Δυσκοιλιότητα; Πως να την καταπολεμήσεις

Κάποιοι έχουν χρόνιο πρόβλημα, κάποιοι άλλοι το αντιμετωπίζουν όταν αλλάζουν περιβάλλον -στις διακοπές, σε ένα ταξίδι. Είναι μια ενοχλητική κατάσταση που όχι μόνο σου χαλάει τη διάθεση και σε αγχώνει, αλλά σε ταλαιπωρεί κιόλας.

“Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους, πάσχουν από δυσκοιλιότητα, η οποία δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε σοβαρή” τονίζει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς.

Υπάρχουν όμως τροφές και μικρά μυστικά για να νιώσεις καλύτερα…

Πότε θα καταλάβω ότι έχω πρόβλημα;
“Μολονότι οι περισσότεροι θεωρούν ως φυσιολογικό ρυθμό κένωσης την μία φορά ημερησίως, αυτό δεν είναι σωστό. Αυτές μπορεί να είναι από 3 την ημέρα έως 3 την εβδομάδα” διαβεβαιώνει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς.
Είναι χρόνια ή μόνιμη;
Σε περιπτώσεις όπου ο τρόπος ζωής αλλάζει, όπως για παράδειγμα την περίοδο των διακοπών τότε μπορεί να εμφανιστεί παροδικά ένα τέτοιο πρόβλημα. Επιπλέον, άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή πλούσια σε σίδηρο ή ασβέστιο ή αντίστοιχα αντικαταθλιτπικά-αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν παροδική δυσκοιλιότητα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το πρόβλημα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, εμφανίζεται σε περίπτωση ύπαρξης σπαστικής κολίτιδας, υποθυρεοειδισμού, ύπαρξης όγκων-εκκολπωματιδίων, σακχαρώδους διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας και σε παθήσεις-τραυματισμού των νευρώνων-μύων.
 
Συμβουλές διατροφής
– Το κλειδί για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα με τη φλούδα), ξερά φρούτα και δημητριακά. Οι φυτικές ίνες πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας σε τουλάχιστον 20γρ. με 30 γρ.

Δες εδώ έναν πίνακα με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Δίπλα αναγράφεται η περιεκτικότητα φυτικών ινών σε γραμμάρια, για κάθε 100 γραμμάρια από την κάθε τροφή.

Αμύγδαλα 12,9 Μπάμιες 4,5
Αρακάς 4,7 Ρεβύθια 4,1
Βερύκοκα ξερά 18,1 Φάβα 5,1
Βατόμουρα 6,6 Φασόλια γιαχνί 6,9
Δαμάσκηνα 2,3 Φασόλια γίγαντες πλακί 7,3
Δαμάσκηνα Ξερά 12,8 Χόρτα βραστά 2.6
Ινδική καρύδα αποξηραμένη 21,1 Δημητριακά All Bran 30
Καρύδια 5,9 Δημητριακά Bran Flakes 17.3
Κάστανα 6,1 Δημητριακά Fruit N’ Fiber 10.1
Κουάκερ 6,8 Δημητριακά Muesli 10.5
Κουκιά Ξερά κοκκινιστά 7,6 Δημητριακά Weetabix 11.6
Λαχανάκια Βρυξελλών 3,8
– Φρόντισε να πίνεις άφθονα υγρά (8-10 ποτήρια την ημέρα). Ένα ποτήρι κρύο γάλα, χυμοί φρούτων, αντί για σκέτο νερό, επειδή τα απλά υγρά ίσως μειώσουν την όρεξη σου και δημιουργήσουν αίσθημα πληρότητας.
– Απόφυγε τα ραφιναρισμένα τρόφιμα, όπως λευκό ψωμί, ζαχαρωτά και γλυκά με βάση το άμυλο. Επίσης, καλό είναι να περιορίσεις τις σοκολάτες, το τυρί και τα αυγά.
– Διάλεξε ξερά δαμάσκηνα ή ένα ποτήρι χυμό από δαμάσκηνου το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείς, για να σταθεροποιήσεις την κινητικότητα του εντέρου. Ζεστός χυμός ή βρασμένα δαμάσκηνα είναι πιο αποτελεσματικά.
– Πάρε ένα καλό πρωινό και συνόδευσέ το με ζεστό καφέ (χωρίς καφεΐνη), τσάι ή ζεστό λεμόνι με νερό.
– Πολύ σημαντική είναι η ξεκούραση. Επιπλέον, φρόντισε να τρως σε τακτά χρονικά διαστήματα.
– Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Με την γυμναστική διεγείρονται τα αντανακλαστικά του εντέρου και έτσι λειτουργεί φυσιολογικά

 

Read More

And More