Ρικότα: Tο φρέσκο, μαλακό τυρί που αντικαθιστά το cottage cheese

Παρόλο που το cottage cheese έχει δικαιολογημένα τη φήμη του πιο υγιεινού γαλακτοκομικού, υπάρχει μια εναλλακτική με παρόμοια θρεπτικά οφέλη και πολύ πιο ελκυστική γεύση: η ρικότα.

Αν μέχρι σήμερα είχες συνδυάσει αυτό τυρί ως γέμιση σε κανόλι ή ζυμαρικά, ίσως σε εκπλήξει το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ υγιεινή τροφή.

Ένα εξαιρετικό υψηλοπρωτεϊνικό συστατικό

Η ρικότα είναι ένα φρέσκο, μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ρικότα είναι ότι φτιάχνεται από ορό γάλακτος -το υγρό που μένει από την παρασκευή άλλων τυριών. Ο ορός γάλακτος, που έχει ήδη βράσει κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού, βράζεται ξανά και στραγγίζεται για να δημιουργήσει ένα απαλό, αλειφόμενο τυρί. Κάπως έτσι πήρε η ρικότα το όνομά της από την ιταλική λέξη “ri-cotta” που σημαίνει ξαναβρασμένο.

Η ρικότα έχει πιο απαλή και κρεμώδη υφή και λιγότερο αλάτι από το cottage cheese, το οποίο φτιάχνεται από γάλα που έχει πήξει και όχι από ορό γάλακτος. Ωστόσο, η ρικότα έχει περισσότερες θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: μισό φλιτζάνι ρικότα έχει περίπου 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους (από τα οποία τα 9 κορεσμένα), ενώ το cottage cheese έχει 110 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο, έχουν παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης.

Η ρικότα επίσης έχει λιγότερο νάτριο, λιγότερα σάκχαρα και περισσότερο ασβέστιο. Μπορείς να μειώσεις τα λιπαρά και τις θερμίδες επιλέγοντας ρικότα με μερικώς αποβουτυρωμένο ή άπαχο γάλα, αν και η τελευταία επιλογή έχει λιγότερη πρωτεΐνη.

@istock

 

Νέα διατροφική προσθήκη

Δεδομένου ότι προέρχεται από τη Σικελία, η ρικότα, ταιριάζει τέλεια με ιταλικές γεύσεις και είναι ιδανική για να ενισχύσεις την πρωτεΐνη και να προσθέσεις κρεμώδη υφή σε πίτσες και ζυμαρικά.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί παντού αντί για γιαούρτι, για πρωτεϊνική ενίσχυση: σε smoothies, ντιπ και είναι εξίσου νόστιμη είτε ζεστή είτε κρύα.

Αν απέφευγες τη ρικότα επειδή πίστευες πως δεν ταιριάζει σε μια υγιεινή διατροφή, ξανασκέψου το. Αυτό το κρεμώδες, χαμηλό σε ζάχαρη και νάτριο τυρί είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ταιριάζει σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους. Άρχισε να πειραματίζεσαι και σίγουρα θα βρεις μία ή δύο συνταγές που δε θα μπορείς να αποχωριστείς!

Φωτογραφίες: @istock.

 

 

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164