Χάλασες τη δίαιτα; Μάθε γιατί δεν πειράζει

Πριν κάνεις «σαμποτάζ» στην καλοκαιρινή σου διατροφή που υπόσχεται… να σου προσφέρει μία καλλίγραμμη σιλουέτα, μάθε ότι υπάρχει τρόπος να ενδώσεις στους καλοκαιρινούς πειρασμούς, χωρίς να παχύνεις. Αρκεί να θυμηθείς βασικές έννοιες των μαθηματικών και μερικούς από τους κανόνες της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς…

Το «ενεργειακό ισοζύγιο» έχει δύο πλευρές!
Η διατήρηση του σωματικού βάρους δεν είναι παρά μία «εξίσωση» που εξαρτάται όχι μόνο από το τι επιλέγεις να φας ή να πιείς, αλλά και το πόσο σωματικά δραστήρια είσαι. Με απλά λόγια, για να κρατήσεις σταθερά τα κιλά σου χρειάζεται να «καις» καθημερινά τόσες θερμίδες, όσες προσλαμβάνεις από το σύνολο της διατροφής σου.

Έτσι, στην περίπτωση, που υποπέσεις σε κάποια διατροφική ατασθαλία μπορείς να «εξουδετερώσεις» τις extra θερμίδες αυξάνοντας τη σωματική σου δραστηριότητα. Μην ξεχνάς ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται ιδιαίτερα για άσκηση! Κολύμπησε, παίξε ρακέτες και επιδώσου σε θαλάσσια σπορ προκειμένου να φέρεις σε ισορροπία την ενεργειακή «τραμπάλα» του οργανισμού σου.

Ξέφυγε με… μέτρο
Ακόμη και αν «καις» αρκετές θερμίδες, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις διαρκώς υπερβολές. Θυμήσου ότι η υγεία και η σύσταση του σώματός σου επηρεάζονται από την ποιότητα της διατροφής σου. Οι παρασπονδίες, ωστόσο, είναι κατά κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα και, όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, «Ναι, μπορείς να υποκύψεις στις γευστικές προκλήσεις του καλοκαιριού» με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεις τα αγαπημένα σου φαγητά ή/και ροφήματαμε μέτρο, επιλέγοντας, ίσως, τις light εκδοχές τους όταν είναι εφικτό και εντάσσοντάς τα στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

Διατήρησε τα κιλά σου χωρίς στερήσεις!

Σε αντίθεση με ότι διαβάζεις κατά καιρούς, το βάρος σου καθορίζεται από τη συνολική πρόσληψη και τη συνολική δαπάνη θερμίδων και όχι από μεμονωμένα τρόφιμα, ροφήματα ή συστατικά που θεωρούνται «παχυντικά».
Αυτό το καλοκαίρι πες το μεγάλο όχι στις στερήσεις. Αντίθετα, κάνε καλές διατροφικές επιλογές, και απόλαυσε τα τρόφιμα και τα ροφήματα που αγαπάς χωρίς ενοχές, αλλά με μέτρο, αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική σου δραστηριότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στέρηση και οι απαγορεύσεις είθισται να οδηγούν στην υπερκατανάλωση όλων εκείνων των τροφίμων που σου έχουν λείψει και να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα με… μαθηματική ακρίβεια!

Της Αμαλίας Φιλίππου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο Nutrimed Αμαρουσίου

Read More

And More