Τσικνοπέμπτη: 5 συνταγές με λίγες θερμίδες για να γιορτάσεις στο σπίτι

Αυτή η εβδομάδα δεν είναι απλώς η πρώτη της Άνοιξης! Εκτός από αφετηρία μίας νέας εποχής, τελευταίας προ καλοκαιριού, “κρύβει” μία Πέμπτη που ενδεχομένως να βάλει σε κίνδυνο τη σιλουέτα σου. Την Τσικνοπέμπτη. Μπορεί φέτος να είσαι στο σπίτι και πιθανώς να τηλε-εργάζεσαι, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φας λίγο παραπάνω. Να τσικνίσεις έστω για το καλό! Για αυτό, σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου μερικές εύκολες συνταγές με λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά πιάτα, για να στερηθείς μόνο θερμίδες και όχι γεύση. Ιδού!

Κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με σος γιαουρτιού

Υλικά:

  • 500 γρ. άπαχος κιμάς κοτόπουλου
  • 4 κουτ. της σούπας βρώμη, λιωμένη
  • 3 κουτ. του γλυκού σκόρδο, λιωμένο
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο
  • 2 κουτ. της σούπας φρέσκια ρίγανη
  • 2 κουτ. της σούπας φρέσκος άνηθος
  • (για της σος γιαουρτιού): 1 κεσεδάκι γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Σκόρδο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις όλα τα υλικά (φυσικά, έχεις ξεπαγώσει σωστά τον κιμά), εκτός από το σκόρδο και το γιαούρτι.
  • Φοράς, τα γαντάκια σου και αρχίζεις να πλάθεις μικρές μπαλίτσες, με ομοιόμορφο σχήμα.
  • Μόλις τα ζυμώσεις, τα τοποθετείς σε ένα ταψί με ελαφρά ραντισμένη λαδόκολλα.
  • Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  • Παράλληλα, αναμειγνύεις το γιαούρτι με το τριμμένο σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.

Μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με τζίντζερ 

Υλικά:

  • 2 κιλά μπουτάκια κοτόπουλου
  • 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/3 του φλιτζανιού γλυκιά μουστάρδα
  • 1/3 του φλιτζανιού μέλι
  • Δενδρολίβανο
  • 3 κουτ. της σούπας πορτοκάλι
  • 4 κουτ. της σούπας τζίντζερ

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις τη μουστάρδα, το μέλι, το πορτοκάλι, το τζίντζερ και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνεις και με ένα κουτάλι ανακατεύεις το μείγμα σου.
  • Παράλληλα, πλένεις με λίγο νερό τα μπουτάκια σου, αφαιρείς το λίπος και αρχίζεις να τα μαρινάρεις, περνώντας τα από το μείγμα του μπολ.
  • Τοποθετείς τα μαριναρισμένα μπουτάκια σε ένα βαθύ ταψί και συνοδεύεις με πατάτες, τις οποίες έχεις καθαρίσει και γαρνίρει με δενδρολίβανο.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 170 βαθμούς C, ρίχνεις λίγη ρίγανη και λεμόνι και απολαμβάνεις.

Καλαμάκια κοτόπουλου με πολύχρωμες πιπεριές

Υλικά:

  • 12 καλαμάκια κοτόπουλου, έτοιμα από το κρεοπωλείο
  • Χυμός δύο λεμονιών
  • 6 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. της σούπας γλυκιά μουστάρδα
  • 3 κουτ. της σούπας μέλι
  • 1 σκόρδο, λιωμένο
  • Ρίγανη
  • Πολύχρωμες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ, χτυπάς όλα τα υλικά, ανακατεύοντας απαλά και σταδιακά.
  • Παράλληλα, κόβεις τις πιπεριές σε ροδέλες.
  • Περνάς πολύ προσεκτικά τις πιπεριές ανά ξυλάκι κοτόπουλου ή αν θέλεις απλά να πάρουν τη γεύση τους τις τοποθετείς πάνω από κάθε καλαμάκι.
  • Με ένα πινέλο, αλείφεις το κάθε καλαμάκι, φροντίζοντας να το γυρίσεις από όλες τις μεριές, για να απορροφήσει τη μαρινάδα.
  • Προθερμαίνεις τη γκριλιέρα σου και ψήνεις το κάθε καλαμάκι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου δέκα λεπτά. Φρόντισε να το αναποδογυρίσεις δύο φορές, για να ψηθούν όλες οι μεριές. Αν θέλεις στο φούρνο, ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς C) για περίπου 15 λεπτά.

Πατάτες Hasselback στο φούρνο

Υλικά:

  • 6 κλασικές μεγάλες πατάτες
  • 1/4 του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
  • 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 12 κουτ. της σούπας τυρί τριμμένο με λίγα λιπαρά

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
  • Καθαρίζεις εξωτερικά τις πατάτες σου και αρχίζεις να τις χαράζεις κάθετα, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο.
  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη και το αλάτι. Ανακατεύεις.
  • Αδειάζεις το μείγμα σε ένα σακουλάκι που κλείνει καλά και ρίχνεις μέσα τις πατάτες.
  • Πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας, αρχίζεις να κουνάς το κλειστό σακουλάκι, προκειμένου το μείγμα να εισχωρήσει στις λακκούβες των πατατών σου.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνεις προσεκτικά τις πατάτες και ρίχνεις από πάνω το τριμμένο τυρί. 
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, φροντίζοντας μετά το πρώτο τέταρτο να ψεκάσεις με λίγο ελαιόλαδο.

Χούμους από παντζάρι

Υλικά:

  • 400 γρ. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 500 γρ. παντζάρι
  • 1/4 φλιτζανιού χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. της σούπας κύμινο
  • 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, από το προηγούμενο βράδυ αφήνεις τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό.
  • Σε μία κατσαρόλα, ρίχνεις τα ρεβίθια με το κρεμμύδι. Σκεπάζεις με νερό και βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
  • Παράλληλα, σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτεις τα παντζάρια με νερό και τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να λιώνουν. Μόλις φθάσουν σε σημείο βρασμού, σβήνεις το μάτι και τα αφήνεις να “ηρεμήσουν”.
  • Καθαρίζεις τα παντζάρια.
  • Σε ένα πολυμηχάνημα ή μπλέντερ, χτυπάς τα παντζάρια, ώστε να αποκτήσουν την υφή πουρέ. Προσθέτεις τα ρεβίθια, το σκόρδο, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και το κύμινο. Πολτοποιείς. Όσο ανακατεύεις, προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αποκτήσει απαλή υφή και όλα τα υλικά έχουν διαλυθεί, σερβίρεις.

 

Read More

And More