Γόνιμες μέρες: Πώς θα τις υπολογίσεις σωστά

Είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε γυναίκα. Είτε προσπαθεί να μείνει έγκυος, είτε όχι. Είσαι σίγουρη ότι υπολογίζεις τις γόνιμες μέρες του μήνα σωστά; Ο, Μαιευτήρας – Χειρουργός – ΓυναικολόγοςΚωνσταντίνος Σύλλας, γράφει για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κύκλο και το σωστό υπολογισμό των γόνιμων ημερών. Ο λόγος στον ειδικό…

Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ

Ας αρχίσουμε από τα βασικά για να υπενθυμίσουμε σε όσες ήδη γνωρίζουν ή να μάθουμε στα νέα κορίτσια, τι συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας σε έναν τυπικό κύκλο.

Στον κύκλο έχουμε τις εξής φάσεις:

1η-5η ημέρα (περίπου)
Εφόσον δεν υπάρχει εγκυμοσύνη από τον προηγούμενο κύκλο, αποβάλλεται το ενδομήτριο από τη μήτρα.

6η-13η ημέρα
Ωοθυλακική φάση όπου πολλά ωάρια αρχίζουν να ωριμάζουν, μόνο ένα όμως (κατά κανόνα) θα ωριμάσει πλήρως και θα απελευθερωθεί από την ωοθήκη. Συγχρόνως, αρχίζει να παχαίνει το ενδομήτριο της μήτρας.

14η ημέρα
Ωορρηξία, η ημέρα που το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο (τον μικρό σάκο μέσα στον οποίο ωρίμασε), και προσλαμβάνεται από τη σάλπιγγα όπου και περιμένει να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο.

15η-28η ημέρα
Ωχρινική φάση στη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που χρειάζονται για την προετοιμασία του ενδομήτριου ώστε να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Στην περίπτωση που το ωάριο γονιμοποιήθηκε, τότε εκκρίνονται ορμόνες που εμποδίζουν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Η ‘καθυστέρηση της περιόδου’ υποδηλώνει (μάλλον) την εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιήθηκε, τότε το ενδομήτριο απομακρύνεται από τη μήτρα, και εδώ έχουμε την έναρξη της περιόδου, και τον κύκλο της γυναίκας να ξεκινά πάλι από την αρχή την όλη διαδικασία.

Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω φάσεις και ημέρες ισχύουν για κύκλο 28 ημερών (+/- 3-5 ημέρες), επομένως, σε αυτήν την περίπτωση η ημέρα της ωορρηξίας, δηλαδή η ημέρα που μπορεί η γυναίκα να μείνει έγκυος, είναι η 14η. Σε κύκλο 32 ημερών, η 18η ημέρα από την αρχή της περιόδου είναι η ημέρα της ωορρηξίας, και σε κύκλο 24 ημερών, η 10η. Με έναν γρήγορο υπολογισμό, μπορεί η γυναίκα να βρει την ημέρα της ωορρηξίας αν αφαιρέσει τον αριθμό 14 από τη διάρκεια του κύκλου της.

Ποια είναι η διάρκεια παραμονής του ώριμου ωαρίου στη σάλπιγγα;
Το ωάριο θα παραμείνει στη σάλπιγγα 24 ώρες, περιμένοντας να ‘συναντηθεί’ με τα σπερματοζωάρια και να γονιμοποιηθεί. Αν δεν γονιμοποιηθεί, θα αποβληθεί από τον οργανισμό.

Μόνο μέσα σε αυτό το 24ωρο μπορεί να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση;
Πολύ καλή ερώτηση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τη διάρκεια ζωής των σπερματοζωαρίων, τα οποία μπορεί να επιβιώσουν μέσα στο γυναικείο κόλπο, συγκεκριμένα στους βλεννογόνους του κόλπου ή στο ανώτερο τμήμα του γυναικείου γεννητικού συστήματος, από 3 έως και 5 ημέρες. Τους αρέσει αυτό το θερμό και υγρό περιβάλλον! Επομένως, στην περίπτωση που τα σπερματοζωάρια παραμείνουν ζωντανά, μπορεί κάποιο από αυτά να ‘συνευρεθεί’ με το ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Εάν έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μερικές ημέρες πριν η γυναίκα έχει ωορρηξία, υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Εκτός από την ‘απλή αριθμητική’, υπάρχει άλλος τρόπος προσδιορισμού της ημέρας της ωορρηξίας;
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της ακατάστατης περιόδου, που δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να προσδιορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της. Αν η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, και δεν συντρέχουν άλλοι γνωστοί ή μη γνωστοί σε εκείνη λόγοι πιθανής υπογονιμότητας, υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά τεστ (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ εγκυμοσύνης). Το τεστ πρέπει να γίνεται μια φορά την ημέρα με τα πρώτα πρωινά ούρα, και από τη στιγμή που δείχνει θετικό η ωορρηξία συμβαίνει μέσα 24 ώρες. Το προτιμότερο είναι η γυναίκα να είναι σε επικοινωνία με την/τον γυναικολόγο της, ώστε, μέσω κολπικού υπερηχογραφήματος, να διαπιστωθεί η ωορρηξία μέχρι και 48 ώρες πριν συμβεί.

Για να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τον κύκλο και τον υπολογισμό της ημέρας ωορρηξίας κάνε κλικ εδώ

Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/

Read More

And More