Ρόφημα σοκολάτας ή ρόφημα κακάο; Ποια είναι η διαφορά; Τι να διαλέξεις;

Αρωματικά, γευστικά και ονειρεμένα από εκατομμύρια παιδιά και μεγάλους. Το θαύμα του κακαόδεντρου μας παρέδωσε απλόχερα την ευτυχία σε ένα ποτήρι ζεστό κακάο και σοκολάτας. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των δύο; Αρχικά να σε πείσω πως δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα. Προβληματίστηκα πολύ, έψαξα, ρώτησα, το συζήτησα εδώ στο γραφείο και να τι ανακάλυψα.

Το κακάο και η σοκολάτα προέρχονται από το κακαόδεντρο. Ωραία ως εδώ… O καρπός συλλέγεται και ανοίγεται για να δώσει τους κόκους κακάο. Τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο παίρνουν τους κόκους, τους καβουρδίζουν και στη συνέχεια παράγουν από αυτούς ένα υλικό που λέγετε λικέρ κακάο (καμία σχέση με αλκοόλ φυσικά)! ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΚΑΦΕ θα μας δώσει και τη σκόνη κακάο και τη σοκολάτα.

Το υλικό λοιπόν αναμειγνύεται με ζάχαρη και με βάση το βούτυρο κακάο (τα λιπαρά δηλαδή του καρπού) γίνεται η σοκολάτα. Την έτοιμη πια σοκολάτα επεξεργάζονται για να ετοιμάσουν ο ρόφημα. Τι κάνουν; Απλά τρίβουν τη σοκολάτα σε σκόνη και από αυτό παίρνει την γεμάτη γεύση το γάλα σου. Το επιλέγεις για τη γεμάτη γεύση του, πρέπει όμως να γνωρίζεις πως έχει περισσότερες θερμίδες και περιέχει ζάχαρη.

Από το λικέρ του καφέ γίνεται και το κακάο. Η διαφορά όμως είναι πως το λικέρ υποβάλεται σε μια διαδικασή υψηλής πίεσης και θερμότητας, αφαιρείται το βούτυρο κακάο και αυτό που προκύπτει είναι ένα συμπαγές “κέικ”. Η σκόνη αυτού του κέικ είναι το γνωστό μας κακάο που περιέχει σαφώς λιγότερα λιπαρά, ενώ δεν έχει καθόλου ζάχαρη.

Read More

And More