7 εύκολοι τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Αν υπάρχει ένα σύστημα στο σώμα σου που πρέπει να φροντίσεις παραπάνω -ειδικά τώρα- αυτό είναι σίγουρα το ανοσοποιητικό. Αποτελεί την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες. Το σύμμαχό σου, όταν αισθάνεσαι ότι η υγεία σου απειλείται -τρομακτικό συναίσθημα, το ξέρω. Πώς μπορείς, λοιπόν, να ενισχύσεις την “ασπίδα” σου απέναντι σε κάθε είδους παθογόνο μικροοργανισμό;

Μήπως να “πειραματιστείς” λίγο με τη διατροφή σου; Μπορεί η πίτσα και κάθε είδους Fast-Food να σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλα σου, όμως, αυτήν την περίοδο χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό. Χρειάζεσαι αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, φροντίζουν την υγεία των κυττάρων σου και τα λευκά σου αιμοσφαίρια, το μυστικό για να εξουδετερώσεις συντομότερα τους ανεπιθύμητους μικρο-εισβολείς. Στην πράξη, τι δεν πρέπει να λείπει από τη Shopping List σου; Μούρα, μαύρη σοκολάτα, καφές, πράσινο τσάι, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγκινάρες.

 

Μην υποτιμάς τη δύναμη του σκόρδου. Ίσως να μην αντέχεις την οσμή του, όμως, το σκορδάκι, που προσθέτεις σε μικρή ποσότητα στα πιάτα σου, θεωρείται το superfood από αρχαιοτάτων χρόνων. Η αλικίνη, που αποτελεί βασικό του συστατικό, φημίζεται για την αντιβακτηριακή της δράση. Η τελευταία, με τη σειρά της, συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών και το λοιμώξεων, όσο η αλικίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και βελτιώνει τη δράση του. Για αυτό, λίγο σκορδάκι παραπάνω στο φαγητό, μόνο καλό κάνει…

 

Μην εγκαταλείψεις την άσκηση. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ακόμα και το απλό περπάτημα – που σε χαλαρώνει, χωρίς να σε κουράζει – αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Παράλληλα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις με αντιστάσεις βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, κάνοντας την να “χτυπάει” δυνατά. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι, σύμφωνα με Fitness – Experts, αν “περνάς” παραπάνω από 70 λεπτά στο γυμναστήριο ή έξω στη φύση, εκρήγνυνται διάφορες ορμόνες, που “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό σου.

 

Απόλαυσε τον ύπνο σου. Τον χρειάζεσαι -όχι μόνο για να έχεις ενέργεια μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Φυσιολογίας, ο σωστός ύπνος έχει άμεση σχέση με την ορθή λειτουργία του καρδιακού συστήματος. Το τελευταίο, όπως σου ανέφερα λίγα δευτερόλεπτα πριν, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και εσύ μπορείς να κοιμάσαι, για να κάνεις την τύχη σου να… δουλεύει.

 

Περιόρισε το αλκοόλ. Αν το καλοσκεφτείς, ένα απολαυστικό ποτήρι, γεμάτο από κρασί, “κρύβει” μέσα του ζάχαρη αρκετή. Όταν καταναλώνεις λίγη περισσότερη ποσότητα από την ημερήσια επιτρεπτή, τότε το – όχι και τόσο αθώο αλκοόλ – κάνει μία επίσκεψη στα κύτταρα σου και μακροπρόθεσμα υπονομεύει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Σε πρώτη φάση, για να μειώσεις την ποσότητα του απολαμβάνεις, βάλε λίγο νερό στο κρασί σου – κυριολεκτικά-, μέχρι να το αφαιρέσεις εντελώς από τις διατροφικές σου συνήθειες.

 

Μην ξεχάσεις τα προβιοτικά. Θεραπεύουν το έντερο σου, το σημείο, στο οποίο συγκεντρώνεται περισσότερο από το 70% των ανοσοκυττάρων. Όπως έχεις διαβάσει ξανά στη στήλη αυτή, το πεπτικό σύστημα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τοξινών του σώματος (σ.σ. και της αποτοξίνωσης ευρύτερα). Τα προβιοτικά, λοιπόν, που τρέφουν το στομάχι σου και τη συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν με το δικό τους τρόπο να εξασφαλίσουν ότι το ανοσοποιητικό σου συνεχίζει απρόσκοπτο την ηλικία του. 

 

Πιες άφθονο νερό. Θα σε ενυδατώσει εσωτερικά, θα κάνει το δέρμα σου να λάμπει και εσένα να πηγαίνεις πιο συχνά στην… τουαλέτα. Μην δυσανασχετείς. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποβάλλεις τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το σώμα σου και να αφήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα να δρα αποτελεσματικότερα. 

Read More

And More