Χριστίνα – Πώς γίνεται να ξεμπλοκάρω το μεταβολισμό μου;

Χριστίνα – Καλημέρα σας,
θα ήθελα να μάθω πως γίνεται να ξεμπλοκάρω τον μεταβολισμό μου. Μέχρι τα 22 μου χρόνια έτρωγα πάρα πολύ και ήμουν αδύνατη, μεχρι που ήρθε η στιγμή να τρωω μια φορά την ημέρα. Είμαι 80 kg με 1.65 ύψος. Είχα κάνει δίαιτα στο παρελθόν, έχασα αρκετά κιλά και μετά ξανά σταμάτησα να τρώω. Ευχαριστώ, περιμένω απάντησή σας.

Αγαπητή Χριστίνα,

Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, όπως ορμονικές διαταραχές, διατροφικά σφάλματα, απότομες αυξομειώσεις βάρους. Για να ενεργοποιήσεις ξανά τον μεταβολισμό σου χρειάζεται να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, να πίνεις άφθονο νερό και να μην ακολουθείς υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Επίσης, μην ακολουθείς στερητικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και μια φορά την εβδομάδα να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες. Μείωσε την ποσότητα της ζάχαρης, του αλατιού και του λίπους και αύξησε την ποσότητα των πρωτεϊνών και των σύνθετων υδατανθράκων.

Καλό είναι να καταναλώνεις καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι, το οποίο αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Τέλος, αύξησε την φυσική δραστηριότητα η οποία βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης

Read More

And More