8 τροφές που θα σου “κόψουν” το βήχα!

Αυτή την περίοδο κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας. Είτε τη σωματική, είτε τη ψυχική. Λίγο η κούραση όλης της χρονιάς (που, επιτέλους, φθάνει στο τέλος της), λίγο η γρίπη που μας “χτυπάει” την πόρτα, η υγεία μας δεν είναι και στα καλύτερα της. Ειδικά, η δική μου, με το βήχα να με ταλαιπωρεί πολύ τις τελευταίες ημέρες. Γιατί, όταν το βασικό μου εργαλείο είναι η φωνή μου, καταλαβαίνεις ότι το ζόρι είναι αρκετά μεγάλο. Και οι δυσκολίες ακόμα μεγαλύτερες. Ναι, ο βήχας είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εποχιακής γρίπης.

Επειδή, όμως, για όλα τα ενοχλητικά πράγματα της ζωής μας, υπάρχει λύση (αρκεί να ξέρουμε πού θα τη βρούμε), έτσι και ο βήχας έχει τα… παυσίπονα του.

 

Προτού, όμως, το “ρίξεις” στα… χάπια, σου έχω μερικές τροφές, οι οποίες θα σου “κόψουν” (κυριολεκτικά) το βήχα

 

– Σοκολάτα. Αν είσαι Choco-Lover, τότε ο βήχας, ίσως, να είναι η καλύτερη αφορμή για να την απολαύσεις (χωρίς τύψεις). Μόνο που, για να δεις γρήγορα αποτελέσματα, πρέπει να δείξεις μία προτίμηση στη μαύρη, της οποίας η περιεκτικότητα σε κακάο είναι αρκετά υψηλή. Η βασική του ουσία, η θεοβρωμίνη, δημιουργεί γύρω από το λαιμό ένα πλέγμα, το οποίο μειώνει τις πιθανότητες να νιώθεις αυτό το ενοχλητικό γαργαλητό στην περιοχή του λαιμού.

– Μέλι. Αν και είμαι σίγουρος, ότι το γνωρίζεις ήδη, έχω να σου πω ότι ο συνδυασμός του με καυτό πράσινο τσάι είναι θαυματουργός. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα τα σιρόπια το χρησιμοποιούν ως βάση τους.

– Ginger. To πιο in συστατικό των τελευταίων ετών θα σε βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να καταπίνεις το φαγητό σου χωρίς καμία ενόχληση ή διακοπή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ginger απομακρύνει τα φλέματα από την περιοχή των πνευμόνων και του λαιμού και εξαφανίζει τα μικρόβια της γρίπης. Τι θα έλεγες, λοιπόν, για ένα ζεστό ρόφημα με λεμόνι και πιπερόριζα;

– Σκόρδο. Και τα μικρόβια εξαφανίζει και το βήχα καταπολεμά. Το μόνο αρνητικό; Ότι η αναπνοή σου θα μυρίζει, αλλά (ευτυχώς) η οδοντόβουρτσα υπάρχει και κάνει θαύματα.

– Μουστάρδα. Αν δεν περίμενες να τη βρεις στη λίστα αυτή, τότε έχεις υποτιμήσει την ικανότητα της να ανακουφίζει τις περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε έξαρση (το λαιμό σου, δηλαδή).

– Κουρκουμάς. Συνδύασε το με ζεστό γάλα και άφησε το λαιμό (και το σώμα σου) να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν…

– Θυμάρι. Εδώ και χρόνια, το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται το πιο φυτικό αντιβιοτικό κατά της βρογχίτιδας. Και ποιο είναι το βασικό της σύμπτωμα; Ο έντονος και ενοχλητικός βήχας. Δύο με τρία φλυτζάνια μέσα στην ημέρα και δες το λαιμό σου αλλιώς…

– Μέντα. Για ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση, προσπάθησε να το προμηθευτείς σε μορφή ελαίου και να το απλώσεις αρκετά προσεκτικά στην περιοχή του λαιμού. Άφησε το για λίγα λεπτά και αφαίρεσε το με ζεστό νερό.

 

Read More

And More