“Βοηθάει το νερό με λεμόνι στην απώλεια βάρους;” Η διαιτολόγος απαντάει στις ερωτήσεις σας

«Βοηθάει το νερό με λεμόνι στην απώλεια βάρους;», «Αν κόψω τα γαλακτοκομικά θα καταφέρω να αδυνατίσω;» “Γυμνάζομαι συχνά και προσέχω τη διατροφή μου αλλά δεν χάνω κιλά εύκολα”. Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και οι απορίες σου σου σχετικά με την διατροφή και την απώλεια βάρους είναι πολλές. Μπορείς να τις εκφράσεις σε εμάς και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη θα σου δώσεις τις λύσεις. 

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι ένα κλικ εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα, είμαι 57 ετών, 65 1/2 κιλά με ΔΜ 28. Γυμνάζομαι τακτικά αλλά δεν μπορώ να χάσω εύκολα πλέον τα κιλά. Επιπλέον έχω τάση για υποθυρεοειδισμό. Δεν κοιμάμαι πολύ το βράδυ καθώς είμαι ακόμα μάλλον σε κατάσταση κλιμακτηρίου. Πίνω πολύ νερό και έχω πολλά φουσκώματα. Τι θα μου προτείνατε?
Δήμητρα

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ταυτόχρονη παρουσία υποθυρεοειδισμού, εμμηνόπαυσης και αϋπνίας εξηγεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (σπαστική κολίτιδα, δυσανοχή στη λακτόζη/γλουτένη), καθώς επίσης και στην άστατη συχνότητα γευμάτων. Καλό είναι να επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο, ώστε να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής. Όσον αφορά στα φουσκώματα χρειάζεται να συμβουλευτείτε πτυχιούχο διαιτολόγο, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψιν τις διατροφικές συνήθεις και το ιστορικό υγείας θα σχεδιάσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Τέλος, αν το πρήξιμο επιμείνει θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Βοηθάει στο αδυνάτισμα το να πίνω νερό με λεμόνι; Κι αν ναι, κάθε πότε; Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα γαστρικά υγρά έχουν ιδιαίτερη σύσταση, είναι οξέα (υδροχλωρικό οξύ) με αποκλειστικό στόχο την διάσπαση των τροφών (πέψη) για την περαιτέρω απορρόφησή τους. Η ακριβώς εξιδεικευμένη σύστασή τους αποκλείει το να εισέλθουν στο δωδεκαδάκτυλο και από εκεί στο λεπτό και στο παχύ έντερο, καταστρέφοντας (λόγω οξύτητας) το βλεννογόνο τους. Η λήψη νερού με άδειο στομάχι συντελεί στη δημιουργία ακριβώς αυτού του φαινομένου.

Δηλαδή προκαλεί αραίωση της υδροχλωρικής σύστασης με αποτέλεσμα μέρος των γαστρικών υγρών να διαφεύγει στο έντερο προκαλώντας αλλοίωση της μικροχλωρίδας του. Ως αποτέλεσμα όταν αυτό συμβαίνει κατ’ επανάληψη προκαλείται φλεγμονή, λόγω διάβρωσης των εντερικών τοιχωμάτων. Για του λόγου το αληθές είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εν λόγω διατροφική σύσταση προκαλεί πολλαπλά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η υιοθέτηση της ακριβώς αντίστροφης διαδικασίας αποδεδειγμένα τα επιλύει αποτελεσματικά. Επομένως, ακολουθείστε τη συμβουλή των παλαιότερων: Πρώτα τρώτε και μετά πίνετε!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να χάσω 5 κιλά. Έχω γραφτεί σε γυμναστήριο και έβγαλα από τη διατροφή μου εντελώς το ψωμί και έκοψα και το βραδινό! Τρώω μόνο σαλάτα. Όμως 2 εβδομάδες τώρα δεν κατέβηκε η ζυγαριά ούτε ένα κιλό. Τι φταίει; Αισθάνομαι κι ένα πρήξιμο ορισμένες φορές! Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η στέρηση τροφής δεν βοηθάει να χάσεις κιλά, αντίθετα συνδέεται με δυσάρεστα συμπτώματα όπως πρήξιμο κοιλιάς, λόγω αυξημένης έκκρισης γαστρικού υγρού σε άδειο στομάχι, ατονία και κόπωση.

  • Η παράλειψη γευμάτων μειώνει το μεταβολισμό, μιας και η ελλιπής πρόσληψη τροφής κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει ευκολότερα λίπος, προκειμένου να εξοικονομήσει την ενέργεια που χρειάζεται.
  • Επιπλέον, η απώλεια βάρους χρειάζεται ποικιλία τροφίμων, ώστε να λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά στατικά που ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξημένη πρόσληψη υγρών, σωστούς συνδυασμούς γευμάτων σε ποσότητες που αντιστοιχούν στο βάρος σου.
  • Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (σπαστική κολίτιδα, δυσανοχή στη λακτόζη/γλουτένη), καθώς επίσης και στην άστατη συχνότητα γευμάτων. 
  • Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς πτυχιούχο διαιτολόγο, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψιν τις διατροφικές συνήθεις και το ιστορικό υγείας θα σχεδιάσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Τέλος, αν το πρήξιμο επιμείνει θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείς γαστρεντερολόγο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ισχύει ότι αν κόψω τα γαλακτοκομικά θα αδυνατίσω; Το ακούω από πολλές φίλες γύρω μου, αλλά δεν ξέρω. Αλεξάνδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους βασίζεται στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή στην καθημερινή λήψη λιγότερων θερμίδων (θερμιδικό έλλειμμα) από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, συνδυαστικά με την κατανάλωση τροφίμων, που έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να μειώσουμε τις καθημερινές θερμίδες αλλά χρειάζεται ταυτόχρονα να προσέχουμε και την ποιότητα τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή και δίαιτα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης του κοιλιακού λίπους. Η αποφυγή των γαλακτοκομικών συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη.

Read More

And More