Δυσοσμία κόλπου: Αντιμετώπισέ τη φυσικά!

Ας είμαστε ειλικρινείς, το άρωμα ενός καλοκαιρινού λιβαδιού δεν είναι αυτό που πρέπει επιδιώκουμε εκεί κάτω! Κάθε κόλπος έχει μια μοναδική μυρωδιά, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μάλιστα η μυρωδιά που εκπέμπει ο κόλπος σου επικοινωνεί πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής σου, τις δραστηριότητες και τη συνολική σου υγεία. Για παράδειγμα, ο κόλπος σου μπορεί να αναδίδει εντονότερη οσμή μετά από τη σεξουαλική επαφή ή την προπόνηση. Η μυρωδιά του κόλπου σου μπορεί επίσης να ποικίλλει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές.

Μια όμως έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά του κόλπου δεν είναι φυσιολογική. Ειδικά, αν μια τέτοια μυρωδιά συνοδεύεται και από άλλες κολπικές ενοχλήσεις όπως μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή και κολπικό ερεθισμό. Είναι επομένως θεμιτό να εντοπίζεις τυχόν αλλαγές στη μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής σου καθώς αυτές μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας κολπικής λοίμωξης.

Αιτίες δυσάρεστης κολπικής μυρωδιάς

Η δυσάρεστη κολπική οσμή κατά κανόνα οφείλεται σε ανισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο. Με απλά λόγια, όταν μειώνονται οι γαλακτοβάκιλλοι, αυξάνονται τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Στις πιθανές αιτίες της δυσάρεστης κολπικής οσμής περιλαμβάνονται:

  • Η βακτηριακή κολπίτιδα: Θα την αναγνωρίσεις από τη δυσάρεστη κολπική οσμή, που θυμίζει μυρωδιά ψαριού. Μάλιστα, η δυσοσμία αυτή επιδεινώνεται συχνά μετά τη σεξουαλική επαφή. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επίσης οι λεπτόρρευστες, γκριζόλευκες κολπικές εκκρίσεις. Περιστασιακά, μπορεί να παρατηρήσεις ακόμη ερυθρότητα και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Αν ταλαιπωρείσαι από βακτηριακή κολπίτιδα, δοκίμασε το Multi-Gyn ActiGel. Πρόκειται για μία φυσική θεραπεία χωρίς γνωστές παρενέργειες. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βακτηριακή κολπίτιδα και μειώνει τις οσμές και τις εκκρίσεις, βελτιστοποιώντας όμως ταυτόχρονα το pH και τη χλωρίδα του κόλπου.
  • Οι τριχομονάδες: Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει έντονη μυρωδιά, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, φαγούρα, αίσθημα καύσου, επώδυνη ούρηση αλλά και πόνο στο σεξ.
  • Κακή υγιεινή: Τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και τα κολπικά σπρέι συχνά περιέχουν επιθετικές, χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας, οδηγώντας σε κολπικούς ερεθισμούς και ενοχλήσεις. Επίλεξε επομένως ήπια και χωρίς άρωμα προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Η έμμηνος ρύση: Καθώς το αίμα έχει υψηλότερο pH από αυτό του κόλπου, συχνά στην περίοδο παρατηρείται μια «μεταλλική» μυρωδιά. Μετά το τέλος όμως της περιόδου η οσμή αυτή υποχωρεί.
  • Η εφίδρωση: Όταν ιδρώνουμε, οι ιδρωτοποιοί μας αδένες παράγουν ένα υγρό που μεταβολίζεται από βακτήρια του δέρματος με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας δυσάρεστης κολπικής οσμής.
  • Το ξεχασμένο ταμπόν: Αν ξέχασες να αφαιρέσεις το ταμπόν από τον κόλπο σου, μπορεί να παρατηρήσεις μια άσχημη μυρωδιά εκεί κάτω.

Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπική οσμή;

  • Εφάρμοσε καλές πρακτικές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής χρησιμοποίησε ένα ήπιο προϊόν που δεν περιέχει άρωμα, σαπούνι ή ερεθιστικές ουσίες. Σου προτείνουμε το Multi-Gyn FemiWash της Virtus Pharma!
  • Μην κάνεις δοκιμές με αντιβιοτικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό! Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να διαταράξουν την κολπική σου μικροχλωρίδα και να επιδεινώσουν τελικά την κολπική δυσοσμία. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται αυστηρά και μόνον από τον γιατρό σου.
  • Φόρα άνετα, βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής να «αναπνεύσει» επαρκώς. Έτσι, μειώνεις τις πιθανότητες δημιουργίας ιδρώτα και ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.
  • Πιες άφθονο νερό: Αν δεν πίνεις άφθονο νερό, ο κόλπος σου μπορεί να έχει έντονη μυρωδιά αμμωνίας! Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, διατηρεί τους κολπικούς ιστούς σου ενυδατωμένους και προάγει μια υγιή ισορροπία βακτηρίων εκεί κάτω. Έτσι, πιάσε το μπουκάλι με το νερό και άρχισε να πίνεις!
  • Χρησιμοποίησε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η μυρωδιά του κόλπου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις φυσιολογικές αλλαγές που βιώνουμε, αλλά η έντονη δυσοσμία δεν πρέπει να αγνοείται. Είναι μια πιθανή ένδειξη κάποιας προβλήματος που αξίζει την προσοχή μας. Μη διστάζεις επομένως να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή αν παρατηρήσεις μια ασυνήθιστη και δυσοσμία στον κόλπο.

Read More

And More