Ανοσοποιητικό σύστημα: Απλοί τρόποι να θωρακίσεις την άμυνα του οργανισμού σου

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από δυναμική. Το ξέρεις και το ζεις, καθώς είναι πολύ πιθανόν να έχεις στον περίγυρο σου άτομα που αυτή τη στιγμή είναι θετικά στον κορονοϊό. Παράλληλα, η γρίπη είναι για άλλη μία χρονιά εδώ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι η κατάλληλη στιγμή να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα (σ.σ. την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς και λοιμώξεις) είναι σήμερα. Για αυτό, σου συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους, προκειμένου να τα καταφέρεις! 

Βάλε στη διατροφή σου τις σωστές τροφές
Μπορεί, μετά τις γιορτές, να λιγουρεύεσαι ακόμα αλμυρά πιάτα – για να περιορίσεις τη γλυκιά γεύση που χάρισαν στον ουρανίσκο σου οι ατασθαλίες των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς, όμως, αν θες να μπουστάρεις το ανοσοποιητικό σου, μία λύση είναι να αλλάξεις το διατροφικό σου πλάνο. Χρειάζεσαι αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, φροντίζουν την υγεία των κυττάρων σου και τα λευκά σου αιμοσφαίρια, το μυστικό για να εξουδετερώσεις συντομότερα τους ανεπιθύμητους μικρο-εισβολείς. Στην πράξη, τι δεν πρέπει να λείπει από τη Shopping List σου; Μούρα, μαύρη σοκολάτα, καφές, πράσινο τσάι, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγκινάρες.

Ρίξε λίγο σκόρδο στις συνταγές σου
Εντάξει! Δεν τρελαίνεσαι με τη γεύση του, όμως, η θεραπευτική του δράση καλό είναι να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για τη συγκεκριμένη τροφή. Η αλικίνη, που αποτελεί βασικό συστατικό του σκόρδου, φημίζεται για την αντιβακτηριακή της δράση. Η τελευταία, με τη σειρά της, συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών και το λοιμώξεων, όσο η αλικίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και βελτιώνει τη δράση του. 

Κοιμήσου ποιοτικά!
Ο ύπνος σε ξεκουράζει και αποφορτίζει το σώμα σου από την ένταση της ημέρας. Έχεις, όμως, έναν ακόμη λόγο για να απολαύσεις τον ύπνο σου, αφού πρώτα απομακρύνεις τις μπλε οθόνες και χαμηλώσεις το φωτισμό του δωματίου. Σύμφωνα με μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Φυσιολογίας, ο σωστός ύπνος έχει άμεση σχέση με την ορθή λειτουργία του καρδιακού συστήματος. Το τελευταίο, όπως σου ανέφερα λίγα δευτερόλεπτα πριν, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και εσύ μπορείς να κοιμάσαι, για να κάνεις την τύχη σου να… δουλεύει.

Ενυδατώσου!
Η σωστή ενυδάτωση είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποβάλλεις τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το σώμα σου και να αφήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα να δρα αποτελεσματικότερα. Εκτός από το θαυματουργό νερό – που ενεργοποιεί παράλληλα το μεταβολισμό σου και διεγείρει το ουροποιητικό σύστημα -, δοκίμασε να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα θρεπτικό smoothie, πλούσιο σε χρώμα, γεύση και βιταμίνες.

Η καλή μέρα από τον… πρωινό της χυμό φαίνεται!
Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου από ένα φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού; Την απάντηση την γνωρίζεις. Θα σου πάρει λιγότερο από δύο λεπτά να στύψεις τα πορτοκάλια σου και περισσότερο από πέντε για να θωρακίσεις την άμυνα του οργανισμού σου με άφθονη βιταμίνη C. Rise & Shine!

Μην σταματήσεις την άσκηση
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ακόμα και το απλό περπάτημα – που σε χαλαρώνει, χωρίς να σε κουράζει – αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Παράλληλα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις με αντιστάσεις βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, κάνοντας την να “χτυπάει” δυνατά. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι, σύμφωνα με Fitness – Experts, αν “περνάς” παραπάνω από 60 λεπτά στο γυμναστήριο ή έξω στη φύση, εκρήγνυνται διάφορες ορμόνες, που “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό σου.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More