Μερικές φορές ακόμη και οι πιο «υγιεινές» επιλογές στη διατροφή μας δεν είναι τόσο ωφέλιμες όσο νομίζουμε, ειδικά όταν εφαρμόζονται χωρίς να κρατάς ισορροπία ή δεν έχεις σωστή καθοδήγηση.
Βρισκόμαστε συνεχώς περικυκλωμένοι από μηνύματα για υγιεινές συνήθειες που «πρέπει» να υιοθετήσουμε. Κάθε φορά που ρίχνουμε μια ματιά στα social media ή στο email, ακούμε ένα podcast ή βλέπουμε τηλεόραση, φαίνεται πως κάποιος διαφημίζει μια ακόμα πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε, κάποιο απαραίτητο συμπλήρωμα ή λίστες με τα καλύτερα και χειρότερα τρόφιμα που υποτίθεται ότι διορθώνουν αυτό ή εκείνο το πρόβλημα. Ωστόσο, όταν αυτές οι συνήθειες γίνονται σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενα προβλήματα υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ειδικοί μόνο έχουν το λόγο και στη συνέχεια θα δεις 5 σωστές συνήθειες που ίσως σε κρατούν μακριά από το να νιώθεις πραγματικά καλά, μαζί με συμβουλές για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην ευεξία.
Υπερβολική Κατανάλωση Νερού με Λεμόνι
Το νερό με λεμόνι έχει προωθηθεί από ορισμένους ειδικούς υγείας, influencers και διασημότητες για super ωφέλιμο. Συνήθως προτείνεται ως ρόφημα το πρωί για να ξεκινήσεις τη μέρα σου και βοηθούν στην ενίσχυση της ενυδάτωσης, της πέψης, της αποτοξίνωσης και της απώλειας βάρους. Ναι, παρέχει βιταμίνη C, και μπορεί να προέρχονται από το συνδυασμό του υγρού με το εσπεριδοειδές που είναι φυσικό διουρητικό. Ωστόσο, όταν καταναλώνεις σε υπερβολική ποσότητα, το νερό με λεμόνι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, καούρα και ναυτία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας ακόμα πιθανός κίνδυνος είναι η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, καθώς το λεμόνι είναι πολύ όξινο και η συχνή έκθεση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση. Να θυμάσαι ότι αυτές οι επιπτώσεις συνήθως σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού με λεμόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι με μια μικρή μερίδα το πρωί. Αν απολαμβάνεις ένα ποτήρι νερό με λεμόνι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείς (εκτός αν έχεις τάση για καούρες). Για να προστατέψεις όμως τα δόντια σου, ξέπλυνε καλά με νερό μετά την κατανάλωση και περίμενε λίγο πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου.
Shots Μη Αραιωμένου Μηλόξυδου (Apple Cider Vinegar)
Το μηλόξυδο (γνωστό και ως ACV) παράγεται από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών και ζύμης σε χυμό μήλου και έχει μεγάλη απήχηση στα social media για τα υποτιθέμενα οφέλη του, όπως η αναστροφή ή η πρόληψη του διαβήτη, η αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και η υποστήριξη της απώλειας βάρους. Πιθανότατα έχεις δει influencers να παίρνουν «shots» μηλόξυδου. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ είναι ότι η λήψη μηλόξυδου πριν από το γεύμα συνδέεται με βελτιωμένο έλεγχο σακχάρου μετά το γεύμα. Παρόλο που μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και βελτιωμένου γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2, οι διατροφολόγοι ανησυχούν όταν βλέπουν influencers να προτείνουν να παίρνουν shots μηλόξυδου χωρίς να το αραιώνουν με νερό. Λόγω της όξινης φύσης του, αυτό μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και το σμάλτο των δοντιών.
Οι ειδικοί προτείνουν να μην παίρνεις shots μηλόξυδου επειδή μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία. Το να το πίνεις με άδειο στομάχι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πεπτικό σύστημα μακροπρόθεσμα και να προκαλέσει καούρα σε όσους είναι επιρρεπείς βραχυπρόθεσμα. Αυτή η αίσθηση κορεσμού μετά τη δόση το πρωί πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο οισοφάγος σου καίγεται. Και μία κουταλιά της σούπας, ένα σφηνάκι ή ένα ολόκληρο ποτήρι μηλόξυδο το πρωί δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος! Όπως δεν θα το κάνει κανένα μεμονωμένο τρόφιμο, αν δεν προσέχεις τη συνολική διατροφή σου. Αντί γι’ αυτό, προτείνει να γεμίζεις το γεύμα και τα σνακ σου με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη για να νιώθεις κορεσμό πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα. Όσο για τις αξιώσεις σχετικά με την υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά οφέλη του μηλόξυδου είναι πολύ περιορισμένα και αντ’ αυτού μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου άλλα ζυμωμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, κεφίρ και λάχανο τουρσί.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να απολαμβάνεις το μηλόξυδο (ACV) ως καρύκευμα ή ως συστατικό σε κάποιο ρόφημα. Απλώς αραίωσε αυτή τη κουταλιά σε ένα ποτήρι νερό.
Υπερβολική Κατανάλωση Λαχανικών
Το να τρως πολλά λαχανικά είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να στηρίξεις την υγεία σου. Όμως, αν νιώθεις πιο φούσκωμα από τότε που άρχισες να αυξάνεις την κατανάλωσή τους ή αντιμετωπίζεις δυσφορία στην πέψη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μπορεί να έχεις υπερβεί τα όρια. Τα λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι βασικές για το αίσθημα κορεσμού, τη σταθερότητα του σακχάρου και την κανονική πέψη. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών για υγιείς ενήλικες είναι 19-38 γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, αν ξαφνικά αυξήσεις την πρόσληψη από μια χαμηλή σε υψηλή, ειδικά χωρίς να αυξήσεις ταυτόχρονα την κατανάλωση νερού, μπορεί να εμφανίσεις αέρια, φούσκωμα και κράμπες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώνεις πάνω από 50 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως.
Οι ενώσεις που περιέχονται σε λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και kale, έχουν επίσης συνδεθεί με το φούσκωμα καθώς είναι δύσκολα στην πέψη. Ένας ακόμα λόγος που τα συγκεκριμένα λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη είναι η ραφινόζη, ένα ολιγοσακχαρίτη που εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε το ένζυμο να διασπάσουμε. Όταν το τρόφιμο που περιέχει ραφινόζη φτάνει στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αρχίζουν να το διασπούν (δηλαδή να το ζυμώνουν), με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων και το φούσκωμα.
Για να προωθήσεις μια πιο αρμονική πέψη, ειδικά αν προσπαθείς να αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών, κάνε το σταδιακά. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να τρως μια τεράστια σαλάτα σε κάθε γεύμα ή να τσιμπολογάς μόνο λαχανικά. Υπάρχουν και άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους η υψηλή κατανάλωση λαχανικών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως η υποκείμενη δυσανεξία σε συγκεκριμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε ορισμένα λαχανικά. Αν έχεις παρατηρήσει συχνά προβλήματα στην πέψη, συμβουλέψου έναν γιατρό ή διατροφολόγο που μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις τυχόν ευαισθησίες.
Πίνεις Υπερβολικά Πολύ Νερό
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος, όμως υπάρχει και η πιθανότητα της υπερβολής. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια τάση υπερενυδάτωσης, χάρη στις προκλήσεις στα social media και τις ακραίες διατροφικές πρακτικές που προωθούν (χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση) τα «οφέλη» του να πίνεις ένα γαλόνι νερό την ημέρα που είναι περίπου 16 ποτήρια. Αν και αυτή η ποσότητα μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους μπορεί να είναι υπερβολική για άλλους.
Η υπερενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ιατρική κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία, κατά την οποία το αίμα σου αραιώνεται τόσο πολύ που τα επίπεδα νατρίου μειώνονται. Αυτό είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους, καθώς η υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως επιληπτικές κρίσεις, κώμα και ακόμα και θάνατο. Δεν είσαι σίγουρος αν ενυδατώνεσαι σωστά; Να ελέγχεις το χρώμα των ούρων σου. Πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο, σαν το χρώμα του άχυρου. Αν είναι σκούρο κίτρινο, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πιεις περισσότερο, και αν είναι πολύ ανοιχτό, σχεδόν διάφανο, μπορεί να σημαίνει ότι το παρακάνεις. Να θυμάσαι όμως ότι ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων. Χρησιμοποίησε αυτή την απλή μέθοδο χωρίς υπολογισμούς για να εκτιμήσεις πώς είσαι ενυδατωμένος καθημερινά και έτσι θα παίρνεις πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Αντικαθιστώντας τους Κρόκους με τα Ασπράδια
Αν αποφεύγεις τους κρόκους αυγών, ίσως να θέλεις να τους ξαναβάλεις στο μενού σου. Επειδή τα ασπράδια προσφέρουν πρωτεΐνη αλλά έχουν λίγες θερμίδες, παραμένουν δημοφιλή για όσους προσέχουν την υγεία τους. Ωστόσο, οι κρόκοι που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D και η χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι κρόκοι περιέχουν καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.
Αν ανησυχείς για τη χοληστερόλη στα αυγά, θα ανακουφιστείς όταν μάθεις ότι η χοληστερόλη δεν θεωρείται πλέον θρεπτικό συστατικό ανησυχίας Αν και εξακολουθεί να συνιστάται οι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 ή έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες χοληστερόλης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Πόσα αυγά θεωρούνται ασφαλή να τρως; Ένα αυγό την ημέρα θεωρείται κατάλληλο εκτός αν είσαι χορτοφάγος που μπορείς να καταναλώνεις περισσότερα γιατί το διαιτολόγιό τους είναι χαμηλότερο σε πηγές διατροφικής χοληστερόλης.
Επίσης, έχει σημασία τι τρως μαζί με τα αυγά. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγεις υγιεινά έλαια για το μαγείρεμα, όπως ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, και να περιορίζεις τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το λουκάνικο και το ζαμπόν. Τα αυγά επίσης ταιριάζουν υπέροχα με τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως αβοκάντο, φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, γλυκοπατάτες και ολικής άλεσης δημητριακά.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ