ορίζονται ως εξής:

  • Μοσχάρι, μπριζόλα, μπιφτέκια, ψάρι, κοτόπουλο = Το μέσα μέρος της παλάμης
  • Όσπρια – λαδερά = 1 φλιτζάνι τσαγιού
  • Ρύζι – ζυμαρικά – δημητριακά = ½ φλιτζάνι τσαγιού
  • Τυρί = 1 μικρό σπιρτόκουτο
  • Λαχανικά = 1 φλιτζάνι
  • Φρούτο = 1 γροθιά ή 1 φλιτζάνι (ανάλογα το φρούτο)
  • Ψωμί = 1 φέτα σαν το μέσα μέρος της παλάμης
  • Πατάτα = 1 σφιχτή γροθιά = 1 μπαλάκι του τέννις
  • Γάλα = 1 μέτριο ποτήρι
  • Γιαούρτι = 1 κεσεδάκι
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Καθημερινή κατανάλωση (2-3 μερίδων γαλακτοκομικών)
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΟΣΠΡΙΩΝ: Εβδομαδιαία κατανάλωση (2-3 φορές όσπρια ή λαδερά, 1-2 φορές ψάρι, κοτόπουλο, 1 φορά κόκκινο κρέας)
  • ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ Καθημερινή κατανάλωση (5 μερίδων φρούτων και λαχανικών)
  • ΑΜΥΛΟΥΧΑ (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά, ψωμί): Καθημερινή κατανάλωση (4-6 μερίδων αμυλούχων τροφών)

Ωστόσο, θα ήταν καλό να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο, προκειμένου να σας ορίσει με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σου και τις σωματομετρήσεις σου τις ακριβείς ημερήσιες μερίδες που χρειάζεσαι από κάθε ομάδα τροφίμων.

 

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner

 

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

And More