ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Ποιες να επιλέξεις για ένα όμορφο δέρμα

Ναι οκ θέλουμε να χάσουμε κάποια κιλά, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγεία μας, την όψη του δέρματός μας και φυσικά το κομμάτι της ομορφιάς! Και όλα αυτά θα τα έχουμε στην “εν τέλεια” αν προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Η έλλειψη βιταμινών σχετίζεται με την κακή εμφάνιση του δέρματος, της κηλίδες γήρανσης που παρατηρούνται με την πρόοδο της ηλικίας, και την ξηροδερμία. Πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν την συμπληρωματική χορήγηση της Βιταμίνης Ε σε περιπτώσεις που το δέρμα δεν είναι σε καλή κατάσταση, διότι έχει τη δυνατότητα να ανακόπτει την εξέλιξη οξειδωτικών αντιδράσεων. Εξαιρετικές πηγές Βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά λίπη και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, το φύτρο δημητριακών, αβοκάντο, γαρίδες, ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.

Η βιταμίνη Α και η προβιταμίνες της (Καροτενοειδή), σχετίζονται με τη διατήρηση υγιών επιθηλίων. Διαιτητικές πηγές των βιταμινών αυτών είναι τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως σπανάκι, μαρούλι χόρτα, καρότο, γιάμ, ντομάτα, βερίκοκο, και το πεπόνι.

Από τα μέταλλα, το σελήνιο έχει το δικό του έμμεσο ρόλο στην προστασία από την καταστροφή του δέρματος επαυξάνοντας τη δραστικότητα της βιταμίνης Ε. Πλούσιες πηγές του είναι τα θαλασσινά, λαχανικά και δημητριακά.

Η συμβολή των αντιοξιδωτικών στοιχείων στην δερματική υγεία είναι εξίσου σημαντική. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν την επιπρόσθετη χορήγησή τους, για την καταπολέμηση οξειδωτικών διαδικασιών με δεδομένο ότι αποτελούν τη “φυσική προστασία” από τις ελεύθερες ρίζες. Σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες θα βρούμε στα πιτυρούχα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπανάκι, σόγια, ανανά, σταφύλια, ντομάτα, πράσινα φασόλια, πάπρικα, κρεμμύδι, στο μαρούλι, κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.

Read More

And More