Η Ρομποτική Χειρουργική στη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων

Ο Δρ. Γεώργιος Γήτας, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Χειρουργός Ογκολόγος γράφει για τη Ρομποτική χειρουργική που μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας και υπόσχεται θεραπείες σημαντικών γυναικολογικών παθήσεων. Ο λόγος στον ειδικό…


Οι εφαρμογές για τη ρομποτική χειρουργική έχουν διευρυνθεί σημαντικά από την έγκριση του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος Da Vinci από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2005. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ρομποτικά υποβοηθούμενων επεμβάσεων, αυξήθηκε από 1,8% το 2012, σε 15,1% το 2018.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και εκτιμάται ότι σύντομα θα την υποκαταστήσει ολοκληρωτικά. Τα γνωστά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες συμφύσεις και χαμηλότερη νοσηρότητα των ασθενών σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις, ενισχύονται με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής: Τρισδιάστατη τεχνολογία, βελτιωμένη επιδεξιότητα των χειρουργικών εργαλείων έως και 7 βαθμούς ελευθερίας με σταθερό χειρισμό, επιτρέπει την καλύτερη έκθεση του χειρουργικού πεδίου σε πολύπλοκες επεμβάσεις.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ
Στη Γυναικολογική – Ρομποτική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με τη χρήση των πιο σύγχρονων ρομποτικών εργαλείων Da Vinci, θεραπεύουμε όλο το φάσμα των προβλημάτων υγείας που ταλαιπωρούν τη ζωή των γυναικών. Στη σύγχρονη εποχή, συμπτώματα από ινομυωματώδεις μήτρες, ενδομητρίωση, πρόπτωση πυελικών οργάνων με ακράτεια, όγκους των ωοθηκών και άλλες καλοήθεις παθογένειες, θα πρέπει να διερευνώνται άμεσα και να θεραπεύονται.


Η Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα  Da Vinci μας προσφέρει τον απόλυτα ακριβή χειρουργικό χειρισμό στην αντιμετώπιση πολύπλοκων γυναικολογικών επεμβάσεων, όπως δύσκολες υστερεκτομές και αφαίρεση μήτρας μεγάλου μεγέθους. Επίσης και τα προβλήματα υπογονιμότητας σε ζευγάρια, λόγω ενδομητρίωσης ή συμφύσεων από προηγηθείσα λοίμωξη, που χρήζουν σαλπιγγοπλαστικής, μπορούν να αντιμετωπισθούν με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να έχουμε τέλεια αποτελέσματα. Μπορούμε πλέον να αφαιρούμε ευμεγέθη και πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές.

Στον τομέα της Ουρογυναικολογίας, με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής εφαρμόζουμε καινοτόμες τεχνικές, όπως η pectopexy και η Βurch με χρήση φυσικών ιστών ή συνθετικών πλεγμάτων, που έρχονται να λύσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες, όπως η πρόπτωση και η ακράτεια. Ακόμα και την πρόσθια κολπορραφία, δηλαδή την ανόρθωση της ουροδόχου κύστης στην πάθηση της κυστεοκήλης, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ρομποτικά, χωρίς τομές στον κόλπο – μια τεχνική που πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού παγκοσμίως. Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, είναι η σωστή διάγνωση της βλάβης και η στοχευμένη θεραπεία με επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, η οποία απαιτεί γνώση, εμπειρία και χειρουργική ικανότητα.


Σχετικά με τον γυναικολογικό καρκίνο, σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να θεραπεύσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας, του αιδοίου, του τραχήλου και του κόλπου, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι έτσι βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και η πιθανότητα για πλήρη ίαση των ασθενών. Στην αντιμετώπιση αυτών των νόσων, είναι πάρα πολύ σημαντικό να σχεδιασθεί το πλάνο αντιμετώπισης από έμπειρους γυναικολόγους ογκολόγους και σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης να γίνει χρήση εξειδικευμένων τεχνικών.

Στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, η Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci με το σύστημα Firefly μας δίνει τη δυνατότητα, να πραγματοποιήσουμε με ακρίβεια τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού (sentinel lymph node biopsy ICG), δηλαδή αφαίρεση μόνο του πρώτου λεμφαδένα και να αποφύγουμε έναν μη αναγκαίο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως λεμφοίδημα. Έχει αναφερθεί ότι το 37,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική λεμφαδενεκτομή για καρκίνο του ενδομητρίου, ανέπτυξαν λεμφοίδημα κάτω άκρων. Εκτός από την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, τα πλεονεκτήματα για την ασθενή είναι πολλά, όπως λιγότερη νάρκωση, μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επαναφορά στην καθημερινότητα, έχοντας φυσικά σίγουρο ογκολογικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα οι ασθενείς με αυξημένο βάρος φαίνεται ότι έχουν εξαιρετικά καλή έκβαση με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Η συσκευή Da Vinci Xi χρησιμοποιεί μακρύτερα, βελτιωμένα εργαλεία που κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις, τα οποία ανυψώνονται από τους βραχίονες του ρομπότ, επιτρέποντας στον χειρουργό να χειρουργεί με λιγότερη ενδοκοιλιακή πίεση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα των ασθενών.
Στη Γυναικολογική-Ρομποτική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης οι Έλληνες ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου, από διακεκριμένους ιατρούς που έχουν διευθύνει τα πιο ονομαστά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

BIO
Ο Γεώργιος Γήτας, επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος DaVinci, διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη ρομποτική χειρουργική στο γυναικολογικό τμήμα. Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστήμιο του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που γέννησε τη ενδοσκοπική χειρουργική.

Δρ. Γεώργιος Γήτας,
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός Ογκολόγος
Διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
τ. Διευθύνων της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Charite CCM, Βερολίνου
Εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία, Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργική Μαστού, Ουρογυναικολογία.
https://www.gitas.gr/