“Τί να κάνω που είμαι σε διατροφή και την Κυριακή είμαι καλεσμένη σε γάμο;” Η διατροφολόγος απαντά στις ερωτήσεις σας

Τι να φάω στο δείπνο του γάμου που είμαι καλεσμένη; Πώς θα διώξω την κοιλιά; Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου; Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον σωματότυπό μου; Η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απαντάει στις ερωτήσεις σας… με πολύτιμες συμβουλές και χρηστικές διατροφικές πληροφορίες για όλες μας.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χαίρεται από Κύπρο. Θα ήθελα να με συμβουλεύσετε τι να κάνω από την στιγμή που είμαι σε διατροφή και την Κυριακή είμαι καλεσμένη σε γάμο. Στο δείπνο -που θα είναι αργά την νύχτα, δεν ξέρω τι μπορώ να φάω μέχρι εκείνη την ώρα για να αντέξω και να μην πέσω με τα μούτρα στο φαγητό.
Ευχαριστώ πολύ,
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η πιο σημαντική οδηγία είναι να ακολουθήσετε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες μέχρι το βραδινό γεύμα.
Ειδικότερα ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό (π.χ. γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη). Ενδιάμεσα σνακ προτιμήστε φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι.
Το βράδυ στο τραπέζι φάτε άφθονη σαλάτα και προτιμήστε κάποιο κρέας. Αποφύγετε βαριά μαγειρεμένα φαγητά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να πίνετε πολύ νερό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας! Είμαι 28 ετών με ύψος 1,68 και βάρος 62 κιλά. Πριν από λίγους μήνες γέννησα ένα κοριτσάκι κι από τότε ο μεταβολισμός μου έχει κολλήσει. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης έκανα διαβήτη κύησης και πήρα μόνο 8 κιλά, τα οποία έχασα αμέσως. Έφτασα 59 κιλά επειδή δεν έτρωγα, λόγω επιλόχειας κατάθλιψης. Μόλις ξεκίνησα να τρώω κανονικές ποσότητες πήρα αμέσως αυτά τα τρία κιλά, τα οποία δεν μπορώ να χάσω πλέον. Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος και πως μπορώ να ενεργοποιήσω το μεταβολισμό μου;
Λίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σας βάρος αντιστοιχεί σε 61 κιλά, ενώ σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός σας (Βάρος/ Ύψος2 = 21,9) το υπάρχον σας βάρος ορίζεται ως φυσιολογικό. Συνεπώς δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση κιλών, αλλά η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής που στηρίζεται στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:
-Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό.
-Συχνότητα γευμάτων ανά 3-4 ώρες.
-Προσεκτική ποσότητα φαγητού.
-Καθημερινή πρόσληψη 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών, 2-3 γαλακτοκομικά, 15 ανάλατων ξηρών καρπών, 5-6 ελιές.
-Αυξημένη κατανάλωση υγρών.
-Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
-Προσεκτική κατανάλωση γλυκών/αλμυρών τροφίμων και πρόχειρου φαγητού τύπου fast food.
-Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 21 ετών! Έχω ύψος 1,68μ. και βάρος 51 κιλά. Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω ημερησίως για να διατηρήσω το βάρος μου;
Σίσσυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σας βάρος αντιστοιχεί σε 61 κιλά, ενώ σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός σας (Βάρος/ Ύψος2 = 18) το υπάρχον σας βάρος ορίζεται ως ελλιποβαρές, δηλαδή είναι κάτω των φυσιολογικών επιπέδων. Είναι σημαντικό να αυξηθεί με τη συμβολή πτυχιούχου διατροφολόγου, ο οποίος θα σας σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προκειμένου να καλυφθούν οι θρεπτικές σας ανάγκες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χαίρεται! Με λένε Χαρά και είμαι 65 κιλά με 1.67μ. ύψος! Το πρόβλημά μου είναι η κοιλιά μου! Προσπαθώ να την χάσω αλλά δεν μπορώ! Αν χάσω κιλά θα τα χάσω από το πόδια μου κι αν βάλω κιλά, θα τα βάλω στην κοιλιά μου! Πηγαίνω γυμναστήριο, περπατάω πολύ, αλλά δεν έχω αποτελέσματα! Τι να κάνω; 
Χρύσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες συνδυαστικά με φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, Pilates, διαλλειματική/κυκλική προπόνηση), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους:
-Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
-Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
-Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
-Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
-Τρώτε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

Αν θέλεις να μάθεις κι εσύ ποιο είναι το ιδανικό βάρος για σένα, τι πρέπει να κάνεις για να διώξεις τα κιλά που σε ενοχλούν ή πώς να διατηρήσεις τα κιλά σου, δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου κάνοντας “κλικ” εδώ!

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας.

And More