Shopping List

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σου

Με τις τελευταίες εξελίξεις, η ανάγκη να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις ασθένειες ανέρχεται σε πρωταρχική. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να είμαστε και να αισθανόμαστε ασφαλείς. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι μας; Ο, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., PhD και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Γρηγοράκης, είναι εδώ για να μας βοηθήσει. Ο λόγος στον ίδιο…

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα τεκμηριωμένες έρευνες για τη συσχέτιση κάποιας τροφής ή συστατικού, που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τον ιό, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα εφοδιάσει τον οργανισμό με πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Συγκεκριμένα:

Βιταμίνη D: Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα. 

Σε μία έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Δεδομένου ότι ο κορονοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη. 

Είναι γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» καθότι παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα (10-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό σε ασφαλείς ώρες, αρκούν ώστε το σώμα να παράγει 10.000 με 20.000 IU). Τρόφιμα που παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνη D είναι τα ακόλουθα: σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα, τόνος, κρόκος αυγού, μοσχαρίσιο συκώτι, μανιτάρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. μαλακή μαργαρίνη, χυμοί).

 

 

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C επηρεάζει την ανοσοποιητική υγεία με διάφορους τρόπους.

Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας. Ενώ οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της υψηλής δόσης ενδοφλέβιας (IV) βιταμίνης C στον νέο κορονοϊό, φαίνεται ότι κανένα συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, δεν μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει το COVID-19.

Η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα υγιές, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθώντας το δέρμα να χρησιμεύσει ως λειτουργικό φράγμα για να εξουδετερώσει τις βλαβερές ενώσεις ώστε να μην εισέρχονται στο σώμα. Μπορεί, επίσης, να προάγει την επούλωση των πληγών.

Η βιταμίνη ενισχύει, ακόμα, τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «καταπιούν» τα επιβλαβή βακτηρίδια. Επιπλέον, προάγει την ανάπτυξη και εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, έναν τύπο ανοσοκυττάρων που αυξάνει την παρουσία αντισωμάτων, που μπορούν να προσβάλλουν ξένες ή επιβλαβείς ουσίες στο αίμα.

Σε μελέτες της αποτελεσματικότητάς της κατά των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος – αλλά μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάρρωση και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ακόμα ενδείξεις από την έρευνα σε ζώα και μελέτες περιπτώσεων σε ανθρώπους ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από τη γρίπη των χοίρων (H1N1) ή άλλους ιούς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, ο χυμός ντομάτας, και οι πατάτες επίσης. Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C της τροφής μπορεί να μειωθεί με την παρατεταμένη αποθήκευση και με το μαγείρεμα, επειδή το ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και καταστρέφεται από τη θερμότητα. Ευτυχώς, πολλές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης C, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συνήθως καταναλώνονται ωμά.

 

 

Σελήνιο

Το σελήνιο συμμετέχει σε όλες τις συνιστώσες του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας και ανάπτυξης των λευκών αιμοσφαιρίων, διεγείρει την λειτουργία του θύμου αδένα, που συνεισφέρει στην παραγωγή θυρεοειδών ορμονών και αυξάνει την ικανότητα των λεμφοκυττάρων να εξοντώνουν καρκινικά κύτταρα.

Πηγές: καρύδα, οστρακοειδή, φιστίκια, τόνος, γαρίδες, μπακαλιάρος, ηλιόσποροι, σέλινο, καρύδια, κοτόπουλο, αυγά.

 

 

Ψευδάργυρος

Η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό οφείλεται στην ιδιότητα του ψευδαργύρου να απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι σε κακοσιτισμένα παιδιά με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου ενισχύει τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων και μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λοίμωξης.

Πηγές: Οστρακοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, παρμεζάνα, αρακάς, φουντούκια, αυγό, σαρδέλες, φιστίκια, κοτόπουλο, καρύδια, γαρίδες, γάλα.

 

 

Επιπλέον, η πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα) είναι πολύ σημαντική, μιας και διατηρεί ενυδατωμένο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, που όταν αφυδατώνεται είναι πιο επιρρεπές στους ιούς. Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης από τον υψηλό πυρετό και στη ρευστοποίηση της βλέννας.

Τέλος, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις γενικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, πλένοντας καλά τα χέρια, καθαρίζοντας τις επιφάνειες και διαχωρίζοντας το ωμό κρέας/ ψάρι από άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία των γευμάτων!

Read More

And More