Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται σιωπηλός εχθρός της υγείας, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση διάφορων ασθενειών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αντίθεση με τη φυσιολογική φλεγμονή, η οποία αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό του οργανισμού, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια, εξασθενώντας το σώμα.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να την περιορίσουμε είναι μέσω της αντιφλεγμονώδους διατροφής η οποία βασίζεται στην κατανάλωση φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.
Ποιες είναι οι καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφές;
Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί). Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Φρούτα του δάσους (μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες). Περιέχουν ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση.
Ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο). Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, με περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
Λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών). Γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση.
Ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος). Περιέχουν καλά λιπαρά και φυτικές ίνες που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Κουρκουμάς και τζίντζερ. Φυσικά μπαχαρικά με έντονη αντιφλεγμονώδη επίδραση. Η κουρκουμίνη του κουρκουμά και οι τζιντζερόλες του τζίντζερ έχουν μελετηθεί εκτενώς για τη δράση τους.
Πράσινο τσάι. Πλούσιο σε κατεχίνες και EGCG, ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό.

@istock
Τροφές που προκαλούν φλεγμονή
Πέρα από τις ωφέλιμες τροφές, υπάρχουν και κάποιες άλλες που ενισχύουν τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, επηρεάζουν την ινσουλίνη και προκαλούν οξειδωτικό στρες.
Πιο συγκεκριμένα:
- Ζάχαρη και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σιρόπι καλαμποκιού
- Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια)
- Ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, μακαρόνια, γλυκά)
- Τηγανητά και τρανς λιπαρά
- Αναψυκτικά και επεξεργασμένα snacks
Οφέλη αντιφλεγμονώδους διατροφής
Η τήρηση μια αντιφλεγμονώδους διατροφής, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ταυτόχρονα ρυθμίζει το σάκχαρο και την ινσουλίνη.
Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνονται οι πόνοι και η δυσκαμψία σε ασθενείς με αρθρίτιδα, ότι ενισχύεται το ανοσοποιητικό και ότι βελτιώνεται σημαντικά η πέψη και η εντερική υγεία.
Πώς θα το πετύχεις; Bάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στο επίκεντρο των γευμάτων, προτίμησε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, κατανάλωσε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, απόφυγε τα τυποποιημένα τρόφιμα και προτίμησε το μαγείρεμα στο σπίτι.
Βάλε βότανα και μπαχαρικά όπως κουρκουμά, κανέλα, βασιλικό και ρίγανη στα φαγητά και δώσε σημασία στην ενυδάτωση πίνοντας αρκετό νερό και πράσινο τσάι.
Φωτογραφίες: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ