Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού: Τσέκαρε το στήθος σου, τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή

Οκτώβρης ή αλλιώς Μήνας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο μήνας αυτός λειτουργεί σαν wake upcall. Έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούμε τον ετήσιο έλεγχο και τις εξετάσεις μας. Ένα ραντεβού σημειωμένο στην ατζέντα, που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσεις, να ακυρώσεις, να μεταθέσεις για λίγο αργότερα. Η πρόληψη σώζει ζωές. Το ίδιο και η Βιοιατρική, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την υγεία του στήθους, από τον τυπικό προληπτικό έλεγχο μέχρι και τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και χειρουργικές πράξεις. Το ολοκληρωμένο διαγνωστικό εργαστήριο παθήσεων μαστού συνδυάζει την επιστημονική αρτιότητα με την υπερσύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία καλύπτοντας όλες τις ανάγκες, για κάθε ηλικία. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί όλες τις εργαστηριακές δυνατότητες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αλλά και την Γονιδιωματική Ιατρική, για εξατομικευμένη πρόληψη.

Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες για το στήθος τους;

Mαστογραφία και υπέρηχος. Όπως εξηγεί ο Νικόλαος Π. Κοτσιφόπουλος, MD Χειρουργός Μαστού, συνεργάτης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, «η ψηφιακή μαστογραφίααποτελεί την βασική εξέταση για τον προληπτικό έλεγχο του στήθους και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 40 ετών και μετά σεετήσια βάση. Η εξέταση είναι προτιμότερο να γίνεται από την 5η έως την 15η ημέρα του κύκλου. Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι μία σημαντική εξέταση που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί επίσης να συμπληρώσει τη μαστογραφία, ενώ ενδείκνυται για νεαρές γυναίκες, έγκυες και θηλάζουσες».

Πέρα από το βασικό έλεγχο, υπάρχουν και πιο ειδικές εξετάσεις για το στήθος οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, σε περιπτώσεις όπου η σύσταση των μαστών μπορεί να είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ευκρινή απεικόνιση στη μαστογραφία ή τον υπέρηχο. Η ψηφιακή τομοσύνθεση ή 3D μαστογραφία είναι μία ακριβέστατη εξέταση στην οποία λαμβάνονται πολλές τομές χαμηλής ακτινοβολίας και εν συνεχεία με ανασύσταση των εικόνων γίνεται ακριβής απεικόνιση. Με την εξέταση αυτή μπορούν να εντοπιστούν μικρές βλάβες και να αποφευχθούν περιττές επανεξετάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοτσιφόπουλος, «η τομοσύνθεσησυνιστάται κυρίως σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή όταν υπάρχει κάποιο εύρημα στη μαστογραφία». Η μαγνητική μαστογραφία είναι μια ειδική τεχνική απεικόνισης του μαστού κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες του μαστού με τον μαγνητικό τομογράφο. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφόπουλο, η μαγνητική τομογραφία μαστών ενδείκνυται: α. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου λόγω ατομικού ή οικογενειακού επιβαρυμμένου ιστορικού β. Σε γυναίκες φορείς των γονιδίων BRCA1, BRCA2, γ. Σε γυναίκες με ενθέματαμαστών για έλεγχο της ακεραιότητας αυτών και δ. Σαν συμπληρωματική εξέταση όταν υπάρχει υποψία καρκίνου. Η μαγνητική τομογραφία μαστών πρέπει να γίνεται από την 5η έως την 14η ημέρα του κύκλου. Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπων λειτουργεί μαγνητικός τομογράφος 3 Tesla, που θεωρείται ο καταλληλότερος για την μαγνητική μαστογραφία.

Η γονιδιωματική ιατρική στην υπηρεσία της υγείας του στήθους

Εδώ και χρόνια, έχει καθιερωθεί η ανίχνευση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για ορισμένες γυναίκες. Τα δύο αυτά γονίδια παράγουν πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν τις βλάβες του DNA στα κύτταρα. Όταν τα BRCA1 και BRCA2 παρουσιάσουν μεταλλάξεις στη δομή τους, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. «Η ανίχνευση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 γίνεται με εξέταση αίματος και συστήνεται για γυναίκες υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο κ. Κοτσιφόπουλος.

Στο εργαστήριο παθήσεων μαστού του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ο έλεγχος των γονιδίων BRCA1-2 γίνεται με αλληλούχιση νέας γενιάς (Next GenerationSequencing – NGS) που θεωρείται η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδος.

Το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δυνατότητα διενέργειας του τεστ Εκτίμησης Πολυγονιδιακού  Κινδύνου, PRS (Polygenic Risk Score) για 23 παθήσεις, ανάμεσά τους και τον καρκίνο του μαστού. Το PRS είναι ένα μοριακό τεστ που ανιχνεύει εκατομμύρια μικρές μεταλλάξεις του DNA οι οποίες αθροιστικά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Η εξέταση γίνεται με απλή λήψη αίματος και υπολογίζει την προδιάθεση για κάθε ασθένεια, σε σύγκριση με το μέσο όρο.

O συνδυαστικός έλεγχος PRS και BRCA1 – BRCA2, δίνει πιο ολοκληρωμένη γενετική εικόνα και επιτρέπει την εξατομικευμένη πρόληψη. Ή συνδυαστική αξιολόγηση BRCA1/2-PRS συστήνεται ιδιαίτερα για νεαρές γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και σε γυναίκες με συγγενείς πρώτου βαθμού που νόσησαν από καρκίνο σε νεαρή ηλικία (πριν τα 45).

Στη Βιοιατρική πραγματοποιούνται, βέβαια, και όλες οι εξειδικευμένες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που απαιτούνται στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο εύρημα κατά τον προληπτικό έλεγχο. «Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζονται κατά τον προληπτικό έλεγχο των μαστών είναι καλοήθεις. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για κακοήθεια, το να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο», τονίζει ο κ.Κοτσιφόπουλος.

Όλο τον Οκτώβριο, προσφέρονται εξετάσεις για όλες τις γυναίκες σε προνομιακές τιμές. Στο πλαίσιο του Μήνα Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, η Βιοιατρική προσφέρει υπέρηχο μαστών και ψηφιακή μαστογραφία καθώς και ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, μαζί με δωρεάν εκτίμηση από μαστολόγο. Επίσης, προσφέρεται και Τεστ Εκτίμησης Πολυγονιδιακού Κινδύνου (PRS) για τον καρκίνο του μαστού, σε ειδική προνομιακή τιμή, από το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμμετέχει και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου, σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη. Τα ραντεβού είναι άμεσα διαθέσιμα – ακόμη και Σάββατο – ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ (όπως προβλέπει το πρόγραμμα) αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στον ατομικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας που διατίθεται δωρεάν σε όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών του Ομίλου.

Στη Βιοκλινική Αθηνών και Θεσσαλονίκης λειτουργεί Πρότυπο Ιατρείο Μαστού για την διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του στήθους. Οι δύο κλινικές συνεργάζονται με έμπειρους γιατρούς και άλλους επιστήμονες, εξειδικευμένους στη Χειρουργική και την Αποκατάσταση Μαστού.