Κάηκες από τον ήλιο!!! Τελικά κάνει τίποτα το γιαούρτι; Τι προτείνει ο δερματολόγος;

Ήταν ο υπερβάλων ζήλος να αποκτήσεις ομοιόμορφο μαύρισμα; Η μαγική-νανουριστική επίδραση της θάλασσας ή η μανία σου να παίξεις ρακέτες επί τρεις συνεχόμενες ώρες, το άρπαξες το εγκαυματάκι από τον ήλιο. Όχι ότι το πολυκατάλαβες στην αρχή, μέχρι που έφτασε το βράδυ και κοκκίνισες, σε έπιασε φαγούρα και ό,τι ακουμπούσε στο σημείο πονούσε…

Να βάλεις γιαούρτι για να ανακουφιστείς; Κάνει τίποτα η πατάτα για το έγκαυμα από τον ήλιο; Μήπως πιο πολύ από όλα βοηθά η οδοντόκρεμα; Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής λύνει κάθε απορία για τις πρώτες βοήθειες μετά από ένα έγκαυμα από τον ήλιο.

ΤΑ ΓΙΑΤΟΡΦΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ…
Ρωτήσαμε το δερματολόγο για όλα εκείνα που έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τη μαμά, τη θεία ή τη γειτόνισσα κάθε φορά που επιστρέφαμε από τη θάλασσα κατακόκκινοι από τον ήλιο. Τι μας είπε;

1. Γιαούρτι – Το γιαούρτι μπορεί να σε ανακουφίσει σχετικά, κυρίως λόγω της δροσερής του υφής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως προσφέρει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. “Ουσιαστικά το γιαούρτι μιμείται τη δράση μιας ενυδατικής κρέμας” εξηγεί ο κ. Κουρής.

2. Πατάτα – Έχεις ακούσει πως η πατάτα είναι “ένα κι ένα” για κάθε μορφής έγκαυμα. Ο δερματολόγος όμως έχει αντίθετη άποψη. Μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε περίπτωση μελανιάς, όμως δεν θα σε βοηθήσει αν έχεις καεί από τον ήλιο. “Η πατάτα έχει αντιοιδηματική δράση και μπορεί να βοηθήσει σε μώλωπες αλλά όχι στο έγκαυμα” αναφέρει ο κ. Κουρής.

3. Οδοντόκρεμα – Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ύστερα από κάψιμο από σίδερο ή αναμένο μάτι η πρώτη φράση που άκουγες ήταν “βάλε οδοντόκρεμα να περάσει”! Κάποιοι λοιπόν το έχουν δοκιμάσει και για το έγκαυμα από τον ήλιο. Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής τονίζει κατηγορηματικά πως η οδοντόκρεμα δεν βοηθά σε τίποτα στην αντιμετώπιση του.

Κι αν έχεις απορήσει με όλα όσα διαβάζεις, κράτησε στο μυαλό σου πως ο δερματολόγος αναφέρεται στην δραστική αντιμετώπιση του εγκαύματος και όχι στην προσωρινή ανακούφιση από την ενόχληση, τον πόνο ή το τσούξιμο που σου προκαλεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο δερματολόγος τονίζει πως αντί να κάνεις καλό, μπορεί να χειροτερέψεις το πρόβλημα. Η χρήση όλων αυτών των προϊόντων όπως το γιαούρτι, η πατάτα και η οδοντόκρεμα απ’ ευθείας επάνω στο έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω δερματίτιδα!

Η πρακτική συμβουλή του ειδικού: Αν θέλεις να ανακουφιστείς άμεσα από το έγκαυμα μπορείς να πάρεις 1/2 ασπιρίνη. Καθώς το έγκαυμα ανήκει στην κατηγορία των φλεγμονών και η ασπιρίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΚΑΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ;
“Η ερυθρότητα, η φαγούρα και το τσούξιμο από την έκθεση στον ήλιο, περιγράφουν ένα ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού” επισημαίνει ο κ. Κουρής. Αν λοιπόν έχεις αυτά τα συμπτώματα ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

– Τοποθέτησε ψυχρά επιθέματα επιδερμικά. Ελαφρώς νοτισμένες πετσέτες ή κομπρέσες με κρύο νερό θα κάνουν τη δουλειά.

– Φρόντισε να πίνεις πολλά υγρά. Η ενυδάτωση από το στόμα, παράλληλα με τη λήψη ηλεκτρολυτών θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να επουλώσει πιο γρήγορα την επιδερμίδα.

– Συχνά δροσερά ντους. Το δροσερό νερό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς αμέσως καλύτερα.

– Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες για να προσφέρεις την απαραίτητη ενδυάτωση στην επιδερμίδα

– Προμηθεύσου κατάλληλες κορτιζονούχες κρέμες. Εφάρμοσέ τες εναλλάξ με αναπλαστικές κρέμες έτσι ώστε να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης του δέρματος στο σημείο του εγκαύματος.

Σημείωσε πως αν εκτός από κοκκινίλα και φαγούρα παρατηρήσεις και φουσκάλες στο σημείο του εγκαύματος, τότε το έγκαυμα είναι β’ βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κουρή, καλό είναι η κορτιζουνούχα κρέμα να περιέχει και αντιβίωση.

Read More

And More