Σολομός: Ένα ψάρι «υπερτροφή» με υψηλή διατροφική αξία

Ο σολομός είναι από τα πιο σημαντικά τρόφιμα στον πλανήτη και δεν είναι μόνο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει και τη δυναμική να κρατάει μακριά ορισμένες ασθένειες.

Ανακάλυψε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του πιο δημοφιλούς λιπαρού ψαριού και γιατί αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου.

#1 Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Από τις καλύτερες πηγές των μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών, ο σολομός, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. 100 γρ. σολομού ιχθυοτροφείου περιέχου περίπου 2,3 γραμμάρια ωμέγα-3, ενώ ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 2,2 γραμμάρια. Τουλάχιστον δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα καλύπτουν τις ανάγκες σου σε ωμέγα-3.

#2 Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης

Μεταξύ άλλων, ο σολομός, είναι πλούσιος σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία: Βοηθά στην ανάρρωση, προστατεύει τα οστά και διατηρεί τη μυϊκή μάζα κατά τη γήρανση ή την απώλεια βάρους.

#3 Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β

Οι σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β, που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, στην επιδιόρθωση του DNA και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής

#4 Καλή πηγή καλίου

Ο άγριος σολομός, έχει υψηλή ποσότητα σε κάλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο άγριος περιέχει 13% ανά 100g ενώ ο σολομός ιχθυοτροφείου 8%. Το κάλιο έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού διότι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και συνεργάζεται με το νάτριο για υγροηλεκτρολυτική ισορροπία

#5 Πλούσιος σε σελήνιο

Το σελήνιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο και συμβάλλει στην υγεία των οστών, στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και 100 γρ. σολομού περιέχουν 75–85% της συνιστώμενεης ημερήσιας ποσότητας.

#6 Περιέχει ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στον σολομό και ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του. Μειώνει την “κακή” LDL χοληστερίνη, αυξάνει την “καλή” HDL, προστατεύει το δέρμα από φθορά και γήρανση και τον εγκέφαλο από φλεγμονή.

@istock

 

#7 Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους

Στην αναζήτηση τροφών που σε κρατούν χορτάτη, ο σολομός κερδίζει επάξια την πρώτη θέση. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, επιταχύνει τον μεταβολισμό και μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος συνδυαστικά με άσκηση.

#9 Μπορεί να προλάβει φλεγμονές

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές ασθένειες και ο σολομός έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά και τα ντιοξειδωτικά όπως η ασταξανθίνη που προανέφερα.

#10 Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Η τακτική κατανάλωση σολομού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, καλύτερη μνήμη και γνωστική λειτουργία. Αν είσαι έγκυος, αξίζει να τον εντάξεις στη διατροφή σου γιατί συμβάλλει στην υγεία εγκεφάλου του εμβρύου.

#11 Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Χάρη στα ωμέγα-3, ο σολομός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης (ειδικά στις γυναίκες), να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος.

#12 Προστατεύει την όραση

Τέλος, ο σολομός συμβάλλει στην υγεία των ματιών λόγω της ασταξανθίνης, που βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και εκφυλιστικών παθήσεων και της βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για την όραση.

Φωτογραφίες: @istock.

 

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164