Κρύωμα και γρίπη: Τι πρέπει να κάνεις, για να γίνεις γρήγορα καλά;

Εγώ βήχω, εσύ βήχεις, αυτή βήχει. Μόνο αυτός ο συνδυασμός λέξεων μπορεί να περιγράψει τόσο γλαφυρά την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας μετά τη σκληρή επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία μας “περίμενε” απειλητικά στη γωνία. “Αψού” και “γκούχου – γκούχου” έγιναν κώδικας επικοινωνίας και τα συμπτώματα του κρυολογήματος έκαναν την εμφάνιση τους σε όλους. Γιατί, όλο και κάποιος, είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, θα είναι με πυρετό, παστίλιες και χαρτομάντιλα.

Το μυστικό, όμως, στο κρυολόγημα είναι ένα: Να το πάρεις στα σοβαρά και να το αντιμετωπίσεις νωρίς. Από την αρχή. Γιατί, άμα το αφήσεις, δεν πρόκειται να σε αφήσει ούτε εκείνο. Μην περιμένεις, λοιπόν, να εξελιχθεί το κρύωμα και να σε ρίξει στο κρεβάτι για μέρες. Δράσε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, όταν παρατηρήσεις τα πρώτα συμπτώματα να “χτυπούν” το σώμα και το πνεύμα σου;

 

– Κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Αν ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι μπουκωμένη και το ρίγος διαπερνά κάθε χιλιοστό του σώματος σου, σήκω από το κρεβάτι, κατευθύνσου στην τουαλέτα και κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Θα καθαρίσει το «μπούκωμα», καθώς η ενυδάτωση και οι ατμοί «μαλακώνουν» τη βλέννα και “αδειάζουν” τα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα να αναπνέεις πιο εύκολα. Και να μην αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα.

– Πρόσθεσε στο πρωινό σκέτο γιαούρτι. Χωρίς μέλι ή μαρμελάδα. Γενικότερα, προσπάθησε να αποφύγεις τις υδαρείς τροφές, αφού ο οργανισμός σου, τη συγκεκριμένη στιγμή, έχει ανάγκη από στερεά. Τα προβιοτικά που περιέχει ένα κεσεδάκι με γιαούρτι “καθαρίζουν” το έντερο σου και απομακρύνουν τα μικρόβια από το στομάχι.

– Μη ξεχάσεις ένα ζεστό χαμομήλι δύο φορές την ημέρα. Απαλύνει το λαιμό σου και αν το προτιμάς… καυτό, να είσαι σίγουρη ότι θα δεις τη μύτη σου πιο ξεμπουκωμένη και άδεια από πριν.

– Σαλάτα με αβγό και μανιτάρια. Χρειάζεσαι βιταμίνες και μία πράσινη σαλάτα μπορεί να τις προσφέρει στον υπερθετικό βαθμό. Επιπλέον, τα αβγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχουν τα 9 βασικά αμινοξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις αρρώστιες, με το μανιτάρι να θεωρείται αντιφλεγμονώδης θησαυρός.

– Μην παραλείπεις γεύματα. Όταν είσαι άρρωστη, δεν πεινάς και ακόμα και η σπεσιαλιτέ της μαμάς σε απωθεί. Ο οργανισμός σου, όμως, χρειάζεται να παραμείνει δυνατός. Και η δύναμη του βρίσκεται στην τροφή. Για αυτό, μην αφήνεις το πιάτο σου… γεμάτο στο τραπέζι.

– Φτιάξε ένα ρόφημα με σαμπούκο. Μας έρχεται από το εξωτερικό και οι ειδικοί το χαρακτηρίσουν ως το βότανο – εξολοθρευτή του ιού της γρίπης. Το μικρό αυτό μαύρο μούρο, μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, έχει, όμως, την ικανότητα να αφανίσει τα μικρόβια που η γρίπη φέρνει στη ζωή μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μία γεμάτη κούπα το απογευματάκι και όλα καλά θα πάνε!

– Κάνε γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι. Ειδικά, αν αισθάνεσαι ότι οι αμυγδαλές σου βρίσκονται ένα βήμα πριν… αρρωστήσουν και εξασθενίσουν.

– Μία κοτόσουπα την ημέρα, τη γρίπη πιο γρήγορα θα κάνει πέρα. Ναι, η μαμά σου αποδεικνύεται σοφή. Και φυσικά είχε δίκιο. Η πιο αγαπημένη σούπα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που θωρακίζουν από τυχόν μολύνσεις. Α, και μαλακώνει ταχύτερα το λαιμό σου, γιατί πόσο να ξεροκαταπίνεις και εσύ;

– Αέρισε πολύ καλά το σπίτι σου. Ειδικά, τους χώρους, στους οποίους βρίσκεσαι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Δε θες να γίνουν τα μικρόβια μόνοι σου συγκάτοικοι.

– Κοιμήσου νωρίς και καλά. Μπες κάτω από το πάπλωμα και άφησε το να σε σκεπάσει (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Το δικαιούσαι και σου αξίζει.

 

Και, Last But Not Least…

 

Πιες άφθονο νερό. Όταν είσαι άρρωστη, χρειάζεται να ενυδατώνεσαι. Με το να πίνεις αρκετά υγρά, βοηθάς το σώμα σου να αποβάλει τη βλέννα που συσσωρεύεται στη μύτη και το λαιμό. Θυμήσου να πίνεις τρία περισσότερα ποτήρια από ό,τι πίνεις συνήθως και η ημερήσια ποσότητα να ξεπερνά απαραιτήτως τα δύο λίτρα.

 

Περαστικά!

Read More

And More